ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ

Chip Kidd: Πρώτη Εντύπωση, παρουσίαση και περίληψη του βιβλίου

Post by: 11/09/2017 0 comments

Chip Kidd

Πρώτη Εντύπωση

A TED Orginal

Εκδόσεις Key Books

 

Η “Πρώτη Εντύπωση” είναι ένα βιβλίο για την εποχή της εικόνας. Η πρώτη εντύπωση που δημιουργούμε στους άλλους με την εικόνα μας, δεν αλλάζει. Έτσι, καλό είναι να αφήνουμε πίσω μας μια καλή εντύπωση στους άλλους.

  • Για να κατανοήσουμε τη θεωρία του συγγραφέα, σκοπός είναι να αντιληφθούμε πως ο κόσμος έχει λίγα μόνο δευτερόλεπτα για να ερμηνεύσει μια εικόνα που βλέπει ή τα σύμβολα με τα οποία βομβαρδίζεται.
  • Ο Chip Kidd είναι designer εξωφύλλων βιβλίων στον εκδοτικό οίκο Knopf στη Νέα Υόρκη, οπότε είναι φανερό πόσο αποτελεσματικά πρέπει να εκφράσει εικαστικά με εικόνα, το περιεχόμενο ενός ολόκληρου βιβλίου. Το βιβλίο του, συνοδεύεται και από την ομιλία του στο TED.com που είναι διαθέσιμη δωρεάν.
  • Σαν εξπέρ εικαστικός, ο συγγραφέας μάς παραθέτει εικόνες και επεξηγήσεις για σύμβολα, σημάνσεις, διαφημίσεις και design από το σύγχρονο κόσμο, με στόχο να κατανοήσουμε καλύτερα δύο στοιχεία: τη σαφήνεια για την καλύτερη κατανόηση και το μυστήριο για την πρόκληση ενδιαφέροντος. Και τα δύο τα χρειαζόμαστε εμείς οι άνθρωποι.
  • Μάλιστα, προκειμένου να “βαθμολογήσει” τις εικόνες που μας παραθέτει ως παράδειγμα, έχει επινοήσει το “Μυστηριόμετρο”, μια κλίμακα επισήμανσης του βαθμού σαφήνειας και μυστηρίου των παραδειγμάτων του.
  • Το βιβλίο είναι μικρό, γεμάτο φωτογραφίες (4χρωμες) και μικρά επεξηγηματικά κείμενα που το κάνουν ευκολοδιάβαστο.
  • Ο συγγραφέας, για να υποστηρίξει τη θεωρία του, μας παρουσιάζει αρκετά παραδείγματα από τα δικά του εξώφυλλα βιβλίων, που έχει σχεδιάσει στον οίκο Knopf, εξηγώντας τι συμβολίζει κάθε εικόνα (σαφήνεια), αλλά και τι κρύβει κάθε εικόνα ώστε να δημιουργεί ενδιαφέρον (μυστήριο).
  • Συμπέρασμα; (για να έρθουμε και εμείς οι αναγνώστες στη δική μας εικόνα ως άνθρωποι). Επειδή η πρώτη εντύπωση μετράει, σημασία έχει να στέλνουμε στους άλλους ένα σήμα σαφήνειας και ένα μυστηρίου για τον εαυτό μας, ώστε να προκαλέσουμε το ενδιαφέρον των άλλων – άλλοτε αποκαλύπτοντας και άλλοτε κρύβοντας όσα μας αφορούν. Τι θέλουμε να αποκαλύψουμε για μας και τι να καλύψουμε με πέπλο μυστικότητας; (την ηλικίας μας ίσως;) Έτσι στέλνουμε στους άλλους την εικόνα που εμείς σχεδιάζουμε, δεν την αφήνουμε να δημιουργηθεί τυχαία.
  • Ένα πρωτότυπο, ενδιαφέρον βιβλίο. Μια μεγάλη ιδέα σε ένα μικρό βιβλιαράκι. Τώρα που φθινοπωριάζει κι αρχίζουν νέα interviews, νέες εργασίες ή νέες αποφάσεις, θα το βρεις πολύ χρήσιμο!
Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης