ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ

Βιβλίο του Θάνου Κονδύλη: Γράμματα από τη Σμύρνη, περίληψη και κριτική του βιβλίου.

Post by: 12/09/2022 0 comments

Θάνος Κονδύλης

Γράμματα από τη Σμύρνη

Εκδόσεις Ψυχογιός

Δεν είναι απλά ένα ιστορικό μυθιστόρημα. Είναι το ψυχογράφημα του Έλληνα της Μικράς Ασίας.

Το καλύτερο μυθιστόρημα από αυτά που έχω διαβάσει, του Θάνου Κονδύλη. Περιπετειώδες, συγκινητικό, περιγραφικό, συναισθηματικό αλλά και ταυτόχρονα σκληρό, ζωντανεύει τη ζωή των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, εκφράζοντας με κινηματογραφικές λεπτομέρειες τις ημέρες της καταστροφής της Σμύρνης.

Ιστορικές πληροφορίες αποκαλύπτονται, πικρές αλήθειες λέγονται και σε κάνουν να ταυτιστείς με τη μοίρα ανθρώπων προδικασμένων.

Κεντρική ιστορία, η ζωή της Πελαγίας που ερωτεύεται το γιατρό Αλέξανδρο Καλλέργη. Η ζωή της καταστρέφεται, το νεογέννητο μωρό της σφαγιάζεται και η τύχη της, που κρέμεται σε μια κλωστή, την στέλνει πρόσφυγα στην Αθήνα, άθλια, πεινασμένη, φτωχή, ενώ ήταν μια καλομαθημένη αρχοντοπούλα.

Θα σταθεί στα πόδια της και θα τολμήσει να αναζητήσει τον χαμένο άντρα που λατρεύει στα βάθη της Τουρκίας, στα στρατόπεδα εργασίας με τους ζωντανούς-νεκρούς αιχμάλωτους Έλληνες. Στο ταξίδι  αυτό, θα την βοηθήσουν Τούρκοι φιλικοί, από την παλιά ζωή της στη Σμύρνη και θα πληρώσει το τίμημα της σωτηρίας σε Τούρκους μνησίκακους, εχθρικούς και ζωώδεις από το παρελθόν της.

Χρόνια αργότερα, δύο γενιές μετά, η εγγονή της και συνονόματή της, Πελαγία, θα ταξιδέψει και αυτή στη Σμύρνη για να αναζητήσει τα κρυμμένα, σε σίγουρη κρυψώνα, γράμματα της γιαγιάς της. Και εκεί θα ξαναβρεθεί με τους γείτονες της γιαγιάς, εκείνους που με κίνδυνο της ζωής τους, βοήθησαν τους μισητούς για την πατρίδα τους, την Τουρκία, Έλληνες.

Ένα υπέροχο, χορταστικό μυθιστόρημα που θα σε κάνει να αγανακτήσεις για την αδικία, να παρασυρθείς από τη δύναμη της αγάπης, να θαυμάσεις το ένστικτο της επιβίωσης και να ανατριχιάσεις από τα σχέδια των συμμάχων αλλά και από τις φρικαλεότητες των εχθρών, Τούρκων εθνικιστών.

Ένα μυθιστόρημα σαν κινηματογραφική ταινία που ρέει γεμάτο ανατροπές και κινδύνους. Θα σε συναρπάσει.

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης