ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ

Post by: 08/01/2024 0 comments

Ken Follett

Ένας κόσμος χωρίς τέλος

Εκδόσεις Bell

Για την αρχή της χρονιάς, διάβασα ένα έπος. Το βιβλίο «Ένας κόσμος χωρίς τέλος» είναι μέρος της τριλογίας του Κεν Φόλετ, η οποία ξεκίνησε με τους «Στυλοβάτες της γης».

Το βιβλίο αυτό διαδραματίζεται επίσης στο Κίνγκσμπριτζ, δύο αιώνες μετά από την ιστορία οι «Στυλοβάτες της γης» το 1327. Ο χαρισματικός συγγραφέας μάς ταξιδεύει με οξύτατη αφηγηματική ικανότητα στην καθημερινότητα τού Μεσαίωνα στη Βρετανία.

Οι 4 κεντρικοί χαρακτήρες του βιβλίου ξεδιπλώνουν τον ηρωισμό, τη φαυλότητα, την εξυπνάδα ή την κακία τους, γοητεύοντας τον αναγνώστη.

Οι συγκρούσεις ανάμεσα στους καλοσχεδιασμένους χαρακτήρες του μυθιστορήματος, αποδίδονται ολοζώντανες και με πλούσια συναρπαστική πλοκή που αναπτύσσεται σε 1230 χορταστικές σελίδες.

Η ιστορία αρχίζει μια μοιραία μέρα, όταν τέσσερα μικρά παιδιά φεύγουν από την πόλη του Κίνγκσμπριτζ και πηγαίνουν να παίξουν στο δάσος. Ο ένας από τα αγόρια είναι γεννημένος αρχιτέκτονας, το άλλο αγόρι διψασμένο για εξουσία, ένα κορίτσι που ονειρεύεται να γίνει γιατρός, ένα κορίτσι απόκληρο. Εκεί, γίνονται άθελά τους μάρτυρες ενός φονικού και συνένοχοι σε ένα θανατηφόρο μυστικό που πρέπει να κρατήσουν πάση θυσία… Η σκιά τού όρκου που έδωσαν τους ακολουθεί σε όλη τους την ενήλικη ζωή.

Μεγαλώνοντας όμως θα γνωρίσουν την πείνα, την ευημερία, την πανούκλα, θα βιώσουν συνωμοσίες, ανατροπές, παγίδες, στερήσεις, εκβιασμούς, εξαθλίωση. Οι ζωές τους θα πάρουν διαφορετικούς δρόμους. Το ένα αγόρι θα γίνει ένας διεφθαρμένος ισχυρός ευγενής. Το άλλο θα γίνει ένας αισθηματίας που θα ταξιδέψει υπηρετώντας την τέχνη του αλλά θα επιστρέψει στο Κίνγκσμπριτζ. Από τα κορίτσια, το ένα θα πληρώσει ακριβά τον φλογερό της έρωτα και το άλλο θα αμφισβητήσει τα κοινωνικά στερεότυπα και την παντοδυναμία της Εκκλησίας.

Είναι τόσο συναρπαστικό μυθιστόρημα, τόσο ολοζώντανο στην πλοκή, που διαβάζεται απνευστί και σε κάνει να νιώθεις ότι βρίσκεσαι εκεί, μαζί με τους ήρωες. Νιώθεις αγανάκτηση για τις αδικίες που υφίστανται, αγωνία για τη ζωή τους, ανακούφιση κάθε φορά που γλιτώνουν από τα χειρότερα.

Όσο για την ιστορική έρευνα που έχει κάνει ο Follett, βρίσκεται σε κάθε λεπτομέρεια της ιστορίας, σε κάθε σελίδα του βιβλίου. Υποκλίνομαι.

Θα σου μείνει αξέχαστο! Μην το χάσεις.

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης