ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ

Βιβλίο του Ουίλιαμ Σαίξπηρ: Το χειμωνιάτικο παραμύθι, παρουσίαση και κριτική του βιβλίου.

Post by: 24/12/2018 0 comments

Σαίξπηρ Έργα

Το χειμωνιάτικο παραμύθι

Μετάφραση Βασίλη Ρώτα

Εκδόσεις Ίκαρος

 

Μια πολύ χαριτωμένη κωμική ιστορία, γραμμένη σε μορφή θεατρικού έργου από τον σπουδαίο μυθοπλάστη Ουίλιαμ Σαίξπηρ.

Μπορεί να διαβάζουμε σύγχρονα μυθιστορήματα, αλλά μια ματιά στα κλασικά αριστουργήματα της ανθρωπότητας, μας κάνει σοφότερους ανθρώπους.

 • “Το Χειμωνιάτικο Παραμύθι”, με μόνο 124 σελίδες, παρουσιάστηκε στο θέατρο, μόλις… το 1611! Το θέμα του είναι παρμένο από ένα διήγημα του Ροβέρτου Γκρην, με τίτλο “Πανδρόστο”.
   
  Η κεντρική ιδέα της ιστορίας βασίζεται στο τυραννικό πάθος της αρρωστημένης ζήλιας, αλλά και στην απόλυτη εξουσία του ηγεμόνα πάνω στους υπηκόους του και στην ίδια του τη γυναίκα. Άλλωστε, την εποχή εκείνη, οι γυναίκες βρίσκονται στο έλεος των επιθυμιών ή αποφάσεων των συζύγων τους.
 •  

 • Δεν ξέρω από πού προκύπτει ο τίτλος του βιβλίου. Αφού ούτε ο χειμώνας παίζει ιδιαίτερο ρόλο στην ιστορία, ούτε το παραμύθι. Ίσως το γεγονός ότι τη διήγηση καθορίζουν μεταφυσικές ανατροπές, θα μπορούσες να το χαρακτήριζες παραμύθι.
 •  

 • Η ιστορία, λοιπόν, διαδραματίζεται σε κάποιες μυθικές χώρες, όπως κάποια Σικελία και κάποια Βοημία, που, όμως, είναι παραθαλάσσια και στους Δελφούς που είναι νησί! Ευτυχώς, η ιστορία αυτή του Σαίξπηρ έχει ένα παραμυθένιο happy-end και όλες οι αδικίες βρίσκουν μια ευχάριστη αποκατάσταση.
 •  

 • Ο Λεόντιος, βασιλιάς της Σικελίας, φιλοξενεί για καιρό στο ανάκτορό του τον Πολύξενο, βασιλιά της Βοημίας. Ο Πολύξενος αναγγέλλει στο φίλο του πώς ήρθε η ώρα να αναχωρήσει. Ο Λεόντιος τον πιέζει να μείνει αλλά εκείνος είναι ανένδοτος. Όταν όμως του ζητάει να μείνει παραπάνω καιρό η Ερμιόνη, βασίλισσα και σύζυγος του Λεόντιου, εκείνος δέχεται.
   
  Μαύρη ζήλια και τυραννικό πάθος φυτεύεται στην καρδιά του Λεόντιου, γιατί πιστεύει ότι κάτι τρέχει με τους δυο τους και βάζει τον έμπιστό του Κάμιλλο να σκοτώσει τον Πολύξενο.
   
  Εκείνος όμως, γεμάτος ενοχές και οργή για την αδικία, αποκαλύπτει την αλήθεια στον ξένο βασιλιά και το σκάνε μαζί.
 •  

 • Το μένος του Λεόντιου γίνεται σφοδρότερο. Φυλακίζει τη γυναίκα του Ερμιόνη και ζητά χρησμό από το μαντείο των Δελφών για το τι θα κάνει. Όσο να έρθει ο χρησμός, η έγκυος βασίλισσα γεννάει ένα κοριτσάκι στη φυλακή, αλλά ο βασιλιάς το θεωρεί νόθο και το στέλνει με ένα καράβι να εγκαταλειφτεί στα βουνά και να πεθάνει από ασιτία.
   
  Όταν η γυναίκα του δικάζεται, φτάνει ο χρησμός που δηλώνει πως η βασίλισσα είναι αθώα και πως ο βασιλιάς, αν δεν βρεθεί το νεογέννητο βρέφος, θα μείνει χωρίς απογόνους. Ακούγοντας τα νέα για το παιδί της, η βασίλισσα πέφτει ξερή και πεθαίνει. Από τη στενοχώρια του, πεθαίνει και ο μικρός διάδοχος Μαμίλλιος, ο 5χρονος πρωτότοκος γιος του Λεόντιου και της Ερμιόνης.
 •  

 • Δεκαέξι χρόνια μετά, το μικρό κορίτσι που, ως βρέφος, αφέθηκε να πεθάνει, έχει μεγαλώσει στην οικογένεια ενός βοσκού και το όνομά της είναι Περντίτα. Καθώς είναι πανέμορφη κοπέλα, την έχει αγαπήσει ο διάδοχος του θρόνου Φλοριζέλ, γιος του Πολύξενου, του βασιλιά της Βοημίας. Όταν ο νεαρός διάδοχος Φλοριζέλ αποφασίζει να παντρευτεί την φτωχή Περντίτα, ο πατέρας του εναντιώνεται. Όμως ο βοσκός που τη μεγάλωσε, αποκαλύπτει τα εμβλήματα με τα οποία ήταν φασκιωμένη ως μωρό, την εποχή που την βρήκαν. Ο έμπιστος αυλικός Καμίλλος, συμβουλεύει το νεαρό Φλοριζέλ να πάρει τη νύφη του και να πάει στη Σικελία να βρει το βασιλιά Λεόντιο, αφού αυτή η κοπέλα είναι κόρη του.
 •  

 • Πηγαίνοντας στη Σικελία, όλοι διαπιστώνουν πως ο χρησμός αλήθεψε και η χαμένη κόρη του βασιλιά ευρέθη. Και όχι μόνο αυτό: η Παυλίνα, η πιστή υπηρέτρια της βασίλισσας Ερμιόνης, ανακοινώνει πως θέλει να τους παρουσιάσει το άγαλμα της βασίλισσας που η ίδια το δουλεύει στο σπιτάκι του κήπου επί δεκαέξι χρόνια. Κάνοντας τα αποκαλυπτήρια, το άγαλμα ζωντανεύει και η βασίλισσα, τόσα χρόνια κρυμμένη στα διαμερίσματα της υπηρέτριάς της, περιμένοντας να επαληθευτεί ο χρησμός και να ξανασμίξει με την κόρη της!
 •  

 • Happy end! Τι ωραίο τέλος! Όλα μπήκαν στη θέση τους με τον καλύτερο τρόπο!
 •  

 • Διάβασέ το για να χαρείς τώρα τα Χριστούγεννα! Είναι και ένα πολύ χαριτωμένο και σοφό δώρο.
Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης