ΠΑΙΔΙΚΑ

Βιβλίο της Σοφίας Πολίτου- Βερβέρη: Το άλογο που δεν πολεμούσε, περίληψη και κριτική του βιβλίου.

Post by: 29/11/2021 0 comments

Σοφία Πολίτου- Βερβέρη

Το άλογο που δεν πολεμούσε

…και άλλες ιστορίες από τα πέρατα του κόσμου

Εκδόσεις Φουρφούρι

Τι συγκλονιστικό βιβλίο! Εμπνευστικό, μαγικό, δυνατό, γεμάτο συναισθήματα!

Οι εφτά ιστορίες της Σοφίας Πολίτου, ενώνουν πολιτισμούς, παραδόσεις, κουλτούρες, καταφέρνοντας να μας συναρπάσει. Επηρεάζουν τη φαντασία των παιδιών και, με τα συμβολικά τους νοήματα, ξυπνούν βαθύτερα νοήματα της ψυχής των μεγάλων.

Όταν λέμε ότι είμαστε ένα, το βιβλίο με ιστορίες από τα πέρατα του κόσμου, το αποδεικνύει. Η φύση, ο άνθρωπος και τα ζώα, σε μια αλυσίδα ζωής, ζουν μαζί κάτω από τους νόμους της σοφίας στον ίδιο πλανήτη. Το άλογο που, σε αντίθεση με τη γενιά του, δεν επιθυμεί τον πόλεμο, ψαράδες που πετάνε στα φτερά ενός θαλασσοπουλιού, η πείνα που παίρνει τα παιδιά, η αρκούδα που κουβαλάει το κοριτσάκι, η κόκκινη καραμούζα που περνάει από γενιά σε γενιά, το τέλος και η αρχή, το τραγούδι της Πέτρας έχουν κάτι το ποιητικό, μαγικό. Πολλά είναι γραμμένα σε ενεστώτα χρόνο, σαν να συμβαίνουν τώρα, πράγμα που δίνει δύναμη στην αφήγηση.

Η μεταμόρφωση της ύλης – αφού τίποτα δεν χάνεται – επανέρχεται σαν μοτίβο στις επτά ιστορίες. Ο φόβος αλλά και η σοφία πως κάποιο πλάσμα θα τραφεί από κάποιο άλλο. Δραματουργικά και φιλοσοφημένα, ο κύκλος της ζωής και της φύσης, αναδεικνύεται σε όλα τα παραμύθια. Ζωή και θάνατος, αέναη αλλαγή, δίνουν στις ιστορίες μεγαλείο. Δεν είναι γλυκανάλατα παραμύθια, είναι δυνατά, χαρούμενα και λυπημένα μαζί, όπως κάθε αυθεντικό παραμύθι, όπως τα παραμύθια του Άντερσεν.

Αν δεν γνωρίζαμε πολύ καλά το ταλέντο της συγγραφέως, θα νομίζαμε ότι είναι παγκόσμια ανθολογία ιστοριών από διαφορετικές χώρες.

Μαγευτική η εικονογράφηση της Ναταλίας Καπατσούλια.

Ένα φανταστικό δώρο για τα παιδιά, τα ανίψια, τα βαφτιστήρια. Θα το απολαύσουν και οι μεγάλοι, αν συνηθίζουν να διαβάζουν παραμύθια στα παιδιά τους.

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης