ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ

Happiness

Post by: 16/01/2012 0 comments

ΒιβλίοΑυτογνωσία

Happiness

The science behind your smile

Εκδόσεις Oxford University Press


Αν κάποιος νομίζει ότι η ευτυχία είναι πλακίτσες και υπερβολές, ας μη διαβάσει αυτό το καταπληκτικό βιβλίο.

Αυτό το βιβλίο απευθύνεται σε όσους ζητούν επιστημονικά στοιχεία για να πιστέψουν στην πραγματικότητα της ευτυχίας.

Ο Daniel Nettle είναι υφηγητής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Newcastle. Ό,τι γράφει στηρίζεται σε έρευνα που έχει προκύψει από Πανεπιστήμια, παρουσιάζοντας εργασίες, σχεδιαγράμματα, αριθμούς, συμπεράσματα.

Ο συγγραφέας προσπαθώντας να ερμηνεύσει τις διαφορετικές έννοιες της ευτυχίας, τη χωρίζει σε τρία επίπεδα, όπου το τρίτο επίπεδο ερμηνεύεται σαν ποιότητα ζωής.

Μια από αυτές είναι και η περιγραφή της λέξης ευδαιμονία του Αριστοτέλη, που, ενώ μεταφράζεται σαν ευτυχία, κατά την άποψή του το νόημά της είναι όταν ένας άνθρωπος ανθίζει στη ζωή του, ή όταν φτάνει στο δυνατότερό του σημείο.

Ο συγγραφέας αναλύει την ευτυχία από κάθε πλευρά. Παραθέτει πολλά στοιχεία από πλευράς ψυχολογίας, οργάνωσης και λειτουργίας του εγκεφάλου και των ορμονών του, κοινωνικών γεγονότων (πώς αυτοί που κερδίζουν το λαχείο επιστρέφουν μέσα σε δύο μήνες στο αρχικό τους επίπεδο ευτυχίας) προσαρμογής στα γεγονότα (θετικά ή αρνητικά) πληθυσμού (ποιες χώρες δηλώνουν πιο ευτυχισμένες, ποιες λιγότερο), έρευνας της θετικότητας (η γνωστή έρευνα με τις καλόγριες που όσες ζωγράφιζαν θετικές απεικονίσεις έζησαν περισσότερα χρόνια), έρευνες νευρωτισμού, ανθρώπινων κινήτρων, για κάθε πιθανό θέμα που συνδέεται με την ευτυχία.

Τα δύο συμπεράσματα που μου έμειναν εμένα από τις περισσότερες έρευνες και τη μεγάλη παράθεση στοιχείων είναι ότι στις έρευνες, για το μέλλον, οι περισσότεροι δηλώνουν ότι σε δέκα χρόνια πιστεύουν ότι θα είναι πιο ευτυχισμένοι (όσο ψηλά κι αν βαθμολογούν την ευτυχία τους σήμερα) και επίσης ότι οι προσδοκίες μας για την ευτυχία έχουν ανέβει πολύ ψηλά.

Ένα ακόμη συμπέρασμα που επιβεβαιώνει όσα γνωρίζουμε είναι ότι οι νέοι άνθρωποι επιδιώκουν πιεστικά την ικανοποίηση των υλιστικών τους επιθυμιών, εις βάρος των κοινωνικών ή πολιτικών στόχων.

Γενικά το Happniess είναι ένα αποκαλυπτικό βιβλίο μικρών διαστάσεων – σαν τσέπης – με 184 σελίδες περιεχόμενο και 20 σελίδες σημειώσεων ή βιβλιογραφίας.

Αν νόμιζες ότι η ευτυχία είναι απλό πράγμα, δες πόσους τομείς αγγίζει.

Εννοείται ότι θα το διαβάσεις.

Αν θέλετε να αγοράσετε το βιβλίο, κάντε κλικ εδώ

 

 Αν το βιβλίο αυτό κυκλοφορεί μεταφρασμένο στα ελληνικά, παρακαλώ ενημερώστε το site για να αναρτήσουμε την πληροφορία.

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης