ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ

Βιβλίο του Πάνου Αμυρά: Ο λιμός, περίληψη και κριτική του βιβλίου.

Post by: 01/02/2021 0 comments

Πάνος Αμυράς

Ο λιμός

Εκδόσεις Διόπτρα

Ένα δυνατό βιβλίο που συνδυάζει το αστυνομικό και το ιστορικό μυθιστόρημα.

Μέσα από το φόνο ενός αξιωματικού των Ες Ες και ενός κρυμμένου μυστικού που δεν πρέπει να φτάσει στο Βερολίνο, ο συγγραφέας, μας αποκαλύπτει όλο το δράμα του λιμού (της πείνας) της Κατοχής.

Βρισκόμαστε στις αρχές Δεκεμβρίου του 1941. Ο Χάινριχ Κράους, Γερμανός λοχαγός των Ες Ες, έρχεται στην Αθήνα, σε αποστολή από τον υπουργό προπαγάνδας Γιόζεφ Γκέμπελς, για να ερευνήσει υποθέσεις της μαύρης αγοράς. Όμως, σύντομα βρίσκει βίαιο θάνατο στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία. Κάποιοι τον σκοτώνουν και πετούν το πτώμα του από το δεύτερο όροφο, κάτω στο πεζοδρόμιο.

Την υπόθεση αναλαμβάνει να εξιχνιάσει ο Νίκος Αγραφιώτης, Υπαστυνόμος σε διαθεσιμότητα και στα αζήτητα, εδώ και έξι μήνες, αφού δεν κατάφερε να εξιχνιάσει την υπόθεση με την κλοπή της γερμανικής σημαίας από την Ακρόπολη. Ο Υπαστυνόμος, μιλάει πολύ καλά γερμανικά, αλλά η ανεργία τον έχει φέρει στα όρια του αλκοολισμού. Αν δεν βρει τον ένοχο, αυτή τη φορά, κινδυνεύει η ζωή του από την Γκεστάπο.

Καθώς αναζητά τη λύση του μυστηρίου ανάμεσα σε πεινασμένα χαμίνια, εύπορους μαυραγορίτες, δοσίλογους της κυβέρνησης και επίορκους των γερμανικών δυνάμεων, ο Αγραφιώτης μπαίνει όλο και πιο βαθιά στα μυστικά μονοπάτια του κινδύνου.

Η Αθήνα λιμοκτονεί, αλλά κανείς εκτός Ελλάδος δεν το γνωρίζει. Ακόμα λειτουργούν παράνομα στέκια, καζίνο και καμπαρέ, την ώρα που ο Ερυθρός Σταυρός προσπαθεί να πείσει τις μεγάλες δυνάμεις να στείλουν τρόφιμα για τους παγωμένους από το κρύο Έλληνες, που πεθαίνουν κάθε μέρα από ασιτία και μεταφέρονται με τα κάρα σωρηδόν στο νεκροτομείο.

Ο υπαστυνόμος Αγραφιώτης θα βρει βοήθεια στα πρόσωπα ενός βετεράνου της αστυνομίας, μιας μυστηριώδους κοπέλας και ενός πιστού συντρόφου, του αρχιφύλακα Δημητρόπουλου.

Ο συγγραφέας παρουσιάζει όλο το δράμα της πείνας, με ανατριχιαστικές λεπτομέρειες. Οι ήρωες της ιστορίας του, εμπλέκονται με αξιοθαύμαστο τρόπο, με αληθινά πρόσωπα της εποχής, όπως με τον δοσίλογο πρωθυπουργό Τσολάκογλου, τον ποιητή Άγγελο Σικελιανό ή τον αφανή ήρωα αστυνόμο και δικηγόρο Αριστοτέλη Κουτσουμάρη, έναν από τους θρυλικότερους ήρωες την περίοδο της Κατοχής, αλλά και με αληθινούς αξιωματούχους της Βέρμαχτ και της Γκεστάπο, τον πρόεδρο της Fox Σπύρο Σκούρα στην Αμερική, καθώς και τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Αθηναγόρα.

Μπορεί το φως της ελληνικής ιστορίας να έπεσε ως τώρα περισσότερο στα γεγονότα του εμφυλίου, ο Πάνος Αμυράς όμως ρίχνει φως στο λοιμό της Αθήνας, αφού είναι από τα λίγα βιβλία που αναφέρονται στο δράμα αυτό της γερμανικής Κατοχής.

O συγγραφέας, καθώς περιπλανά τον ήρωά του σε γειτονιές της Αθήνας, παρουσιάζει τα αξιόλογα μέγαρα και αρχοντικά που  δέσποζαν των δρόμων και υπενθυμίζει τα περίεργα ονόματα που είχαν οι συνοικίες της Αθήνας εκείνη την εποχή, όπως, το Βατραχονήσι, το Μπαρουτάδικο, το Γκαζοχώρι, το Χασάνι, τα Νέα Σφαγεία. Αποκαλύπτει και ξεσκεπάζει όλα τα βρώμικα παιχνίδια που είχαν στήσει και έπαιζαν οι μαυραγορίτες Έλληνες, Γερμανοί και Ιταλοί, σε βάρος του λαού και αφορούσαν κλοπές τροφίμων, αγοραπωλησίες ακινήτων, ύποπτες συναλλαγές που εκμεταλλεύονταν την υποτίμηση και τον πληθωρισμό.

Ένα ενδιαφέρον αστυνομικό μυθιστόρημα που δημιουργεί δυνατά συναισθήματα και μια θλίψη για όσα έχει περάσει ο ελληνικός λαός από τα γερμανικά στρατεύματα Κατοχής.

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης