ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ

Βιβλίο του Κυριάκου Αθανασιάδη: Το κόκκινο μαντήλι, περίληψη και κριτική του βιβλίου.

Post by: 07/09/2020 0 comments

Κυριάκος Αθανασιάδης

Το κόκκινο μαντήλι

Εκδόσεις Ψυχογιός

Ένα μυθιστόρημα που ξεδιπλώνει αργά-αργά τη δύναμή του, καθώς η πλοκή του εξελίσσεται μέσα από τις σελίδες του.

Η ιστορία του Καλλίνικου, του ήρωα του βιβλίου, που τον φωνάζουν Καλό –  όνομα και πράγμα – είναι τόσο γλυκιά, τόσο πικρή, τόσο γεμάτη από Ελλάδα! Όπως αποκαλύπτει ο συγγραφέας, το μυθιστόρημά του, βασίζεται σε μια αληθινή ιστορία, που συνέβη στο πρώτο μισό του προηγούμενου αιώνα, στην Εύβοια.

Ένα μικρό αγόρι, ο Καλός, μεγαλώνει σαν τη Σταχτοπούτα. Σε ένα πάμφτωχο χωριό, με μια κακιά μητριά και έναν σακατεμένο πατέρα από τη συμφόρεση. Στην πλάτη του πέφτουν οι πιο σκληρές δουλειές. Η μόνη του χαρά είναι το σκυλί του και η τυφλή αγελάδα του.

Όταν η κακιά μητριά του ετοιμάζεται να δώσει την αγελάδα του σε δύο εμπόρους, ο εφτάχρονος Καλός, φεύγει για πάντα από το σπίτι. Έχει ήδη πεθάνει ο πατέρας του και η μητριά του έχει ξαναπαντρευτεί έναν εξίσου κακόψυχο παπά.

Στο μεγάλο χωριό, τον Καλό περιμαζεύουν δύο δίδυμοι αδελφοί γίγαντες, που διαθέτουν ένα μαγαζί-μπακάλικο, με εδώδιμα αποικιακά. Εκεί ριζώνει ο Καλός. Εκεί αγαπάει την αγάπη της ζωής του, την Λέλα.

Όμως, πριν να ζήσει την ευτυχία κοντά της, κάνοντας οικογένεια και εφτά παιδιά, ο Καλός θα χρειαστεί να ζήσει σαν μάγειρας-χωροφύλακας τη θλίψη και την καταστροφή της Μικράς Ασίας, τρώγοντας μια σφαίρα δίπλα στην καρδιά του. Και μετά, όμως, θα ζήσει την Κατοχή και τον Εμφύλιο.

Πάντα στο πλάι του, κάπως αποκαλύπτοντας τα μελλούμενα, μέσα από τον καπνό του τσιγάρου της, βρίσκεται η καλή του και μυστηριώδης νεράιδα, η Ξωθιά.

Μια τρυφερή ιστορία για μία καλή ψυχή που ξέρει να αγαπάει.

Σε όλο το βιβλίο, ο συγγραφέας αποκαλεί τον ήρωά του «Το αγόρι», ακόμα κι όταν εκείνος είναι μεγάλος σε ηλικία. Ο τίτλος «το αγόρι», του ταιριάζει τέλεια, γιατί περιγράφει την αθωότητα, την περιέργεια και τον ενθουσιασμό ενός υπέροχου ανθρώπινου πλάσματος, δυνατού και ευάλωτου ταυτόχρονα.

Το βιβλίο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ιστορικό μυθιστόρημα. Όμως, όχι. Είναι ένα κοινωνικό μυθιστόρημα, βαθιά συναισθηματικό, στο οποίο ο συγγραφέας δεν σε κουράζει με μακροσκελείς ιστορικές πληροφορίες.

Παρόλα αυτά…

Είναι η πρώτη φορά που μαθαίνω σημαντικές λεπτομέρειες για τη Μικρασιατική Καταστροφή. Τόσο συμπυκνωμένες, ουσιώδεις και σημαντικές είναι οι ιστορικές πληροφορίες που μας παραθέτει το μυθιστόρημα, που υπηρετούν την πλοκή και όχι την Ιστορία.

Επίσης, ξεχωριστή είναι η γλώσσα του συγγραφέα, που συχνά επαναλαμβάνει μία και δύο και τρεις φορές σημαντικά στοιχεία της ιστορίας, θέλοντας να τονίσει, όχι τόσο ως συγγραφέας, αλλά ως σχολιαστής την ίδια του την ιστορία. Πολύ ενδιαφέρουσα η μορφή της γραφής του!

Θα το διαβάσεις, γιατί θα πλημμυρίσεις από υπέροχα συναισθήματα.

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης