ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ

Βιβλίο του Σπύρου Πετρουλάκη: Σασμός, περίληψη και κριτική του βιβλίου.

Post by: 18/10/2021 0 comments

Σπύρος Πετρουλάκης

Σασμός

Εκδόσεις Μίνωας

 

Ένα δυνατό, δραματικό και συγκλονιστικό μυθιστόρημα που πραγματεύεται τη συγχώρεση, η οποία γαληνεύει τις ψυχές και αποκαθιστά τις ζωές των αθώων.

Σε αντίθεση με την τηλεοπτική σειρά – για όσους τη βλέπουν – είναι πυκνογραμμένο σε σημείο να σου κόβει την ανάσα η αγωνία για το παρακάτω.

Η ιστορία στηρίζεται σε αληθινά γεγονότα. Στο έθιμο της Κρητικής βεντέτας, την οικογενειακή εκδίκηση με αίμα, που περνάει από γενιά σε γενιά. Ξεκινάει συνήθως από μια επιπόλαιη προσβολή, ας πούμε εξύβριση, η οποία καταλήγει σε φόνο. Κι αυτός ο φόνος γίνεται έθιμο και διαιωνίζεται με φόνου ανάμεσα σε μέλη των εχθρικών οικογενειών, καταστρέφοντάς τες μακροχρόνια.

Στο βιβλίο, οι φόνοι που έχουν ξεκινήσει από προηγούμενη γενιά, συνεχίζονται. Όμως, με αφορμή την εντύπωση της τοπικής κοινωνίας ότι για τα φονικά, ευθύνεται η βεντέτα, παρεισφρέουν ζηλόφθονα στοιχεία και καταστρέφουν ζωές ή προκαλούν τη δολοφονία κοντινών προσώπων, χωρίς να γίνουν αντιληπτοί. Λόγω βεντέτας, οι υποψίες στρέφονται στις εμπλεκόμενες οικογένειες.

Από το πρώτο κεφάλαιο ξεκινούν τα φονικά, όταν στο βουνό, στη στάνη του, δολοφονείται ο Στεφανής, σχεδόν μπροστά στα μάτια του γιού του Νικηφόρου και του κολλητού φίλου του Νικηφόρου του, του Μανόλη. Όμως ο Μανόλης έχει δει το δολοφόνο του Στεφανή, αλλά, τρομαγμένος και άβουλος καθώς είναι, κρατάει το στόμα του κλειστό.

Αυτό το μυστικό, αυτή η αλήθεια που δεν ξεστομίζεται, θα προκαλέσει πολλά δεινά τα επόμενα εφτά χρόνια. Προκειμένου να μην μας αποκαλύψει τους δολοφόνους, ο συγγραφέας καλύπτει αυτά τα εφτά χρόνια, δίνοντας στον αναγνώστη κομμάτια της ιστορίας, μια περιγράφοντας τα περιστατικά μπροστά στο χρόνο, και μια επιστρέφοντας στο παρελθόν. Ένα μεγάλο λυρικό intermezzo εκτυλίσσεται – φαινομενικά ασύνδετο – ανάμεσα στα κεφάλαια του βιβλίου, παρακολουθώντας την ερωτική ιστορία της Ερωφίλλης και του Πανάρετου, που τελικά θα οδηγήσει στην αποκάλυψη ενός μεγάλου μυστικού.

Το βιβλίο συνδυάζει το άρρωστο πάθος, την αληθινή αγάπη, την μετάνοια, τον πόνο, την μεγαλοψυχία, αλλά και τη στενομυαλιά, το μίσος, το φθόνο και την ανάγκη για εξιλέωση.

Ένα μυθιστόρημα για ένα πρωτόγνωρο έθιμο και πώς μπορεί να λήξει θετικά, έτσι που οι πληγωμένες καρδιές να γιατρευτούν. Μια ιστορία για την ανάγκη του ανθρώπου να ξεφύγει από ένα παράλογο παρελθόν που του επιβάλλεται μόνο και μόνο από τον τόπο καταγωγής του.

Υπέροχο, σκοτεινό αλλά και αισιόδοξο, βαθιά ανθρώπινο και πολύ καλογραμμένο.

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης