ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ

Βιβλίο του Dan Brown: Origin, παρουσίαση και περίληψη του βιβλίου.

Post by: 20/02/2018 0 comments

Dan Brown

Origin

Εκδόσεις Ψυχογιός

Το περιμέναμε και μας ενθουσίασε. Το καινούριο μυθιστόρημα, με τίτλο “Origin” του Dan Brown. Δυνατή πλοκή, χορταστική ιστορία 665 σελίδων, καταιγιστική δράση, και ο ήρωας ο γνωστός (από προηγούμενα βιβλία του συγγραφέας) καθηγητής Ρόμπερτ Λάνγκτον.

Κάθε βιβλίο του Νταν Μπράουν έχει σαν βάση του πάντα μια βασική ιδέα, γύρω από την οποία πλέκεται η συναρπαστική ιστορία.

 • Εδώ η βασική ιδέα είναι η επιστήμη, που για μια ακόμη φορά “βροντάει” την πόρτα μας, μέσα από τις απεριόριστες δυνατότητες της τεχνολογίας.
  Ήρωας του “Origin” είναι ο Έντμοντ Κιρς, ένας δαιμόνιος στην τεχνολογία επιχειρηματίας – σαν το Στηβ Τζομπς – που έχει δημιουργήσει έναν προχωρημένο υπολογιστή, με τεράστιες δυνατότητες. Και το όνομα αυτού Ουΐνστον.
  Ο Κιρς οργανώνει μια λαμπερή βραδιά, στην οποία θα παρουσιάσει πανηγυρικά την ανακάλυψή του για την εξέλιξη του ανθρώπινου είδους, η οποία – σύμφωνα με την άποψη του ήρωα του συγγραφέα – καταργεί όλες τις θρησκείες.
 • Τρεις μέρες πριν ενημερώσει το κοινό για τη θεωρία του, ο εκατομμυριούχος τεχνοκράτης καλεί τρεις χαρισματικούς θρησκευτικούς ηγέτες και τους την παρουσιάζει για να τους προϊδεάσει.
  Από κει και μετά αρχίζουν οι φόνοι. Πρώτα σκοτώνονται δύο από τους θρησκευτικούς ηγέτες και, μετά, ο ίδιος ο Κιρς. Τι συμβαίνει λοιπόν; Ποιος θα λύσει τα μυστήρια;
 • Κάποιος, όμως, πρέπει να αναλάβει να παρουσιάσει, τελικά, στον κόσμο την ανατρεπτική θεωρία του οραματιστή τεχνοκράτη. Ο καθηγητής Ρόμπερτ Λάνγκτον, που εκτιμούσε πολύ τον Κιρς, όταν τον είχε φοιτητή του στο πανεπιστήμιο, αναλαμβάνει την αποστολή, σε συνεργασία με την αρραβωνιαστικιά του διαδόχου του θρόνου της Ισπανίας, την Άμπρα Βιδάλ.
 • Όλη η πλοκή του βιβλίου εκτυλίσσεται στην Ισπανία, με επίκεντρο την Βαρκελώνη. Μέσα από τις συνεχείς ανατροπές και το κυνηγητό του ήρωα, ο Μπράουν μας παρουσιάζει όλα τα αξιόλογα μνημεία και τα αξιοθέατα της πρωτεύουσας της Καταλονίας. Σε κάθε του βιβλίο επιλέγει και άλλο προορισμό, πάντοτε όμως ο Μπράουν διαλέγει τα πιο γνωστά τουριστικά σημεία για να ξετυλίξει την πλοκή του.
 • Το μυθιστόρημα διαπερνούν οι τρεις σημαντικές ερωτήσεις του ανθρώπου:
  Από πού ερχόμαστε; Τι είμαστε; Πού πηγαίνουμε;
  Σε αυτά τα ερωτήματα δίνει απαντήσεις η θεωρία του Κιρς. Για να την ανακαλύψει και να την δημοσιοποιήσει στην ανθρωπότητα ο Ρόμπερτ Λάνγκτον, χρειάζεται να αποκωδικοποιήσει αριθμούς, να λύσει γρίφους, να βρει passwords, να ανοίξει κλειδωμένους υπολογιστές και να γλυτώσει από τους εχθρούς που τον έχουν στοχοποιήσει και τον κυνηγούν.
  Και όλα αυτά θα τα κάνει μέσα σε μια νύχτα!
 • Το ερώτημα που μένει στον αναγνώστη είναι ποια θα είναι η πραγματική δύναμη των υπολογιστών, όταν αποκτήσουν ανθρώπινες ικανότητες που προστίθενται στις απεριόριστες δυνατότητες προγραμματισμού της τεχνολογίας (βέβαια αυτά μας τα έχουν προβλέψει πριν δεκαετίες οι συγγραφείς Άρθουρ Κλαρκ και Ισαάκ Ασίμωφ).
 • Μέσα στην ιστορία, όπως πάντα, μου αρέσει να ανακαλύπτω τσιτάτα, που ο συγγραφέας χρησιμοποιεί για να περάσει μηνύματα γύρω από πολλά θέματα. Ας πούμε:
  “Οι ψεύτικες ειδήσεις έχουν πλέον την ίδια βαρύτητα με τις αληθινές.”
  “Αποστολή σας είναι να μεταδίδετε ειδήσεις. Όχι να διασπείρετε φήμες με τη μορφή, δήθεν, ερωτήσεων.”
  “Έχεις εχθρούς; Ωραία! Αυτό σημαίνει ότι υπερασπίστηκες μια άποψη.”
 • Όλο το μυθιστόρημα του “Origin” με τις 665 σελίδες, διαδραματίζεται σε μια μόνο νύχτα. Το κυνηγητό, τα περιπολικά, οι πυροβολισμοί, οι διαρρήξεις, τα ελικόπτερα, όλα τα, κινηματογραφικής πλοκής, επεισόδια που σου κόβουν την ανάσα, συμβαίνουν αυτή τη μία μια μόνη νύχτα! Το μεγαλύτερο μέρος της αποσκοπεί στην ανακάλυψη ενός και μόνου, απαραίτητου για τη λύση του μυστηρίου, Password. Αυτό το Password, λοιπόν, είναι ένα τσιτάτο, από μια φράση του ποιητή Ουΐλιαμ Μπέηκ και επικοινωνεί τη θεωρία του Έντμοντ Κιρς (και του συγγραφέα).
  Των θρησκειών ο ζόφος σβήνει και γλυκιά επιστήμη κυβερνά!

Σύντομα, φαντάζομαι, θα δούμε το βιβλίο σε κινηματογραφική ταινία και, όσο για το artificial intelligence επίκεντρο του βιβλίου, που εξελίσσεται και στην πραγματική ζωή, εύχομαι η ανθρωπότητα να γνωρίσει μόνο την καλή του πλευρά!

 

Πηγή: www.tsemperlidou.gr

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης