ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ

Βιβλίο του Σπύρου Πετρουλάκη: Η Κληρονομιά, περίληψη και κριτική του βιβλίου.

Post by: 19/06/2023 0 comments

Σπύρος Πετρουλάκης

Η Κληρονομιά

Εκδόσεις Μίνωας

Διάβασα το δυνατό, συγκλονιστικό μυθιστόρημα που θα σας κάνει παρέα αυτό το καλοκαίρι.

«Η Κληρονομιά» δεν είναι αυτό που φαντάζεστε, δεν πρόκειται για ένα σπίτι ή μια περιουσία, αλλά για ένα δραματικό μυστικό που περνάει από γενιά σε γενιά και καταστρέφει ζωές στο πέρασμά του. Το βιβλίο, που θα διαβάσετε μονορούφι, θα σας ταράξει, θα σας αναστατώσει, θα σας γεμίσει αγωνία με τις συνεχείς ανατροπές που, σαν χαστούκια, ξεπετάγονται από τις σελίδες του.

Θα μπορούσε να είναι μια κατάρα των Φαραώ αλλά είναι μία βαριά σκιά πάνω στις γενιές μιας φτωχικής οικογένειας, που συντρίβει εκείνους που ακουμπάει.

Σε αυτό το κοινωνικό θρίλερ, που αναπτύσσεται στο πέρασμα περίπου ενός αιώνα, η μοίρα και οι συμπτώσεις, βάζουν τρικλοποδιές στα σχέδια που κάνουν οι ήρωες του βιβλίου.

Βσικός ήρωας του μυθιστορήματος είναι ο Πάρις, πετυχημένος δικηγόρος που ζει με τη γυναίκα και τις δύο κόρες του. Όμως ξαφνικά, ένας δαίμονας από το παρελθόν, μια βαριά κληρονομιά, μια κατάρα, ξυπνάει και απαιτεί παλιά χρωστούμενα, με τόκο τη ζωή της κόρης του. Η ασθένεια της αγαπημένης του Αλκυόνης, τον κάνει ένα ανθρώπινο κουρέλι, που ψάχνει για μία λύση ζωής ή θανάτου. Καθώς φτάνει στον πάτο των ενστίκτων και της ηθικής του εξαχρείωσης, ο Πάρις καλείται να αποφασίσει ποιο παιδί του θα θυσιάσει.

Όλα έρχονται στο φως μέσα στην αίθουσα του δικαστηρίου, όπου οι δικαστές καλούνται να βγάλουν μια δίκαιη ετυμηγορία για ένα έγκλημα απελπισίας.

Η πλοκή του μυθιστορήματος ξετυλίγεται με αναφορές στο τώρα και στο παρελθόν, ξεκινώντας από το 1935, με τη σταφιδική εξέγερση στην Πελοπόννησο. Η γραφή του Πετρουλάκη είναι καταιγιστική, και τα θέματα που θίγει αφορούν τους δεσμούς της οικογένειας, το εμπόριο εμβρύων, τις επιπτώσεις της αιμομιξίας και την προσπάθεια ενός αθώου να ξεφύγει από τα βάρη του παρελθόντος χωρίς να μπορεί να πιαστεί από κάπου και να τα αποτινάξει από πάνω του.

Μια δραματική ιστορία στα όρια της αρχαίας τραγωδίας, που η κινηματογραφική της πλοκή θα μπορούσε να είναι ένα συναρπαστικό σενάριο για την τηλεόραση, πιο θυελλώδες από το «Σασμό».

Από τα καλύτερα του Πετρουλάκη, αυτό το βιβλίο συνδυάζει το δράμα της ελληνικής τραγωδίας, τον βαθύ πόνο της ρώσικης λογοτεχνίας και τη φρίκη του σύγχρονου αστυνομικού ρεπορτάζ.

Ένα ιδιαίτερο, μοναδικό, γροθιά-στο-στομάχι μυθιστόρημα, που θα σας συναρπάσει με τους ήρωές του, τα κίνητρά τους, τις αντιδράσεις τους στις καταιγίδες της ζωής.

Είναι το βιβλίο του καλοκαιριού.

Φωτό από: rawpixel.com / Freepik

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης