ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ

Βιβλίο του Πασχάλη Πράντζιου: Τριανταέξι ώρες βροχής, περίληψη και κριτική του βιβλίου.

Post by: 21/10/2019 0 comments

Πασχάλης Πράντζιος

Τριανταέξι ώρες βροχής

Εκδόσεις Κλειδάριθμος

 

Μια δυνατή ιστορία. Ένα μυθιστόρημα που βασίζεται στο μύθο της Φαίδρας, που παντρεύτηκε το Θησέα, αλλά ερωτεύτηκε τον όμορφο γιο του και πρόγονό της, τον Ιππόλυτο.

Στη μυθολογία, ο Ιππόλυτος απέρριψε τις προτάσεις της Φαίδρας και αυτή τον κατηγόρησε στον πατέρα του ότι επιχείρησε να την βιάσει. Τότε ο Θησέας, ζήτησε από τον Ποσειδώνα να τιμωρήσει το γιό του. Ο Ποσειδώνας τρόμαξε τα άλογα του Ιππόλυτου και ο νεαρός σκοτώθηκε στα βράχια. Από τις τύψεις της, η Φαίδρα απαγχονίστηκε.

Αυτά, συνέβαιναν τότε, στη μυθολογία, όπου ο μύθος παρουσιάστηκε πάντα ως μιαρός και ανήθικος. Στη σημερινή, όμως, εκδοχή του μύθου, ο συγγραφέας αλλάζει το τέλος της ιστορίας και επιμένει πως η δύναμη του έρωτα είναι πάνω από την ηθική. Έτσι, το βιβλίο, αν και δραματικό, έχει happy-end.

Ο συγγραφέας σε κερδίζει καταγράφοντας όχι μόνο το εσωτερικό δράμα των τριών ηρώων του, αλλά και τις ψυχικές τους μεταπτώσεις, την απίθανη ένταση που αναπτύσσεται ανάμεσα στους δύο ερωτευμένους και τα συνεχή τους διλήμματα, καθώς η Φαίδρα διστάζει να ενδώσει στο πάθος της, αφού είναι πιστή στον κανόνα ηθικής απέναντι στην οικογένειά της.

Εκτός από τους δύο ερωτευμένους, τον πιο σημαντικό ρόλο στην ιστορία του Πασχάλη Πράντζιου, διαδραματίζει ο Θηραμένης, ο γέρος θυμόσοφος-άνθρωπος της οικογένειας. Κηπουρός, που ζει στο σπιτάκι του κήπου, της βίλας της οικογένειας. Όλα τα παρακολουθεί, σε όλα μετέχει, κάνει “πλάτες” στο ζευγάρι, από λατρεία στο γιο της οικογένειας, τον Ιππόλυτο.

Δυνατό σημείο της γραφής, είναι και οι διάλογοι των ηρώων, εξαιρετικά λακωνικοί και βαθιά συναισθηματικοί, χωρίς τις αναφορές “είπε ο Θησέας”, “απάντησε η Φαίδρα”, “εξήγησε ο Ιππόλυτος”.

Ένα μυθιστόρημα που δοξάζει την απολυτότητα του έρωτα, προωθώντας την άποψη ότι η δύναμή του είναι πάνω από κάθε ηθική. Απενοχοποιεί, λοιπόν, τον έρωτα. Ο έρωτας είναι ανίκητος.

Το βρήκα συναρπαστικό, με πολλή αγωνία, ανατροπές, ένταση, διλήμματα, υπαναχωρήσεις, ώσπου οι ήρωες ενδίδουν στα συναισθήματά τους.

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης