ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ

Βιβλίο του Σαμ Λόιντ: Φονική Παλίρροια, περίληψη και κριτική του βιβλίου.

Post by: 16/01/2023 0 comments

Σαμ Λόιντ

Φονική Παλίρροια

Εκδόσεις Ψυχογιός

Εντάξει Σαμ Λόιντ (μιλάω στο συγγραφέα τώρα) κατάφερες να με κάνεις να κλάψω. Πριν όμως από τη συγκίνηση, με ξενύχτησες και με έκανες να μην αφήνω το βιβλίο από την αγωνία.

Όπως λέει και ο τίτλος «Όταν ο χειρότερος εφιάλτης σου, γίνεται πραγματικότητα…» Και έτσι είναι!

Ο Σαμ Λόιντ έχει απίστευτο ταλέντο στα θρίλερ. Εδώ, η ιστορία είναι ένα οικογενειακό δράμα, εμπνευσμένο από την αρχαία ελληνική τραγωδία. Η κάθαρση και ο εξαγνισμός είναι ο πυρήνας της ιστορίας, διαστρεβλωμένος όμως σε πυρήνα του κακού.

Το κακό με το καλό συγκρούονται σε όλα τα κεφάλαια του βιβλίου, ανεβάζοντας την αγωνία του αναγνώστη στα ύψη.

Η Λούσι Λοκ ζει σε ένα ειδυλλιακό λιμανάκι της Αγγλίας, που το βρέχει ο Ατλαντικός. Έχει μια 16χρονη κόρη αγνώστου πατρός, οικολόγο, ακτιβίστρια και λάτρη των δελφινιών και ένα αγοράκι 7 ετών με τον άντρα της, τον Ντάνιελ. Ο άντρας της διατηρεί με τον κολλητό του φίλο Νικ μια ναυπηγική κατασκευαστική και η ίδια ένα μπαρ, το Αφρόδικτο.

Η ζωή τους παίρνει μια δυσάρεστη τροπή όταν ο συνέταιρος αποχωρεί και ο Ντάνιελ μένει χρεωμένος. Καθώς τα δυσάρεστα νέα ταρακουνούν τη ζωή τους, έρχονται τα χειρότερα.

Μια φονική καταιγίδα, πρωτοφανής στις ακτές της περιοχής, συνεργάζεται δραματικά με έναν εχθρό της Λούσι, που από το παρελθόν, εμφανίζεται μυστικά, με ψεύτικο όνομα, και ετοιμάζει ένα πανόραμα ολέθρου.

Ξαφνικά, η οικογένειά της κινδυνεύει, καθώς όλοι έχουν βρεθεί ανοιχτά της μανιασμένης θάλασσας, πάνω στο ιστιοπλοϊκό τους, να παρασύρονται από τα αφρισμένα κύματα. Κάποιοι πρέπει να τους σώσουν, αλλά πώς;

Η Λούσι αρχίζει να ψάχνει για στοιχεία, γνωρίζοντας ότι κάποιος προσπαθεί να σκοτώσει την οικογένειά της για κάτι που έχει κάνει εκείνη στο παρελθόν. Οι αναφορές του άγνωστου δαίμονα που επιβουλεύεται την οικογένειά της «για να της δώσει ένα μάθημα» συνδέουν τις πράξεις του με τον ορισμό του Αριστοτέλη για την τραγωδία «κάθαρση και εξαγνισμός».

Το μυθιστόρημα, που οι περιγραφές του παραπέμπουν σε σενάριο, έχει καταιγιστική γραφή και ξεκάθαρους ήρωες. Κανείς από αυτούς δεν περιγράφεται ως άγιος, όλοι έχουν ένα παρελθόν. Κάποιος από αυτούς είναι ο εφιαλτικός δολοφόνος.

Εκπληκτικό βιβλίο, γεμάτο συναισθήματα, αγωνία, μυστήριο. Ο αναγνώστης νιώθει το φόβο από την καταιγίδα και από τη σύγκρουση ανάμεσα στις πράξεις ενός σατανικού μυαλού και των αθώων ψυχών που αμύνονται.

Στο μεταξύ, η καταιγίδα με την ορμή της, βοηθάει τον εγκληματικό νου στο έργο του. Η Λούσι αναζητάει με φλας μπακ λεπτομέρειες της ζωής της και προσπαθεί να λύσει το παζλ μέσα από τις σχέσεις που είχε στο παρελθόν της. Γιατί και η Λούσι δεν είναι αγία.

Θα μπορούσε να κατατάξει κανείς αυτό το μυθιστόρημα στα θρίλερ. Που είναι. Εγώ πάντως θα το χαρακτηρίσω ως μια οικογενειακή τραγωδία χωρίς έλεος. Με ένα τέλος συγκλονιστικό, που θα αποκαλυφθεί, κυριολεκτικά στο τέλος.

Το βιβλίο έχει εκπληκτική μετάφραση από τα αγγλικά, χάρη στον μεταφραστή Νεκτάριο Καλαϊτζή. Δεν είναι μόνο η μετάφραση των ναυτικών όρων που κάνει με ακρίβεια, είναι η απόδοση των νοημάτων με λέξεις δραματικές που προκαλούν αντιφατικά συναισθήματα. Μια δύσκολη δουλειά που στέφθηκε με λογοτεχνικό φωτοστέφανο.

Μην το χάσετε. Η οργή της φύσης θα σας κόψει την ανάσα, όπως και η οργή της ψυχής.

Δυνατό, φρικιαστικό, ανατριχιαστικό και ταυτόχρονα τρυφερό, ελπιδοφόρο, πονεμένο, λυτρωτικό.

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης