ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ

How to Stop Worrying and Start Living

Post by: 04/05/2015 0 comments

Dale Carnegie

How to Stop Worrying and Start Living

Εκδόσεις Vermilion

“Πώς να σταματήσεις να ανησυχείς και να αρχίσεις να ζεις” είναι ο τίτλος του καταπληκτικού βιβλίου αυτοβοήθειας του Ντέηλ Κάρνεγκο.

Σας έχω ήδη παρουσιάσει το best seller του “How to win friends and influence people” – Πώς να κερδίζεις φίλους και να επηρεάζεις κόσμο.

Άλλο ένα αριστούργημα, που σε εμπνέει, σε ταρακουνάει, σε βάζει σε σκέψεις και αποφάσεις.

Επειδή όλοι ανησυχούμε για πραγματικούς ή φανταστικούς κινδύνους, ο Κάρνεγκι μας δίνει, όχι μόνο 28 εξαιρετικές συμβουλές για να τους ξεπεράσεις εσύ ο ίδιος αλλά και 31 αληθινές ιστορίες ανθρώπων που κατάφεραν και ξεπέρασαν τις, καταστροφικές για τον οργανισμό, ανησυχίες τους. Ανάμεσα σε αυτές και η ιστορία Τζων Ροκφέλερ, ο οποίος ανησυχούσε παράλογα για τα λεφτά του, έπεφτε στα πατώματα (κυριολεκτικά) και έχασε όλα του τα μαλλιά, φρύδια, τριχοφυΐα από το υπερβολικό άγχος.

Οι γιατροί τον ταρακούνησαν στα 53 του χρόνια, αναγκάζοντάς τον να διαλέξει ή να πεθάνει ή να παραιτηθεί. Παραιτήθηκε, σταμάτησε να αγχώνεται για το χρήμα, το οποίο μάλιστα άρχισε να μοιράζει σε φιλανθρωπίες, και έζησε ως τα 98!

Το βιβλίο του Κάρνεγκι είναι ένας οδηγός για το πώς να μην αργοπεθαίνεις από ανησυχία. Τις μικρές ανησυχίες τις θεωρεί σαν τα μικρά σκαθάρια που, αν επιτεθούν σε ένα λεβέντικο δέντρο, το τρώνε και το κατεδαφίζουν σε λίγες μέρες, κι ας έχει προηγουμένως αντέξει σε καταιγίδες, ανέμους και κεραυνούς.

Μερικές από τις συμβουλές του είναι:

 • Σκέψου χαρούμενες σκέψεις και κάνε χαρούμενες δραστηριότητες ή πράξεις. Θα νιώσεις χαρούμενα.
 • Μόνο για σήμερα αποφάσισε ότι θα είσαι ευτυχισμένος.
 • Μέτρα όλα τα καλά που υπάρχουν στη ζωή σου.
 • Μάθε στα παιδιά σου να είναι ευγνώμονες. Μην ανησυχείς για την αγνωμοσύνη των άλλων, να την περιμένεις από ορισμένους.
 • Όταν η μοίρα σού δίνει λεμόνια, κάνε λεμονάδα με αυτά (χρησιμοποίησε τις αναποδιές για να βγάλεις κάτι καλό).
 • Η προσευχή είναι η πιο ισχυρή μορφή ενέργειας που μπορεί να παράγει ένας άνθρωπος.
 • Συνεργάσου με το αναπόφευκτο. Όταν το βλέπεις να έρχεται, γιατί κάποια περίσταση είναι πέρα από τις δυνάμεις σου να την αλλάξεις, αποδέξου το και κάνε το καλύτερο που μπορείς για να απορροφήσεις το σοκ χωρίς να αντιστέκεσαι.
 • Να ξεκουράζεσαι, να κοιμάσαι αρκετά. Να ασκείσαι, είναι αντίδοτο για την ανησυχία. Να τρως μικρές ποσότητες φαγητού.
 • Μην κλαις πάνω από το χυμένο γάλα. Διόρθωσε την κατάσταση.
 • Για να μην βαριέσαι, βάλε ενθουσιασμό στη δουλειά σου, είτε σου αρέσει είτε όχι.
 • Μην σκορπίζεις την ενέργειά σου προσπαθώντας να “πατσίσεις” με αυτούς που σε έβλαψαν.
 • Εξέτασε τις στατιστικές, όταν ανησυχείς άδικα για πιθανές καταστροφές.

Τριακόσιες εξήντα σελίδες με εκατοντάδες συμβουλές, βοηθάνε και τον πιο απρόθυμο αγχώδη άνθρωπο να βρει “συνταγές” ανακούφισης από τις ανησυχίες του.

Και μόνο διαβάζοντας το βιβλίο, γίνεσαι πιο zen και απελευθερώνεις, στ’ αλήθεια, την ενέργεια που αφιέρωνες σε ανησυχίες ώστε να την κατευθύνεις σε κάτι πιο εποικοδομητικό για τη ζωή σου.

Εγώ διάβασα το βιβλίο στα αγγλικά. Όμως κυκλοφορεί και στα ελληνικά από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος με τίτλο: “Πώς να σταματήσεις να ανησυχείς και να αρχίσεις να ζεις”, σελίδες 496, έκδοση 2009.

Και από τις εκδόσεις Μπίμπης/Στερέωμα, σελίδες 208, έκδοση 1990.

Αν θες να το αγοράσεις, κάνε κλικ εδώ:

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης