ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ

Βιβλίο του Jonh Grisham: The Judge’s List, περίληψη και κριτική του βιβλίου.

Post by: 10/01/2022 0 comments

Jonh Grisham

The Judge’s List

Εκδόσεις Hodder & Stoughton

Ένα από τα πιο γοητευτικά μυθιστορήματα του αγαπημένου μου συγγραφέα δικαστικών θρίλερ, Τζων Γκρίσαμ. Αυτό ειδικά, είναι συνταρακτικό, ευφυές, πολύ ρεαλιστικό και ανατρεπτικό. Ίσως από τα καλύτερά του.

Το θέμα είναι μια από τις περιπτώσεις των – σχεδόν – άλυτων εγκλημάτων, όταν ο δολοφόνος είναι ψυχοπαθής, ευφυής και τέλειος γνώστης της τεχνολογίας. Και μάλιστα, όταν ασκεί ένα από τα πιο ευυπόληπτα επαγγέλματα: είναι δικαστής. Κρυμμένος πίσω από τις ικανότητες και το status του, αυτός ο υπολογιστικός χαρακτήρας, ο Ρος Μπάννικ, περιμένει χρόνια μέχρι να εκδικηθεί αυτούς που τον έβλαψαν στη ζωή του. Κρατάει μια λίστα με τα υποψήφια θύματά του και μέσα σε 20 χρόνια, τα σκοτώνει αργά και συστηματικά. Πάντα χρησιμοποιεί τον ίδιο τρόπο, ένα ναυτικό πλαστικό σκοινί με το οποίο στραγγαλίζει τα θύματά του, αφού τα χτυπήσει στο κεφάλι. Κανείς δεν μπορεί να τον ανακαλύψει, αφού οι φόνοι γίνονται σε διαφορετικές πολιτείες και οι αστυνομικοί δεν βρίσκουν ποτέ στοιχεία, αλλά ούτε και δακτυλικά αποτυπώματα, οπότε «παγώνουν» τις υποθέσεις.

Όμως, η κόρη του θύματος νούμερο 2 της λίστας του δολοφόνου, ενός καθηγητή, παρακολουθεί, σαν λαγωνικό, τις υποθέσεις δολοφονιών με στραγγαλισμό επί είκοσι χρόνια, κάνοντας σκοπό της ζωής της να βρει το δολοφόνο του πατέρα της. Και, όντως, καταφέρνει να βρει τα ίχνη του.

Η αστυνομία έχει ήδη σηκώσει τα χέρια ψηλά. Η Τζέρι Κρόσμπυ όμως, η κόρη του δολοφονημένου καθηγητή, ζητά βοήθεια από τη Λούσυ Στολτζ, για να εντοπίσει το δολοφόνο με άλλο τρόπο.

Η Λούσυ εργάζεται στην Επιτροπή για την Σωστή Συμπεριφορά των Δικαστικών. Αφού ο Ρος Μπάννικ είναι δικαστής, υπόκειται στην Επιτροπή.

Αρχίζει, λοιπόν, ένα ανθρωποκυνηγητό που, σε κάποια στιγμή, ζητά τη συνεργασία και από πράκτορες του FBI. Αλλά, ο δολοφόνος φαίνεται ότι έχει αλλάξει τα δακτυλικά του αποτυπώματα – άγνωστο πώς.

Μεγάλη αγωνία, εκπληκτική γραφή και γνώση του δικαστικό συστήματος, είναι η άποψή μου για το βιβλίο.

Και όταν η ιστορία τελειώνει και δεν έχει αποκαλυφθεί τίποτα, αφού ο δολοφόνος στο τέλος φροντίζει να εξαφανίσει κάθε ίχνος, ακόμα και τα δακτυλικά του αποτυπώματα, με επώδυνο προσωπικό του κόστος, στο επόμενο κεφάλαιο, ο συγγραφέας δίνει λίγο φως στην ελπίδα του αναγνώστη.

Εκπληκτικό βιβλίο που σε κάνει να αναρωτηθείς πόσοι δολοφόνοι μένουν ατιμώρητοι εκεί έξω τελικά. Ο συγγραφέας περιγράφει με μεγάλη οξυδέρκεια τον παθιασμένο χαρακτήρα της Τζέρι Κρόσμπυ, που έχει κάνει σκοπό της ζωής της να βρει το δολοφόνο του πατέρα της. Καταφέρνει να βρει στοιχεία στην υπόθεση, όταν κανένας επαγγελματίας δεν θα επιμείνει να φτάσει στην αλήθεια.

Τα μηνύματα πολλά και ο νοών νοήτω. Ένα θαυμάσιο αριστούργημα με θέμα έναν ευφυή δολοφόνο και την ευφυή γυναίκα που τον καταδιώκει.

Θα σε ενθουσιάσει!

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης