ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ

Βιβλίο του Γιώργου Σ. Πολίτη: Το Προξενιό της Ιουλίας, περίληψη και κριτική του βιβλίου.

Post by: 20/11/2023 0 comments

Γιώργος Σ. Πολίτης

Το Προξενιό της Ιουλίας

Εκδόσεις Ψυχογιός

Δυνατό, δραματικό, ένα μυθιστόρημα με πικρές αλήθειες για την γυναίκα που ζει υποταγμένη.

Η ιστορία τοποθετείται στη Θεσσαλία, μετά τον εμφύλιο, στα χωριά που είχε θερίσει το μίσος και η εξουσία των δύο πλευρών.

Η Ιουλία Βένιου είναι ένα νεαρό κορίτσι που έχει πλήρη άγνοια του έρωτα. Κάποια στιγμή, ένας συμμαθητής της τη στριμώχνει σε μια γωνία και όχι μόνο χάνει την παρθενιά της αλλά μένει και έγκυος.

Η μητέρα της την ετοιμάζει για γάμο με έναν πλούσιο κτηματία, τον Γεωργίκη Προβιό, πολύ μεγαλύτερο σε ηλικία, χήρο και με έναν γιο σε μεγάλη ηλικία. Μιλιά για το μωρό που η νύφη κουβαλάει μέσα της. Το προξενιό θα ολοκληρωθεί επειδή κανείς δεν ξέρει την αλήθεια και επειδή η μικρή είναι υποτακτική και άβγαλτη. Ο γάμος θα είναι το πιο σπουδαίο νέο στον κάμπο της Λάρισας.

Η ζωή στο αρχοντικό είναι για τη νύφη, ανυπόφορη και δυστυχισμένη. Ο Γεωργίκης είναι βίαιος και δέρνει τη γυναίκα του όποτε, μεθυσμένος, θελήσει να βρεθεί ερωτικά μαζί της. Η Χάδω, η οικονόμος, τη μισεί και ο Χρήστος, ο γιος, είναι ουδέτερος στα βασανιστήριά της.

Λίγα χρόνια αργότερα, ο γάμος τελειώνει με τη δολοφονία του συζύγου της και της μικρής της κόρης. Η Ιουλίτσα θεωρείται η φόνισσα, συλλαμβάνεται και καταδικάζεται σε θάνατο.

Για καλή της τύχη, μια δημοσιογράφος, η Αλεξάνδρα Γκίκα, προσπαθεί σε συνεργασία με το δικηγόρο Δημητρό Ατζαλίνα να της πάρει συνέντευξη μέσα στις φυλακές Αβέρωφ.

Από τις αφηγήσεις της μελλοθάνατης, οι δύο επισκέπτες αρχίζουν να αναζητούν εξηγήσεις για τα γεγονότα που περιγράφει η Ιουλίτσα και που συνέβησαν πέντε χρόνια, πριν το 1949. Υπάρχει η πιθανότητα να βρεθεί μια άλλη εξήγηση των γεγονότων και οι υποψίες για τους ενόχους να στραφούν σε άλλα πρόσωπα.

Είναι πολύ δύσκολο να αποδειχθεί η αθωότητα της Ιουλίτσας, αλλά τα γεγονότα εκεί οδηγούν. Όμως, ίσως είναι πολύ αργά για κείνην μια και η θανατική της εκτέλεση είναι προγραμματισμένη για μετά από 5 μέρες.

Το μυθιστόρημα του Γιώργου Πολίτη αναδεικνύει όλο το ζόφο από τις πολιτικές έριδες, τις απεγνωσμένες αποφάσεις των μη προνομιούχων, τις κοινωνικές διαφορές των ανθρώπων και την πίεση της γυναίκας για παράδοση και υποταγή.

Πικρό, αληθινό ως το κόκκαλο, γεμάτο αγωνία και ανατροπές, θα σας κρατήσει το ενδιαφέρον μέχρι την τελευταία σελίδα. Η γλώσσα του συγγραφέα δανείζεται στοιχεία από το χαρακτήρα της διαλέκτου της Θεσσαλίας την εποχή εκείνη.

Δεν είναι μόνο ένα κοινωνικό μυθιστόρημα είναι και ένα δικαστικό θρίλερ. Μήπως έγινε κακοδικία και καταδικάστηκε μια αθώα;

Η αυθεντική, γνήσια ιστορία της Ιουλίτσας έχει την αφετηρία της στο βιβλίο. Πρώτα διαβάστε το και μετά δείτε το σήριαλ.

Φωτό από: https://gr.depositphotos.com

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης