ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ

Βιβλίο του Ρόμπερτ Βαν Γκούλικ: Μυστηριώδεις φόνοι στη λίμνη, περίληψη και κριτική του βιβλίου.

Post by: 08/02/2021 0 comments

Ρόμπερτ Βαν Γκούλικ

Μυστηριώδεις φόνοι στη λίμνη

Εκδόσεις Μίνωας

 

Ένα συναρπαστικό ατμοσφαιρικό μυθιστόρημα. Συνδυασμός μιας αστυνομικής ιστορίας και, ταυτόχρονα, ιστορικού μυθιστορήματος.

Ήρωας του βιβλίου είναι ο δικαστής Τι, ένα ιστορικό-πραγματικό πρόσωπο, που ενέπνευσε τον συγγραφέα για να γράψει μια σειρά βιβλίων μυστηρίου στην Κίνα του 666 μ.Χ. Στην επαρχία Χαν-Γιουάν της Κίνας, ο δικαστής Tι διορίζεται επίτροπος μιας μικρής πόλης, στην άκρη μιας σκοτεινής λίμνης. Ο δικαστής, έχει πολλαπλούς ρόλους, είναι ντετέκτιβ, ανακριτής, εξιχνιάζει εγκλήματα και αποδίδει δικαιοσύνη. Έχει στρατολογήσει τους έμπιστους άνδρες του από τα «αδέλφια των πράσινων δασών», δηλαδή τους αδικημένους ληστές των δρόμων, τους Ρομπέν των Δασών της εποχής.

Στο μεταξύ, μυστήριο περιβάλλει τον αιφνίδιο θάνατο μιας νεαρής πανέμορφης χορεύτριας εταίρας. Ενώ ο δικαστής Τι προσπαθεί να εξιχνιάσει το έγκλημα της κοπέλας, δεύτερος φόνος σημειώνεται, καθώς μια νεόνυμφη νεαρή κοπέλα, εντοπίζεται νεκρή στο κρεβάτι της, την πρώτη νύχτα του γάμου της. Ο δικαστής Τι, ερευνώντας τα δύο μυστήρια, θα έρθει αντιμέτωπος με τον δαιδαλώδη ιστό μιας καταχθόνιας συνωμοσίας που εξυφαίνεται γύρω από την τρομερή σέκτα του Άσπρου Λωτού, και η οποία συνωμοτεί κατά του Αυτοκράτορα.

Ο δικαστής Τι, με τη συλλογιστική του ικανότητα, την ευθυκρισία και την οξυδέρκειά του, θα λύσει τρία μυστήρια, λύνοντας γρίφους που χρειάζονται γερούς παίκτες για να βρουν την άκρη.

Μια παρτίδα σκάκι, μια περγαμηνή και μια καταπακτή αποτελούν τα κλειδιά για τη διαφώτιση των σκοτεινών μυστικών της πόλης.

Όλη η ατμόσφαιρα της ιστορίας, ταξιδεύει τον αναγνώστη σε μια εποχή, που οι γυναίκες είχαν ονόματα όπως Λυγερή Ιτιά, Ανθισμένη Αμυγδαλιά, Νεράιδα της Σελήνης. Δεισιδαιμονίες για τα ερεβώδη βάθη της λίμνης περνούν από στόμα σε στόμα, όπως οι φήμες για τα παράξενα πλάσματα που άρπαζαν ανυποψίαστους ψαράδες και τους τραβούσαν στα πράσινα νερά. Στην επιφάνεια της λίμνης κάθε νύχτα, πλέουν τα «καράβια των λουλουδιών», φωταγωγημένοι πλωτοί οίκοι ανοχής, με πανέμορφες εταίρες να ψυχαγωγούν τους μαγεμένους καλεσμένους.

Ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες αποκαλύπτονται από τη ζωή και τα έθιμα της πόλης: εύποροι Κινέζοι, που ο καθένας διαθέτει από τρεις συζύγους και πολλές παλλακίδες, μετακινούνται με παλανκίνο, που σέρνουν δύο βαστάζοι. Ο σεβασμός στον δικαστή και σε κάθε πρόσωπο εξουσίας, επιβάλλει γονάτισμα και τρεις φορές κλίση του κεφαλιού, μέχρι να ακουμπήσει το πάτωμα. Οι ύποπτοι που ανακρίνονται δεν απαντούν ποτέ «εγώ», αλλά «το πρόσωπο που βρίσκεται ενώπιόν σας».

Πραγματικά, ο διπλωμάτης και συγγραφέας Ρόμπερτ Βαν Γκούλικ, ήταν σπουδαίος μελετητής του πολιτισμού της Ανατολής και συναρπαστικός αφηγητής. Κάθε σελίδα του βιβλίου του είναι και μια ανατροπή, που γεμίζει τον αναγνώστη με αγωνία, αίσθηση περιπέτειας και, ταυτόχρονα, με τους γρίφους και τα μυστήρια, σαν να τον προκαλεί να λύσει, ακονίζοντας το νου του.

Δεν είναι απλά ένα αστυνομικό λογοτέχνημα, είναι και ένα συναρπαστικό ταξίδι στην Κίνα, σε μια μεσαιωνική κοινωνία, με πρόσωπα διψασμένα για εξουσία και καταπιεσμένες ψυχές που αναζητούν τη λύτρωση.

Από τα ωραιότερα αστυνομικά που μπορείς να διαβάσεις. Δεν μπορείς να το αφήσεις από τα χέρια σου.

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης