ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ

Βιβλίο του Σπύρου Πετρουλάκη: Το ναυάγιο, περίληψη και κριτική του βιβλίου.

Post by: 17/05/2021 0 comments

Σπύρος Πετρουλάκης

Το ναυάγιο

Εκδόσεις Μίνωας

Ένα δυνατό, καθηλωτικό μυθιστόρημα που δεν μπορείς να αφήσεις από τα χέρια σου. Η ιστορία περιστρέφεται γύρω από το περίφημο ναυάγιο του οχηματαγωγού «Ηράκλειον», που βυθίστηκε το 1966 στα ανοιχτά της βραχονησίδας Φαλκονέρα και τους ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους, στο μοιραίο αυτό ταξίδι.

Όμως, και οι λίγοι που επιβιώνουν, και αυτοί γίνονται ναυάγια στην ψυχή. Οι ενοχές επειδή επιβίωσαν ενώ οι άλλοι έχασαν τη ζωή τους, οι εικόνες που είδαν, οι κραυγές που άκουσαν, η ανασφάλεια και ο φόβος, τους συντροφεύουν για πάντα και τους οδηγούν σε λάθος αποφάσεις στη ζωή τους. Μια φορά ναυάγια, για πάντα ναυάγια, αφού η προσπάθεια για επιβίωση γίνεται μια συνήθεια ζωής.

Ηρωίδα του βιβλίου είναι η Ειρήνη που μαζί με τον άντρα της, τον Απόστολο, ξεκίνησαν για το ταξίδι της ζωής τους από τα Κύθηρα στα Χανιά, κι από εκεί σκόπευαν να ταξιδέψουν στην Αθήνα και στο Παρίσι, για να πραγματοποιήσουν το όνειρό τους. Χρόνια μετά, η εγγονή της Ειρήνης, η Άρτεμις, ανακαλύπτει μετά το θάνατο της γιαγιάς της, κιτρινισμένες εφημερίδες για το ναυάγιο «Ηράκλειον». Αρχίζει να ακολουθεί το νήμα μιας άγνωστης γυναίκας με ίδιο όνομα και διαφορετικό επώνυμο από της γιαγιάς της, για να φτάσει σε τραγικές αποκαλύψεις που ούτε φαντάζεσαι και που θα φέρουν τα πάνω κάτω στη ζωή της.

Είναι ανατριχιαστικές οι λεπτομέρειες που παραθέτει με τη δυνατή του πένα ο συγγραφέας για τις παραλείψεις της πλοιοκτήτριας εταιρείας, των υπευθύνων και την αργοπορία του κράτους, που έστειλαν στον υγρό τάφο εκατοντάδες ψυχές.

Όμως, εξίσου δυνατή είναι και η μυθοπλασία για την ιστορία μετά το ναυάγιο, θέλοντας να υπογραμμίσει ότι το δράμα της ζωής συμβαίνει μέσα στις κατά τα άλλα, αγαπημένες οικογένειες, όχι μόνο στους βυθούς των 800 μέτρων…

Ένα βιβλίο ανατριχιαστικό, δυνατό, σε κάνει να καρδιοχτυπάς, να αγανακτείς και σε οδηγεί στην κάθαρση των ηρώων μέχρι να αποδοθεί δικαιοσύνη.

Θα σου κρατήσει εκπληκτική παρέα.

 

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης