Τσαρλς Ντίκενς
Ιστορία δύο πόλεων
Μετάφραση Αθανάσιος Ζάβαλος
Εκδόσεις Μίνωας
Στις σελίδες του αριστουργήματος “Ιστορία δύο πόλεων”, στην ουσία, δεν ανακαλύπτεις την ιστορία δύο πόλεων, αλλά το δράμα μιας αγάπης και την αυτοθυσία ενός έντιμου ανθρώπου, στο όνομα της αγάπης.
Στην εποχή των μεγάλων αλλαγών, όταν η ζωή του ανθρώπου δεν έχει καμιά αξία, αναδεικνύονται και ανθρώπινες αρετές όπως αυτή της αγάπης και της αυτοθυσίας, καθώς πυροδοτούνται γεγονότα μεγάλης κοινωνικής αναταραχής.
Το μυθιστόρημα του Τσαρλς Ντίκενς, διαδραματίζεται, αφ’ ενός μεν στο Λονδίνο, στην εξαθλιωμένη του κοινωνία χωρίς τάξη ή ασφάλεια, γεμάτη ληστές, διαρρήκτες και με υποτυπώδη δικαιοσύνη και αφ’ ετέρου στο Παρίσι, την ιστορική στιγμή της Γαλλικής Επανάστασης.
Η πένα του Ντίκενς περιγράφει τόσο τη ληστρική εκμετάλλευση, την τέλεια περιφρόνηση του νόμου και της ανθρώπινης ύπαρξης, την καταπίεση του εξαθλιωμένου και πεινασμένου γαλλικού λαού από τους ευγενείς, όσο και την οργή, τη θηριωδία και τον πεινασμένο κανιβαλισμό του όχλου, που χαιρόταν με τους αποκεφαλισμούς και το αίμα, στην Επανάσταση του λαού της Γαλλίας.
Σε ένα προάστιο του Παρισιού, ο γιατρός Μανέτ, καλείται από δύο αριστοκράτες, στον πύργο του μαρκήσιου Εβρεμόν, να εξετάσει δύο πρόσωπα. Το ένα είναι μια νεαρή κοπέλα που έχει χάσει τα λογικά της και το άλλο, ένα νεαρό αγόρι που πεθαίνει πληγωμένο από ένα σπαθί. Η κοπέλα είναι μια χωριατοπούλα που άρεσε στον μαρκήσιο και την άρπαξε από τον άντρα της, ο δε νεαρός είναι ο αδελφός της που πεθαίνει προσπαθώντας να υπερασπιστεί την αδελφή του, από τις πληγές του ξίφους των αδελφών Σαιντ Εβρεμόν. Σύντομα, τον ακολουθεί στο θάνατο και η αδελφή του.
Ο γιατρός, αν και έχει υποσχεθεί να κρατήσει μυστικό το περιστατικό, αποφασίζει να γράψει μια επιστολή στον υπουργό, περιγράφοντας τα όσα είχε ζήσει. Σε λίγες μέρες εμφανίζεται στην πόρτα του ένας άντρας, που τον καλεί για ένα επείγον περιστατικό. Στην άμαξα, τού κλείνουν το στόμα, τού δένουν τα χέρια και τον οδηγούν στον υπουργό. Εκεί βρίσκει τα δύο αδέλφια, τους δύο ευγενείς Εβρεμόν. Αυτοί καίνε το γράμμα του γιατρού μπροστά στα μάτια του υπουργού και την επόμενη στιγμή ο γιατρός βρίσκεται φυλακισμένος στη Βαστίλη. Στο μεταξύ, η Αγγλίδα σύζυγός του και η κόρη του φεύγουν για να βρουν καταφύγιο στο Λονδίνο.
Δεκαοχτώ χρόνια μετά, το 1775, η Βαστίλη πέφτει και αποφυλακίζεται ο γιατρός Αλέξανδρος Μανέτ. Η κόρη του Λούσι και ο κύριος Τζάρβις Λόρι της τράπεζας Τέλσον, οικογενειακός τους φίλος και κηδεμόνας της, έρχονται να τον πάρουν και να τον οδηγήσουν στο Λονδίνο.
Στο καΐκι που τους μεταφέρει από το Καλαί στο Ντόβερ, βρίσκεται μαζί τους και ο Τσαρλς Ντάρνι ή Σαρλ Εβρεμόν, Γάλλος αριστοκράτης που έχει αποποιηθεί την αριστοκρατική καταγωγή του και χρησιμοποιεί το όνομα της μητέρας του.
Πέντε χρόνια μετά, το 1780, στο Λονδίνο, ο Τσαρλς Ντάρνι, κατηγορείται για προδοσία και συνεργασία με το βασιλέα της Γαλλίας.
Την υπεράσπισή του έχει αναλάβει ο κύριος Στρίβερ με βοηθό του, τον Σίντι Κάρτον, που έχει μυστηριώδη ομοιότητα με τον κατηγορούμενο Τσαρλς Ντάρνι.
Οι δύο αυτοί άντρες, ο Ντάρνι και ο Κάρτον, τρέφουν τα ίδια τρυφερά συναισθήματα για τη Λούσι Μανέτ. Με την κατάθεση της Λούσι και του πατέρα της, ο Τσαρλς Ντάρνι αθωώνεται.
Ο Ντάρνι τελικά, κερδίζει την καρδιά της Λούσι κα την παντρεύεται. Κάνουν μια κόρη, που ονομάζεται Λούσι και αυτή. Στο μεταξύ, ο μαρκήσιος Εβρεμόν, δολοφονείται πίσω στη Γαλλία, αλλά κανείς δεν τον διαδέχεται αφού ο νόμιμος κληρονόμος του, Σαρλ Εβρεμόν ή Τσαρλς Ντάρνι, έχει αποποιηθεί την κληρονομιά και το βάρος της ευγενείας. Αντ’ αυτού, προτιμάει να διδάσκει γαλλικά και αγγλικά στο Λονδίνο.
Όταν το έτος 1792 συλλαμβάνεται ο φοροεισπράκτορας των Εβρεμόν, Γκαμπέλ, οδηγείται στο κάτεργο και κινδυνεύει η ζωή του από τους επαναστάτες, γράφει μια επιστολή στον κληρονόμο των Εβρεμόν, Τσαρλς Ντάρνι και του ζητάει να έρθει και να καταθέσει υπέρ του, ότι απλά εκτελούσε τα καθήκοντά του, στην υπηρεσία του μαρκήσιου.
Ο συνεπής και έντιμος Τσάρλς Ντάρνι, αφήνει την κόρη του και τη σύζυγό του στην προστασία του πατέρα της στο Λονδίνο και, σπρωγμένος από το αίσθημα του καθήκοντος, αναχωρεί ένα βράδυ κρυφά για να περάσει στη Γαλλία, να βοηθήσει τον Γκαμπέλ και να κριθεί ο ίδιος ως ικανός και άξιος πολίτης στο Παρίσι.
Όμως, δεν ξέρει ότι πηγαίνει να συναντήσει τη μοίρα του. Οι επαναστάτες τον χαρακτηρίζουν εμιγκρέ, προδότη και τον κλείνουν στη φυλακή για δεκαοχτώ μήνες. Στο μεταξύ, όλοι οι φυλακισμένοι και “εχθροί” της Δημοκρατίας καταλήγουν στην γκιλοτίνα.
Και εδώ αρχίζουν μια σειρά από δραματικές συμπτώσεις, που φέρνουν τη ζωή του Τσαρλς Ντάρνι πιο κοντά στο θάνατο από ποτέ.
Το ιστορικό μυθιστόρημα του Ντίκενς έχει όλα τα στοιχεία της περιπέτειας, της βαθιάς ερωτικής αγάπης, της ψυχολογίας των χαρακτήρων και του όχλου και την οξυδερκή παρατηρητικότητα ενός ευφυούς συγγραφέα, που παρουσιάζει την κοινωνία, με τα πάθη που την χαρακτηρίζουν, στο ιστορικό υπόβαθρό που εκτυλίσσεται η ιστορία.
Μετανιώνω που δεν το διάβασα νωρίτερα. Σε κάνει να νιώθεις πόσο τυχερός είσαι όταν ζεις σε καιρό ειρήνης και πόσο βάθος έχει η αγάπη, όταν φτάνει στο βαθμό της αυτοθυσίας (εδώ θυμήθηκα λίγο και τον “Τελευταίο των Μοϊκανών”).
Πολύ καλή η μετάφραση του Αθανάσιου Ζάβαλου.
Σε παρακαλώ, διάβασέ το οπωσδήποτε.
Πηγή: www.tsemperlidou.gr