ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ

Βιβλίο του Ken Follet: Ένας στύλος φωτιάς, παρουσίαση και περίληψη του βιβλίου.

Post by: 26/03/2018 0 comments

Ken Follet

Ένας στύλος φωτιάς

Εκδόσεις Bell

Μετάφραση Ρηγούλα Γεωργιάδου

Ένα έπος, το αριστούργημα των 5 τελευταίων ετών, τουλάχιστον από τα βιβλία που διαβάζω εγώ. Μετά το “Πόλεμος και Ειρήνη” του Τολστόι, το θεωρώ ως το πιο συναρπαστικό μυθιστόρημα που έχω διαβάσει.

 • Μαγικό από πολλές πλευρές. Ήρωες, πλοκή, ιστορικές καταγραφές, ανατροπές, ο πόλεμος ανάμεσα στο καλό και στο κακό, έρωτες και προδοσία, η απόδοση της δικαιοσύνης… όλα δίνουν στον αναγνώστη μια γερή δόση περιέργειας, αγωνίας, χαράς, απογοήτευσης και λύτρωσης.
 • Αν και είναι 1025 σελίδες, δεν μπορείς να το σταματήσεις. Ο συγγραφέας Ken Follet είναι σαν αν σου δίνει ένα τεράστιο χαστούκι αφύπνισης και μετά… σιγή. Τι διάβασα τώρα;
 • Η ιστορία διαδραματίζεται σε τέσσερις χώρες: Κινγκσμπριτζ (Αγγλία), Παρίσι (Γαλλία), Σεβίλλη (Ισπανία) και Αμβέρσα (Κάτω Χώρες), στα 1580 μ.Χ. περίπου. Την εποχή εκείνη, όλοι οι λαοί της Ευρώπης, Χριστιανοί, σπαράσσονται από θρησκευτικούς πολέμους. Ο Πάπας και οι Καθολικοί ηγεμόνες (και λαοί), εναντίον των “αιρετικών” ηγεμόνων και λαών Προτεσταντών. Οι έμποροι και η νέα τάξη της οικονομίας είναι προτεστάντες και η αριστοκρατία (το κατεστημένο) είναι καθολική. Τι περιμένει τους προτεστάντες; Η πυρά! Καίγονται σε πασσάλους ζωντανοί ως αιρετικοί!
 • Σε μια εποχή καχυποψίας και σπιουνιάς, όπου κανείς δεν εμπιστεύεται κανέναν, ζωής χωρίς αξία (κόβονται κεφάλια, χέρια, διαμελίζονται σώματα, βιάζονται εν ψυχρώ γυναίκες) και υποκρισίας (οι “οικονόμες” των άγαμων παπάδων γεννάνε τσούρμο τα παιδιά) διαδραματίζεται σε αυτό το έπος.
 • Οι δύο βασικοί ήρωες του βιβλίου είναι αδικημένοι από τη ζωή. Ο ένας εκ γενετής και ο άλλος στη συνέχεια. Ο Νεντ Γουΐλαρντ είναι Προτεστάντης και γιος ενός επιτυχημένου εμπόρου και μιας εμπόρισσας στην Αγγλία, ερωτευμένος με την Μάρτζερι που είναι Καθολική. Όμως οι ισχυροί καθολικοί άρχοντες του χωριού, τους καταστρέφουν την οικογένειά του οικονομικά με μια σειρά ψέματα και συκοφαντίες. Επιπλέον, η γυναίκα που αγαπά, αναγκάζεται από τους γονείς της να παντρευτεί το γόνο μιας ισχυρής οικογένειας αριστοκρατών για να αναβαθμιστεί κοινωνικά. Μέσα από μια σειρά γεγονότων, ο Νεντ φεύγει από το χωριό του, το Κινγκσμπριτζ και εντάσσεται στο δίκτυο μυστικών υπηρεσιών της Ελισάβετ Τυδώρ, που σύντομα γίνεται βασίλισσα.
 • Στην άλλη πλευρά της Μάγχης, στο Παρίσι, ζει ένας νεαρός νόθος γιος νόθου παπά, ο Πιέρ Ομάντ, ένας αδίστακτος Καθολικός χωρίς ηθικούς φραγμούς, που κάνει τα πάντα για να αναρριχηθεί κοινωνικά και να προσθέσει στο όνομά του το επίθετο “ντε Γκιζ”. Ο Πιέρ χρησιμοποιεί τον έρωτα μιας νεαρής Προτεστάντισσας, της Σιλβί Παλό, για να συγκεντρώσει ονόματα Προτεσταντών που μετέχουν (παράνομα) σε λειτουργίες, διαβάζοντας την Αγία Γραφή στα γαλλικά (ενώ επιτρεπόταν μόνο στα λατινικά και να τη διαβάζει μόνο παπάς και όχι το εκκλησίασμα) τους καταδίδει στους Καθολικούς με αποτέλεσμα, ο πατέρας της Σιλβί να καεί στην πυρά, επειδή τυπώνει παράνομα τέτοιες Βίβλους.
 • Ο νεαρός Πιερ αναβαθμίζεται, μετά την προδοσία του, στα μάτια του μέντορά του, Καρδινάλιου Καρόλου, ο οποίος τον ονομάζει “ντε Γκιζ” και τον κάνει ψευτοαριστοκράτη. Ο ίδιος ο καρδινάλιος ξέρει πώς ο προστατευόμενός του δεν είναι αριστοκράτης και τον παντρεύει με το ζόρι με μια υπηρέτρια, που άφησε έγκυο ένας γόνος της αριστοκρατικής οικογένειας των ντε Γκιζ, φορτώνοντάς του και το νόθο παιδί της.
 • Ο Πιερ γίνεται σύμβουλος και “εντεταλμένος” δολοφόνος της οικογένειας ντε Γκιζ, η οποία, όμως, ταυτόχρονα τον περιφρονεί για την κοινωνική του κατωτερότητα.
 • Ο Νεντ Γουΐλαρντ, ο Άγγλος Προτεστάντης (εκπροσωπεί το καλό και το δίκαιο στην πλοκή του βιβλίου) και ο σατανικός Πιερ Ομάντ ντε Γκιζ (εκπροσωπεί τα κατώτερα ένστικτα του αδίστακτου ανθρώπου) σε κάποια στιγμή, η μοίρα θα φέρει να διασταυρωθούν οι δρόμοι τους.
 • Στο βιβλίο, οι δύο κεντρικοί ήρωες περιβάλλονται από πολλούς ακόμα ήρωες, όπως η οικογένειά τους, τα αγαπημένα τους πρόσωπα, οι έρωτές τους και οι αληθινές προσωπικότητες της ιστορίας, στο περιβάλλον των οποίων ζουν και εργάζονται.
 • Τουλάχιστον 25 ακόμα πρόσωπα με σημαντικό ρόλο στην πλοκή του μυθιστορήματος του Κεν Φόλετ. Κάποιοι συνωμοτούν εναντίον των κεντρικών ηρώων και κάποιους από αυτούς, οι κεντρικοί ήρωες προσπαθούν να εξοντώσουν.
 • Στον αγώνα μεταξύ Καθολικών και Προτεσταντών, παρακολουθούμε τα ιστορικά γεγονότα του 16ου αιώνα, όπως την εκθρόνιση της προτεστάντισσας Αγγλίδας βασίλισσας Ελισάβετ, τις προσπάθειες της βασιλομήτορος Αικατερίνης των Μεδίκων για μετριοπάθεια, την ανταρσία, φυλάκιση και απαγχονισμό της Μαρίας Στιούαρτ της Σκωτίας, τους πολέμους του πανίσχυρου κράτους της Ισπανίας κατά της Αγγλίας και των Κάτω Χωρών.
 • Όλα με την πρόφαση της θρησκείας, στην πραγματικότητα, όμως, το κίνητρο είναι η επιβουλή της εξουσίας στους λαούς μέσω της θρησκευτικής πίστης.
 • Πιστεύω ότι ο τίτλος του βιβλίου “Ένας στύλος φωτιάς”, αναφέρεται στο σύμβολο των αγώνων υπερίσχυσης της Καθολικής Εκκλησίας που ήταν ο στύλος, στον οποίο έδεναν τα θύματα-προτεστάντες, για να τα κάψουν στην πυρά.
 • Ο συγγραφέας δεν αφήνει τον αναγνώστη να πάρει ανάσα. Εκεί που μια οικογένεια ή ο ήρωας βιώνει κάτι θετικό και καλό, νάσου έρχεται μια τραγωδία που αναιρεί την προηγούμενη καλή φάση. Αυτή η εναλλαγή τραγωδίας-θριάμβου και αδικίας-δικαιοσύνης διαπερνά και τις 1025 σελίδες του βιβλίου. Είναι γραμμένο τόσο αβίαστα, και συνδεδεμένο τόσο επιτυχημένα με τα ιστορικά γεγονότα, που νομίζεις ότι σου αφηγούνται την αληθινή ιστορία ανθρώπων που έζησαν εκείνο τον αιώνα.
 • Πολύ ωραίο το λεξιλόγιο του συγγραφέα, πλούσιο, ανεπιτήδευτο και με ακριβέστατη απόδοση συναισθημάτων, γεγονότων ή εννοιών, από τη μεταφράστρια Ρηγούλα Γεωργιάδου.
 • Όσο για το τέλος του βιβλίου, ο τρόπος που προχωράει προς τη δύση της η ζωή του ήρωα, Νεντ Γουΐλαρντ, ξυπνάει στον αναγνώστη συναισθήματα μιας τρυφερότητας, ανθρωπιάς και μιας νοσταλγικής ανασκόπησης καθώς, έχοντας ταυτιστεί με τον ήρωα τόσο πολύ, νιώθεις ότι είναι άνθρωπός σου.
 • Προσωπικά, ομολογώ ότι το τέλος του βιβλίου, με άφησε με δάκρυα στα μάτια.

Ένα αριστούργημα, ένα έπος, ένα συναρπαστικό μυθιστόρημα, από αυτά που σπάνια γράφονται, για να υπενθυμίσουν στην ανθρωπότητα από πόσες άδικες τραγωδίες, διωγμούς ή πολέμους επέζησε, μόνο και μόνο επειδή διάλεξε να ακολουθήσει τη θρησκευτική του πίστη.

Πηγή: www.tsemperlidou.gr

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης