ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ

Βιβλίο του Νταβίντ Γκρόσμαν: Ένα άλογο μπαίνει σ’ ένα μπαρ, περίληψη και κριτική του βιβλίου.

Post by: 04/05/2020 0 comments

Νταβίντ Γκρόσμαν

Ένα άλογο μπαίνει σ’ ένα μπαρ

Εκδόσεις Ψυχογιός

 

Ένα απίστευτα πρωτότυπο μυθιστόρημα, βραβευμένο με το βραβείο Man Booker 2017.

Χειμαρρώδες, καταιγιστικό, ευφυές και πικρό, αυτό το μυθιστόρημα θα σου καταδείξει τα βάθη της ψυχής του ανθρώπου και τις σκιές που βαραίνουν το παρελθόν του.

Η ιστορία του Γκρόσμαν είναι ολόκληρη γραμμένη σε πρώτο πρόσωπο. Διαδραματίζεται σε ένα μπαρ, σε μια πόλη του Ισραήλ και διαρκεί δύο ώρες, όσο και η παράσταση του κωμικού stand-up, Ντόβαλε Γκρίνσταϊν. Αν και μεσήλικας, 57 ετών, ο κωμικός καθώς ερμηνεύει τα αστεία του, αντιμετωπίζει προσωπική κρίση, που τον οδηγεί στο να κάνει πολύ τολμηρές και προσωπικές αποκαλύψεις στο κοινό του. Γεμάτος ενέργεια στην αρχή, όσο περνάει η βραδιά, αδειάζει μέχρι σημείου συντριβής. Και το κοινό του, ακούγοντας τις προσωπικές του ιστορίες αντί για αστεία και ανέκδοτα, θυμώνει και φεύγει, απογοητευμένο που η παράσταση δεν έχει πλάκα πια.

Ανάμεσα στους θεατές είναι και ο παλιός του συμμαθητής, ο δικαστής Αβισάι Λαζάρ, με τον οποίο ο κωμικός έχει να συναντηθεί από 9 χρονών. Μαζί είχαν μοιραστεί πολύ στενόχωρες στιγμές από το παρελθόν του Ντόβαλε, ειδικά ένα περιστατικό εκφοβισμού που υπέστη σε μια στρατιωτική κατασκήνωση, γεγονός που τον σημάδεψε για όλη του τη ζωή. Αλλά και πριν από αυτόν τον εξευτελισμό, ο φοβισμένος κωμικός, μεγάλωσε, περπατώντας με τα χέρια για να αποφεύγει τους νταήδες της γειτονιάς.

Παρά τον αστείο τίτλο του “Ένα άλογο μπαίνει σ’ ένα μπαρ” (είναι η εισαγωγή ενός από τα δημοφιλή ανέκδοτα όσων δίνουν παραστάσεις stand-up), το βιβλίο ξεχειλίζει από συναισθήματα φόβου, πίκρας, ταπείνωσης και βίας, που πλημμυρίζουν τον ήρωα του μυθιστορήματος και τον αναγνώστη, καθώς με τη διήγηση, ταυτίζεται μαζί του.

Δυνατό βιβλίο για δυνατούς αναγνώστες. Τα απομνημονεύματα μιας ζωής που κατέληξαν σε μια απογοήτευση.

Πηγή: www.tsemperlidou.gr

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης