ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ

Βιβλίο του John Grisham: The Reckoning, περίληψη και κριτική του βιβλίου.

Post by: 12/08/2019 0 comments

John Grisham

The Reckoning 

Εκδόσεις Hodder & Stoughton

Ένα συγκλονιστικό, δυνατό μυθιστόρημα, με πλοκή που σε καθηλώνει. Κανένας δεν γράφει δικαστικά θρίλερ όπως ο Γκρίσαμ.

Το βιβλίο “The Reckoning” , σε ελεύθερη μετάφραση “Η τελική κρίση”, διαδραματίζεται στον αγαπημένο Νότο του συγγραφέα, στο Ford County, γεμάτο βαμβακοφυτείες. Κατά ένα τρόπο, αυτό είναι ένα ιστορικό μυθιστόρημα, αφού διαδραματίζεται την εποχή λίγο πριν, κατά τη διάρκεια, και μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο Pete Banning, ευυπόληπτος εύπορος κτηματίας βαμβακιού, σύζυγος και πατέρας δύο παιδιών, επιστρέφει ήρωας από τον πόλεμο, όπου υπηρέτησε στις Φιλιππίνες. Για δύο χρόνια θεωρείτο νεκρός ή αγνοούμενος και ήταν μεγάλη έκπληξη η επιστροφή του.

Ένα πρωί, ένα χρόνο μετά την επιστροφή του, σηκώνεται, παίρνει το πιστόλι του και πηγαίνει και σκοτώνει εν ψυχρώ τον πάστορα της εκκλησίας του χωριού τους.

Συλλαμβάνεται και δεν υπερασπίζεται ποτέ τον εαυτό του. Το μόνο που επαναλαμβάνει είναι “δεν έχω τίποτα να πω”. Αφού ούτε ο δικηγόρος του μπορεί να τον υπερασπιστεί, βρίσκοντας κάποια κίνητρα, οι ένορκοι τον βρίσκουν ένοχο και ο δικαστής τον καταδικάζει σε θάνατο. Σε λίγους μήνες, πεθαίνει στην ηλεκτρική καρέκλα.

Τα ερωτήματα που πλανώνται στον αέρα είναι πολλά: ποιο κίνητρο είχε να σκοτώσει τον πάστορα ο ήρωας του πολέμου; για ποιο λόγο, με την επιστροφή του, η γυναίκα του έπαθε νευρική κρίση και κλείστηκε σε ίδρυμα; τι συνέβη όταν η γυναίκα του θεωρήθηκε χήρα; γιατί λίγες μέρες πριν το φόνο, ο Pete Banning μετέφερε την ακίνητη περιουσία του (ένα σπίτι και 650 εκτάρια γης) στα παιδιά του;

Το οικογενειακό του περιβάλλον φοβάται πως υπήρξε κάποια σχέση ανάμεσα στη “χήρα” και στον εφημέριο, όσο ο άντρα της πολεμούσε.

Το βιβλίο χωρίζεται σε τρία μέρη: το πρώτο μέρος του βιβλίου με το  φόνο, τη δίκη και την εκτέλεση τού ήρωα του βιβλίου. Το δεύτερο μέρος του βιβλίου είναι ένα flash back με τη δράση του Pete Banning στον πόλεμο των Φιλιππίνων. Πώς προδόθηκαν από τον αρχιστράτηγό τους, που τους εγκατέλειψε, πώς παραδόθηκαν στους Ιάπωνες, οι οποίοι τους κακοποιούσαν, εύκολα τους εκτελούσαν, τους χτυπούσαν και τους άφηναν νηστικούς και πεινασμένους, πώς γλύτωσε το θάνατο και ανέβηκε στα βουνά των Φιλιππίνων ως αντάρτης. Στο μεταξύ, είχε θεωρηθεί αγνοούμενος. Τελικά, κατάφερε να επιβιώσει, έχοντας σπάσει πόδια και λεκάνη. Όμως, παρότι υπέφερε, επέστρεψε όρθιος και υποβλήθηκε σε επέμβαση και πίσω στην πατρίδα του. Το τρίτο μέρος του βιβλίου είναι η δίκη για τη διεκδίκηση του κτήματος του Pete Banning, από το δικηγόρο της χήρας του εφημέριου, το οποίο τώρα, μετά το θάνατό του, ανήκει στα παιδιά του. Η χήρα το διεκδικεί, θεωρώντας ότι δόλια μεταβιβάστηκε για να μπορεί ο δολοφόνος Pete να έχει εξασφαλίσει τα παιδιά του.

Τα παιδιά χάνουν την περιουσία τους, αλλά βρίσκουν τη μητέρα τους έγκλειστη στο ίδρυμα, η οποία πράγματι κρύβει ένα μεγάλο μυστικό. Το σκάει και γυρίζει στο σπίτι της, όπου αυτοκτονεί, αφού εξομολογηθεί το μεγάλο μυστικό της στην κουνιάδα της, Flory.

Το τέλος είναι πολύ απρόβλεπτο με την αποκάλυψη της αλήθειας: η Λίζα, η γυναίκα του, όσο νόμιζε ότι ήταν χήρα, έμεινε έγκυος από έναν άντρα και έκανε άμβλωση. Ο Pete το ανακάλυψε μέσω ενός ντεντέκτιβ, ο οποίος τού αποκάλυψε την αλήθεια. Όμως, ο Pete συμπέρανε λάθος πως ο εφημέριος ήταν ο εραστής της γυναίκας του.

Η μόνη που γνώριζε την αλήθεια ήταν η ποιήτρια Flory, ανύπαντρη και αγαπημένη αδελφή του Pete, η οποία αποκάλυψε της αλήθεια στα δυο του παιδιά: η μητέρα τους είχε κάνει σχέση με το νεαρό γιο της μαύρης σκλάβας που είχαν στο σπίτι, της Νινέβα. Έμεινε έγκυος από το νεαρό και έκανε άμβλωση.

Μια αρχαία τραγωδία, όπου ο θύτης σκοτώνει τον λάθος άνθρωπο. Η νέα γενιά, τα δύο παιδιά του Pete, εκπροσωπούν το μέλλον, τη δικαιοσύνη, το σωστό. Είναι ανέπαφοι από την σκοτεινή ιστορία των γονιών τους και των εθίμων του Νότου. Γι’ αυτό και φεύγουν για πάντα από το μέρος που τους πλήγωσε.

Συγκλονιστικό, δεν μπορείς να το αφήσεις από τα χέρια σου. Αν και διαφορετικό από τα προηγούμενα του Γκρίσαμ, αφού αυτό εδώ περιλαμβάνει ένα μεγάλο κεφάλαιο με ιστορική περιγραφή, στα όρια του ιστορικού μυθιστορήματος, θα σε συναρπάσει!

Μην το χάσεις!

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης