ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ

Βιβλίο του Γιάννη Καλπούζου: Γινάτι, ο σοφός της λίμνης, παρουσίαση και περίληψη του βιβλίου

Post by: 11/06/2018 0 comments

Γιάννης Καλπούζος

Γινάτι

Ο σοφός της λίμνης

Εκδόσεις Ψυχογιός

 

 

Ένα υπέροχο, συναρπαστικό, ελληνικό μυθιστόρημα με θετικό μήνυμα: άσε στην άκρη το γινάτι και κοίτα να ζήσεις τη ζωή σου!

 • Το καινούριο (πάντα περιμένουμε το καινούριο με πολύ ενδιαφέρον) ιστορικό μυθιστόρημα του Γιάννη Καλπούζου, διαδραματίζεται και αυτό στην Ήπειρο, την πατρίδα του. Ο συγγραφέας γνωρίζει καλά τον τόπο του, τον αγαπά και αποδίδει την ατμόσφαιρα της εποχής, όχι μόνο με την πένα του αλλά και με την ψυχή του.
  Αυτό από μόνο του, αποτελεί τη βάση για να ξεκινήσεις να διαβάζεις ένα μυθιστόρημα που γράφτηκε πρώτα με την καρδιά και μετά με το μυαλό.
 • Η ιστορία διαδραματίζεται στα Ιωάννινα στην περίοδο 1917 έως το 1929. Η μυθοπλασία και τα βάσανα των ηρώων της, μας παρουσιάζουν όχι μόνο με την πόλη των Ιωαννίνων με τη λίμνη και τους μαχαλάδες της, αλλά και πολλά χωριά και κωμοπόλεις της περιοχής της Ηπείρου.
  Η εικόνα της Ελλάδας στο διάστημα 1917-1929 με επίκεντρο την ακριτική περιοχή που μόλις πριν από λίγα χρόνια είχε ελευθερωθεί από τους Οθωμανούς, είναι ζοφερή και παραδοσιακή.
  Έλληνες, Οθωμανοί και Εβραίοι γεννημένοι στην Ελλάδα, βλέπουν τη ζωή τους να πλέκεται σε ένα πολύχρωμο κουβάρι γεμάτο ιστορικά γεγονότα και στερήσεις.
  Οι πολιτικές εξελίξεις, οι λήσταρχοι που ζουν και βασιλεύουν στην περιοχή, οι αγνοί άνθρωποι, οι απατεώνες, η φτώχια, οι δεισιδαιμονίες του χωριού, ο θεσμός της οικογένειας, κυράδες και υπηρέτριες, αποτελούν τον καμβά που πάνω του πλέκεται η ζωή των ηρώων.
 • Κεντρικοί ήρωες του μυθιστορήματος είναι ο Ζώτος, ένα φτωχό παιδί, κτηνοτρόφος από χωριό, που έρχεται στα Ιωάννινα γεμάτος ερωτηματικά για το φόνο που έκανε ο πατέρας του, αλλά και αμφιβολίες για το ποιος είναι ο φυσικός του πατέρας τελικά, με αποτέλεσμα να έχει ξεγράψει τη μητέρα του, αμφισβητώντας την τιμιότητά της.
  Στα Γιάννενα, ερωτεύεται τη μουσουλμάνα Χαβαή, κόρη πλούσιας οικογένειας, που είναι αρραβωνιασμένη με τον ομόθρησκό της Μπαλκίτ.
  Με τον έρωτά τους έρχονται τ’ απάνω κάτω στην οικογένεια, γιατί εκείνη την εποχή, η θρησκεία και η κοινωνική τάξη είναι αδιαμφισβήτητη προϋπόθεση για το γάμο μιας αρχοντοπούλας.
  Ο έρωτας εξελίσσεται με σοβαρά σκαμπανεβάσματα και τα συγκλονιστικά ιστορικά γεγονότα της χώρας μας, έχουν την ευθύνη των ανατροπών αυτών.
  Στο μεταξύ, όσο την Χαβαή διεκδικεί ο αρραβωνιαστικός της, τόσο δυνατά και με σατανικό τρόπο διεκδικεί τον Ζώτο η γυναίκα αράχνη Σαραλίν, παντρεμένη με τον Μαργαλή και αδελφή του αδίστακτου Τσάπου.
  Ο Ζώτος έχει στη ζωή του στα Ιωάννινα δύο στηρίγματα: τον σοφό σιορ Διονάτο, πρώην γιατρό και νυν βαρκάρη, κάτοικο του Νησιού της Παμβώτιδας Λίμνης, αλλά και τον αδέσποτο σκύλο Αζάπ. Φίλοι του με τον καιρό, γίνονται και ο Βιργίλης με τον Γκίνη.
  Μια σειρά από γυρίσματα της μοίρας, αποκαλύπτουν μυστικά και οι ζωές των ηρώων φανερώνεται πως έχουν διασταυρωθεί με πολλούς τρόπους στο παρελθόν.
 • Ο συγγραφέας, κεντάει την πλοκή με συνεχείς ανατροπές, που κρατούν την αγωνία του αναγνώστη ως την τελευταία σελίδα. Εκεί που νομίζεις ότι τα πράγματα στις ζωές των αξιαγάπητων ηρώων έχουν κατασταλάξει, εκεί ανατρέπονται όλα προς το χειρότερο με αστροπελέκια της μοίρας.
 • Οι ήρωες, όχι μόνοι οι πρωτεύοντας, αλλά και οι δευτερεύοντας, είναι τρισδιάστατοι. Ούτε οι καλοί είναι άγιοι, ούτε οι κακοί είναι μόνο σατανάδες. Η φωτεινή και η σκοτεινή ανθρώπινη πλευρά του καθένα, ξεγυμνώνονται από το συγγραφέα, εντείνοντας τις αλλαγές των συναισθημάτων και τη συγκίνηση του αναγνώστη. Από αγωνία στην ανακούφιση, από την έκπληξη στην κάθαρση, από τη λύπη στη χαρά.
 • Θέλω να αναφερθώ ειδικά στον τίτλο και θέμα του βιβλίου, το “Γινάτι”, που είναι το πείσμα και η οργή που συχνά καταλαμβάνει εμάς τους Έλληνες και καταστρέφουμε τα πάντα ή μπαίνουμε στον πικρό δρόμο της εκδίκησης. Το γινάτι, άλλοτε σαν εφαλτήριο για επιτυχία και άλλοτε σαν καταστροφικό μένος, έρχεται στην επιφάνεια και διαπερνά όλη την πλοκή του βιβλίου, φέρνοντας, κάθε φορά, τα διαφορετικά του αποτελέσματα στον κάθε ήρωα. Ο Γιάννης Καλπούζος, μέσα από την ιστορία του, περιγράφει πώς οι ήρωες προσπαθούν να απαλλαγούν από την καταστρεπτική του δύναμη όταν υποδουλώνει τον άνθρωπο από τη θλίψη που φέρνει σε όσους υποκύπτουν σε αυτή. Αντίθετα, το βιβλίο υπογραμμίζει τα οφέλη του υγιούς πείσματος που λειτουργεί δημιουργικά στη ζωή κάθε ανθρώπου.
 • Όπως πάντα, εύφημη μνεία στο συγγραφέα για τον τρόπο γραφής με “χρώμα” ηπειρώτικο, καθώς και για τις λυρικές του περιγραφές, που έχουν μια ποιητική ομορφιά.
 • Και σε αυτό το μυθιστόρημα, όπως και στα προηγούμενα, ο συγγραφέας σταλάζει σταγόνες σοφίας, από αυτές που απομονώνονται και γίνονται ρητά ή αποφθέγματα στα κοινωνικά μέσα. Εδώ μοιάζουν με λαϊκά γνωμικά, αφού είναι γραμμένα με μέτρο και με γλώσσα θυμόσοφη. Διάλεξα μερικά από τα πολλά που βρήκα στο βιβλίο του Γιάννη Καλπούζου:
  “Τη ζωή δεν πρέπει να την ποτίζεις αγάντα με χαρές. Όπως και το λουλούδι που το πολύ νερό το σαπίζει.”
  “Να θυμάσαι πως η ζωή δε μετριέται με τα μυριάδες βήματά σου, αλλά με τα ολίγα που κάμνουν τη διαφορά.”
  “Με το στανιό δεν γεννάει ζωντανό πουλάρι πριν την ώρα της η φοράδα.”
 • Θέλω να απομονώσω ένα συναισθηματικό στοιχείο του βιβλίου που με συγκίνησε προσωπικά: στις σελίδες 15 και 497, ο συγγραφέας αναφέρει τη Βούρμπιανη, το χωριό της γιαγιάς μου της Κατερίνης και του παππού μου. Από το χωριό αυτό έλκω την καταγωγή μου από την πλευρά της μητέρας μου. Όπως όλοι οι Έλληνες, έτσι κι εγώ, συγκινούμαι με τις αναφορές στις ρίζες μου. Επομένως, μια και ο συγγραφέας αναφέρει πολλά χωριά της Ηπείρου στην πλοκή του βιβλίου του, πολλοί αναγνώστες θα συγκινηθούν όπως εγώ. Και όχι μόνο εμείς, αλλά και οι Βλάχοι και οι Σαρακατσάνηδες που έχουν ιδιαίτερη αναφορά στις σελίδες του βιβλίου, όσον αφορά στην καταγωγή τους και στη γλώσσα τους.
 • Το μυθιστόρημα “Γινάτι, ο σοφός της λίμνης” θα σε ενθουσιάσει και θα σε πλημμυρίσει με γλυκά συναισθήματα! Είναι ένα ώριμο μυθιστόρημα, μάλλον εκφράζει τη σοφία και ωριμότητα του συγγραφέα, που καταλήγει να σου δώσει μια ώθηση για ζωή γεμάτη εμπειρίες. Θα σε συναρπάσει!

 

Πηγή: www.tsemperlidou.gr

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης