ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ

Βιβλίο του Μένιου Σακελλαρόπουλου: Το κορίτσι της στάχτης, περίληψη και κριτική του βιβλίου.

Post by: 11/04/2022 0 comments

Μένιος Σακελλαρόπουλος

Το κορίτσι της στάχτης

Εκδόσεις Ψυχογιός

 

Μια συγκλονιστική αληθινή ιστορία ζωής, γραμμένη με την ολοζώντανη πένα του συγγραφέα Μένιου Σακελλαρόπουλου. Αφού μας ενθουσίασε με το «Πικρό γάλα», την αληθινή ιστορία του μικρού Φώτη, ορφανού παιδιού στις παιδουπόλεις της βασίλισσας Φρειδερίκης, τώρα μας ενθουσιάζει με την αληθινή ιστορία της μικρής Παρασκευούλας, ορφανού κοριτσιού από τα μαρτυρικά Καλάβρυτα.

Η ιστορία της ξεκινάει το 1943, την ημερομηνία που τα Γερμανικά πολυβόλα θερίζουν όλους τους άντρες του μαρτυρικού χωριού των Καλαβρύτων και καίνε τα σπίτια τους.

Η Παρασκευούλα, πεντέμισυ μόλις χρονών, ζει με την οικογένειά της και θυμάται λεπτό προς λεπτό όλη τη φρίκη της φωτιάς και των εκτελέσεων από τους Ναζί.

Οι σφαίρες των Γερμανών σκοτώνουν τον πατέρα της και μένει ορφανή μαζί με τα 8 αδέρφια και τη μητέρα της. Για δύο μερόνυχτα κρύβονται νηστικοί και τρομαγμένοι στα βουνά.

Με την επιστροφή τους, βρίσκουν ότι το χωριό ολόκληρο αλλά και το σπίτι τους έχουν γίνει στάχτη.

Όταν ο Μητροπολίτης ζητάει από τις οικογένειες να δώσουν μικρά παιδιά για υιοθεσία στην Αυστραλία, μόνη της η μικρή Παρασκευούλα σηκώνει το χέρι και φωνάζει: «Εγώ θα πάω στην Αυστραλία!»

Με πολλή στενοχώρια και πίκρα, η μητέρα της δέχεται να στείλει τη μικρούλα της τόσο μακριά. Έτσι, ένα πρωινό, η μικρή φεύγει από τα Καλάβρυτα και πηγαίνει στην Αθήνα. Από το αεροδρόμιο του Τατοΐου θα πετάξει με ένα στρατιωτικό αεροπλάνο Ντακότα και μετά από 7 ημέρες ταξίδι, θα φτάσει στην Αυστραλία.

Εκεί την περιμένουν οι νέοι της γονείς, ο Κώστας και η Γεωργία. Μια νέα ζωή ξεκινάει για το μικρό ορφανό. Το όνομά της γίνεται Βίβιαν, και οι θετοί γονείς της, που αποδεικνύονται πολύ καλοί άνθρωποι, προσφέρουν στην ίδια και στην οικογένειά της, τα καλύτερα.

Για κείνην ένα υπέροχο δωμάτιο και μια ντουλάπα με ρούχα, το καλύτερο σχολείο για να φοιτήσει, πολλή αγάπη και ένα μέλλον λαμπερό. Και για την οικογένειά της, στέλνουν δέματα με τρόφιμα, κονσέρβες και καφέδες, που δύσκολα βρίσκει κανείς στη μεταπολεμική Ελλάδα.

Η Βίβιαν τελειώνει με άριστα το πανεπιστήμιο και πιάνει δουλειά στην Αυστραλία. Όταν η θετή μητέρα της πεθαίνει, έρχονται με τον πατέρα της πίσω στην Ελλάδα.

Εδώ, αρχίζει μια δεύτερη ζωή για τη Βίβιαν- Παρασκευούλα. Μια ζωή γεμάτη θριάμβους, οδυνηρά χτυπήματα αλλά και πολλή αγάπη, από τη βιολογική της μητέρα, τα αδέλφια της και, λίγα χρόνια μετά, από τον έρωτα της ζωής της.

Ο τρόπος γραφής του συγγραφέα είναι ολοζώντανος και μέσα στην πλοκή, ο αναγνώστης ανακαλύπτει τον τρόπο που βλέπει τα γεγονότα ένα παιδί πεντέμισυ ετών. Η ηρωίδα τα θυμόταν όλα και αφηγήθηκε στον βιογράφο της μια ζωή 80 ετών με λεπτομέρειες. Από τραγούδια της εποχής μέχρι ονόματα όλων των ανθρώπων που έπαιξαν ρόλο στη ζωή της, από διαλόγους με πρόσωπα μέχρι περιγραφές χώρων, σπιτιών, ταξιδιών, γιατί η μοίρα της Βίβιαν της επιφύλαξε πολλές επανεγκαταστάσεις στη ζωή της. Αθήνα – Σίδνεϊ – Λονδίνο – Αθήνα – Πάτρα. Και μαζί με τη ζωή της, παρακολουθούμε όλα τα ιστορικά γεγονότα που συνέβησαν στην Ελλάδα.

Μια γεμάτη ζωή, εξελίσσεται μπροστά στα μάτια μας σε ένα βιβλίο δυνατό, συναρπαστικό και, συχνά, σπαρακτικό.

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης