ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ

Βιβλίο του Χρήστου Μαρκογιαννάκη: Μυθιστόρημα με κλειδί, περίληψη και κριτική του βιβλίου.

Post by: 26/07/2021 0 comments

Χρήστος Μαρκογιαννάκης

Μυθιστόρημα με κλειδί

Εκδόσεις Μίνωας

 

Ένα, θα τολμούσα να χαρακτηρίσω, ευχάριστο και καλογραμμένο αστυνομικό μυθιστόρημα.

Το ύφος του έχει κάτι από την αύρα των κλασικών μυθιστορημάτων της Άγκαθα Κρίστι: ο φόνος διαδραματίζεται στο πρώτο κεφάλαιο. Στα επόμενα, ο αναγνώστης ανακαλύπτει λεπτομέρειες από τους χαρακτήρες της ιστορίας, τους οποίους βαρύνουν υποψίες ώσπου να αποκαλυφθεί ο δολοφόνος.

Ο τίτλος του βιβλίου είναι εμπνευσμένος από την γαλλική ορολογία «roman à clef» (μυθιστόρημα με κλειδί), που σημαίνει ότι ένας συγγραφέας, με την κάλυψη της μυθοπλασίας, παραθέτει στο βιβλίο του, αληθινά γεγονότα, πραγματικά πρόσωπα και καταστάσεις.

Πράγματι, μέσα στην πλοκή του βιβλίου, ένα τέτοιο μυθιστόρημα αποτελεί την αιτία δολοφονίας της συγγραφέως του.

Ο Χρήστος Μαρκογιαννάκης, τοποθετεί την ιστορία του σε ένα ελληνικό νησί, τη Νήσο, που προσωπικά, μου θυμίζει λίγο την Πάτμο. Επιφανειακά, το νησί είναι ένας παράδεισος διακοπών για τουρίστες, αλλά και για μόνιμους παραθεριστές, Έλληνες και ξένους. Σε ένα μικρό σουαρέ, βρίσκεται δολοφονημένη στην αποθήκη του σπιτιού της οικοδέσποινας, η νεαρή Αγγλίδα δημοσιογράφος Λούσι Ντέηβις. Ο αστυνόμος του Τμήματος Ανθρωποκτονιών της Αττικής, Χριστόφορος Μάρκου, περνάει τις διακοπές του στο νησί και, συμπτωματικά, είναι παρών στην ανακάλυψη του πτώματος.

Αναλαμβάνει να εξιχνιάσει το έγκλημα, ψάχνοντας το δράστη και το μυστικό του. Λόγω του ισχυρού ανέμου που πνέει στο Αιγαίο, η Νήσος έχει αποκλειστεί από τον έξω κόσμο, αφού τα πλοία έχουν απαγορευτικό και δεν είναι εφικτή η ενίσχυση της τοπικής αστυνομίας.

Ποιος έκανε το φόνο; Ο Μαρκογιαννάκης δημιουργεί υποψίες για όλη την εκλεκτή παρέα της δολοφονημένης δημοσιογράφου, παρότι εξαρχής αγκάλιασαν την άφιξή της στο νησί. Ερωτηματικά για το παρελθόν όλων και το κίνητρό τους για φόνο, αποπροσανατολίζουν τον αναγνώστη, μέχρι να αποκαλυφθεί η αλήθεια.

Στο μεταξύ, μέσα σε κουτσομπολιά και φήμες, έρχεται στην επιφάνεια ένα ανεξιχνίαστο έγκλημα από τη δεκαετία του ‘70, αλλά και ένας δεύτερος νεκρός.

Τα μικρά κεφάλαια του βιβλίου κάνουν το διάβασμα να κυλάει ευχάριστα και κρατούν το ενδιαφέρον του αναγνώστη αμείωτο.

Κλασικό, ενδιαφέρον, ευφυές, με ελληνικό χρώμα, το «Μυθιστόρημα με κλειδί» προκαλεί τις πνευματικές ικανότητες του αναγνώστη για να ανακαλύψει, παρέα με τον αστυνόμο Μάρκου, λεπτομέρειες αφηγήσεων και παραλείψεις των ηρώων που από μάρτυρες, τους μετατρέπουν σε ύποπτους.

Ένα υπέροχο ανάγνωσμα που θα σε συντροφεύσει στην παραλία.

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης