ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ

Βιβλίο του John Grisham:The Rooster Bar, παρουσίαση και περίληψη του βιβλίου.

Post by: 27/08/2018 0 comments

John Grisham

The Rooster Bar

Εκδόσεις Hodder & Stoughton

Το νέο δικαστικό θρίλερ του εκπληκτικού συγγραφέα Τζων Γκρίσαμ. Τίτλος του: “Το μπαρ του Κόκορα”, μια ιστορία με θέμα – όπως πάντα – το νόμο, την ηθική και τις παραβιάσεις τους.

 • Τέσσερεις φίλοι, ο Μαρκ, ο Τοντ, η Ζόλα και ο Γκορντ, είναι συμφοιτητές στη σχολή νομικής με το περίεργο όνομα “The foggy Bottom Low School” ή στα ελληνικά “Ομιχλώδης Πάτος Νομική Σχολή”.
 • Πρόκειται για μια σχολή χαμηλού επιπέδου που, ενώ διαφημίζεται ως καλή, στην πραγματικότητα μόνο το 50% των φοιτητών της καταφέρνουν να πάρουν άδεια εξάσκησης επαγγέλματος. Και όσοι προσληφθούν, συνήθως σε μια από τις πολλές εταιρίες του ιδιοκτήτη της σχολής, αμείβονται με ψίχουλα.
 • Επιπλέον, όπως οι περισσότεροι φοιτητές στην Αμερική, οι ήρωες του μυθιστορήματος παίρνουν φοιτητικά δάνεια από τις τράπεζες, εξωφρενικά υψηλά, που, στην ουσία, τους κάνει χρεωκοπημένους, πριν καν βγουν στην αγορά εργασίας.
 • Οι τρεις φίλοι (ο τέταρτος αυτοκτονεί) όταν διαπιστώνουν την απατεωνιά της σχολής, αποφασίζουν να παραστήσουν τους δικηγόρους, χωρίς να έχουν τελειώσει τις σπουδές ή να έχουν πάρει πτυχίο. Αλλάζουν όνομα, φτιάχνουν ψεύτικα έγγραφα, τυπώνουν και ψεύτικες κάρτες μια ανύπαρκτης εταιρίας και πηγαίνουν στα δικαστήρια για να ψαρέψουν πελάτες για πταίσματα. Ταυτόχρονα, κάνουν ένα μεγάλο κόλπο: δημιουργούν μια λίστα με προσθέτουν ανύπαρκτους πελάτες και τους προσθέτουν ως δικαιούχους, σε μια δίκη κατά μιας τράπεζας, ζητώντας αποζημιώσεις.
  Κάποια στιγμή, όμως, κάνουν ένα μεγάλο λάθος και αρχίζουν να μπαίνουν στο στόχαστρο, αρχικά ανταγωνιστών δικηγόρων, μετά του ιδιοκτήτη της νομικής σχολής και, τέλος, του FBI.
 • Αυτό που θέλει να καταδείξει ο συγγραφέας είναι ότι όταν είσαι ισχυρός, πλούσιος και με ένα δίκτυο γνωριμιών και υπαλλήλων, είναι πιο εύκολο να είσαι παράνομος, παρά αν είσαι ένας μικρο-απατεώνας φοιτητής, που στην πραγματικότητα, οι ισχυροί σου ρουφούν το μέλλον, εξαναγκάζοντάς σε, σε κινήσεις απελπισίας.
 • Όλη η πλοκή του βιβλίου περιστρέφεται γύρω τη σύγκρουση μεταξύ της ουσίας του νόμου ή της ηθικής, με την παρανομία και την ανηθικότητα είναι το θέμα του βιβλίου.
 • Ο τρόπος που περιγράφει τους ήρωές του ο Τζων Γκρίσαμ, σε κάνει να ταυτίζεσαι με τους αδικημένους φοιτητές και να παίρνεις το μέρος τους, αναγνωρίζοντας ότι η αδικία των ισχυρών φταίει για τις παραβάσεις τους στο νόμο και όχι η εγκληματική τους ψυχοσύνθεση.
 • Σε κάθε σελίδα σε περιμένει μια ανατροπή, μια νέα αποκάλυψη και μια αγωνία ότι οι ήρωες βρίσκονται ένα βήμα πριν τη φυλακή.
 • Όμως, αυτό δεν είναι το νόημα του μυθιστορήματος. Σε όλα τα βιβλία του συγγραφέα, πρωτάρηδες εκπροσωπούν τη δικαιοσύνη, ακόμα και όταν αναγκάζονται σε πολλαπλές παρανομίες.
 • Τι θα γίνει στο τέλος; Μα, φυσικά οι φοιτητές θα εκδικηθούν για τα βάσανά τους. Και, κάποιος θα πληρώσει αρκετά εκατομμύρια αποζημίωση. Μέσα στην αίσθηση δικαιοσύνης των φοιτητών, θα πληρωθούν τα φοιτητικά δάνεια, αλλά… η ζωή των τριών θα αλλάξει για πάντα.
 • Συναρπαστικό μυθιστόρημα! Γεμάτο δράση, λάθος ή σωστές αποφάσεις, αγωνία, μυστικά, προδοσίες, σπιουνιές, υποκρισίες και… πάνω από όλα, ο ισχυρός δεσμός της φιλίας, που δεν σπάει ούτε στα δύσκολα.

Το διάβασα στα αγγλικά.
Πηγή: www.tsemperlidou.gr

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης