ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ

Βιβλίο του Σαίξπηρ: Όνειρο Καλοκαιρινής νύχτας, περίληψη και κριτική του βιβλίου.

Post by: 05/08/2019 0 comments

Σαίξπηρ Έργα 

Όνειρο Καλοκαιρινής νύχτας

Κωμωδία

Μετάφραση Βασίλης Ρώτας

Εκδόσεις Ίκαρος

 

Το αριστούργημα αυτό του Σαίξπηρ, η υπέροχη κωμωδία, είναι ένα από τα νεανικά του έργα. Αφιερωμένο στην πιο μεγάλη μέρα του χρόνου, στις προλήψεις, δεισιδαιμονίες, ξόρκια, θρύλους και μάγια που ζούσαν και ζουν ακόμα στα λαϊκά στρώματα, τη νύχτα αυτή, στο καλοκαιρινό Ηλιοτρόπιο (Ηλιοστάσιο).

Είναι υπολείμματα από παμπάλαια όργια και τελετές καθαρμού, όπως οι φωτιές του “Άη Γιάννη του Ριγανά” ή του λοτροπιού, ο κλήδονας κλπ. Ακόμα και σήμερα, οι ξωμάχοι φοβούνται να μην πάθουν ζημιές από τα “δαιμονικά” τη νύχτα αυτή και οι τσομπάνηδες κρύβουν τα κοπάδια τους σε βαθιές χαράδρες και λόγγους, ώσπου να βγει καλά ο ήλιος και να ψηλώσει.

Ο σωστότερός του τίτλος, σύμφωνα με τον μεταφραστή του, Βασίλη Ρώτα, θα έπρεπε να είναι “Όνειρο μεσοθερινής νύχτας” ή “Όνειρο νύχτας του κλήδονα”.

Η κωμική ιστορία, που είναι ένα θεατρικό έργο, γραμμένο σε ποίηση από τον Σαίξπηρ, διαδραματίζεται στην Αθήνα ( η Αθήνα σύμφωνα με τη φαντασία του γίγαντα των γραμμάτων, εκτός τόπου και χρόνου, μια παλιά Αθήνα).

Ο ποιητής-θεατρικός συγγραφέας, ήταν ο ίδιος, μέλος του θιάσου. Επομένως, στο ενδιαφέρον θέμα του, προσθέτει και μια οργάνωση παράστασης που, οι πρόβες της, δημιουργούν κωμικές παρεξηγήσεις στην βασική πλοκή του έργου.

Ο Θησέας, ο ρήγας της Αθήνας, πρόκειται να παντρευτεί την Ιππολύτη, σε τέσσερεις μέρες που θα είναι η νέα σελήνη.

Οργισμένος ο Αιγέας, τούεκφράζει το θυμό του που η κόρη του η Ερμία, αγαπάει και θέλει να παντρευτεί το Λύσανδρο, σε αντίθεση με την επιθυμία του πατέρα της, που θέλει να της δώσει για άντρα τον Δημήτρη. Και οι δύο άντρες, Λύσανδρος και Δημήτρης, είναι ξετρελαμένοι με την Ερμία. Τον Δημήτρη, όμως, αγαπάει η Ελένη, η παιδική φίλη της Ερμίας.

Αρχικά, ο Δημήτρης αγαπούσε την Ελένη, αλλά γνωρίζοντας την Ερμία, την ερωτεύεται αμέσως. Όσο τρέχει πίσω του η Ελένη, τόσο τη διώχνει μακριά.

Οι ερωτευμενοι Λύσανδρος και Ερμία, το σκάνε το βράδυ και πηγαίνουν σε ένα λιβάδι έξω από την Αθήνα, όπου εκεί δεν ισχύει ο αθηναϊκός νόμος, που υποχρεώνει την κόρη να υποταχθεί στη βούληση του πατέρα.

Η Ελένη γνωρίζει το μυστικό των δύο ερωτευμένων και το εκμυστηρεύεται στο Δημήτρη, για να τον κάνει να ξεχάσει την Ερμία. Εκείνος, όμως, αντίο να ξεχάσει, ακολουθεί τους ερωτευμένους στο φεγγαροπαρμένο δάσος, όπου υπάρχουν ξωτικά, μάγια, αλλά και μια θεατρική ομάδα που κάνει πρόβες για να παίξει μια θεατρική παράσταση στο γάμο του Θησέα και της Ιππολύτης.

Η ομάδα αποτελείται από εργάτες, ερασιτέχνες χοντρομαστόρους, που έχουν μοιραστεί ρόλους ανθρώπων, ενός λιονταριού, ακόμα και ενός τοίχου!

Σ’ αυτό το δάσος, όλοι, βασιλείς, θνητοί, ερωτευμένοι, ερασιτέχνες ηθοποιοί, συναντιούνται με τα πειραχτήρια-ξωτικά, που διασκεδάζουν κάνοντας πλάκες, τη μέρα του ηλιοστάσιου.

Η Τιτάνια, ο Όμπερον και ο βοηθός του ο Πουκ, είναι τα ξωτικά του καλοκαιριού που ζουν και αυτά στο δάσος.

Επειδή η Τιτάνια δεν δίνει τον παραγιό της στον Όμπερον, εκείνος, με τον βοηθό του τον Πουκ, αναλαμβάνουν δράση.

Γνωρίζουν ένα βοτάνι που, αν το τρίψεις στα βλέφαρα κάποιου, όταν κοιμάται, εκείνος, ξυπνώντας θα ερωτευθεί τον πρώτο άνθρωπο που θα συναντήσει μπροστά του.

Το τρίβουν, λοιπόν, στα βλέφαρα της Τιτάνιας και του Λύσανδρου.

Ξυπνώντας ο Λύσανδρος βλέπει μπροστά του την Ελένη και την ερωτεύεται, ενώ απαρνιέται την Ερμία. Τα ξωτικά γελάνε, που “πάτησε” εύκολα ο Λύσανδρος, την πίστη του στην Ερμία. Τα ξωτικά καταλαβαίνουν το λάθος τους και τρίβουν τώρα τα βότανα και στα μάτια τού Δημήτρη, ο οποίος και αυτός τώρα, τρέχει ερωτευμένος πίσω από την Ελένη.

Όμως, τρίβουν το βότανο και στα μάτια της Τιτάνιας, για να την εκδικηθούν. Εκείνη, ξυπνώντας, βλέπει μπροστά της τον χοντροκομμένο μάστορα-ηθοποιό, Στημόνη, μεταμφιεσμένο σε γάιδαρο για τις ανάγκες του ρόλου του και τον ερωτεύεται.

Η ομάδα του Στημόνη δίνει την παράσταση στο γάμο του Θησέα και της Ιππολύτης, τα ξωτικά-πειραχτήρια βάζουν αντίδοτο στα μάτια της Τιτάνιας και του Λύσανδρου και τους λυτρώνουν από τα άδικα μάγια.

Έτσι, μένει μόνο ο Δημήτρης, “μαγεμένος” με τα βότανα των ξωτικών και η Ελένη βρίσκει επιτέλους ανταπόκριση στον έρωτά της.

Ένα αριστούργημα για τον έρωτα και την τρέλα του, για το θέατρο και τους ηθοποιούς και για όσα μαγικά συμβαίνουν στη μεγαλύτερη μέρα του χρόνου. Μοιάζει με παραμύθι για μεγάλους, που σε ταξιδεύει σε μέρη και εποχές, εκεί όπου όλα είναι δυνατά.

Θα το απολαύσεις και θα το λατρέψεις. Αρκούν δύο ώρες για να το διαβάσεις και να μείνεις με ένα χαμόγελο στα χείλη.

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης