Χάρης Τσιρκινίδης
Το κόκκινο ποτάμι…
Η τραγωδία του Ελληνισμού της Ανατολής
1908-1929
Εκδόσεις Κυριακίδη
Το πιο συγκινητικό μυθιστόρημα που διάβασα τα τελευταία χρόνια. Καθηλωτικό, επικό, πλημμυρισμένο από συναισθήματα, και πυκνό από αληθινά γεγονότα.
Στο επίκεντρο; μια ιστορία αγάπης που ανθίζει σε λάθος χρονική στιγμή. Ο συγγραφέας, μέσα από τα κείμενά του, δηλώνει πώς η ιστορία του Μίλτου και της Ιφιγένειας είναι αληθινή.
Δύο οικογένειες, αλλά όχι μόνο, ένα ολόκληρος έθνος βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα που λέγεται Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και της Μικράς Ασίας. Όλες οι χώρες γνώριζαν τις θηριωδίες, αλλά σιωπούσαν και στο τέλος, προμήθευαν και όπλα τον στρατηγό Κεμάλ και τον επαναστατικό στρατό των Νεότουρκων.
Μέσα στις σελίδες του βιβλίου, θα διαβάσεις όλα τα ιστορικά γεγονότα, τις βαρβαρότητες των Τούρκων, τους συνεργάτες τους, τους Γερμανούς, την αδιαφορία των Μεγάλων Δυνάμεων και, δυστυχώς, τα πείσματα του Βενιζέλου και του Βασιλιά Κωνσταντίνου… όλα περιγράφονται με μελανές λεπτομέρειες στο Κόκκινο Ποτάμι.
Η ιστορία του Μίλτου και της Ιφιγένειας είναι μια αρχαία τραγωδία που διαδραματίζεται τις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα.
Ο Μίλτος και η Ιφιγένεια “αρραβωνιάζονται” μικρά παιδιά, για να προστατευτεί η Ιφιγένεια. Όταν μια κόρη γκιαούρισα είναι αρραβωνιασμένη, θεωρείται μιασμένη και δεν την απαγάγουν οι νεαροί Τούρκοι.
Μεγαλώνοντας οι δύο νέοι θα συναντηθούν τυχαία και μια τεράστια αγάπη θα γεννηθεί ανάμεσά τους. Όμως τους χωρίζουν οι σπουδές. Εκείνος θα πάει στο Παρίσι, το 1908, μαζί με τον αδελφό της Ιφιγένειας και θα εργαστεί κοντά στον περίφημο Μπαζίλ Ζαχάρωφ, οικονομικό παράγοντα και έμπορο όπλων, ενώ η Ιφιγένεια πρέπει να μείνει πίσω να τελειώσει το “Παρθεναγωγείο”.
Το 1911, η Ιφιγένεια θα πάει στο Παρίσι να σπουδάσει στη Σορβόννη. Ο Μίλτος την έχει σχεδόν ξεχάσει, μεθυσμένος από τις επαγγελματικές του επιτυχίες και τον άφθονο διαθέσιμο έρωτα που η μυρωδιά του πλανάται μεθυστική στο Παρίσι. Εκεί, η σχέση τους θα ξεκινήσει και πάλι.
Το 1912 θα βρει τον Μίλτο ήρωα, να πολεμά στους Βαλκανικούς πολέμους και να γυρίζει πίσω στο Παρίσι, σώος, μόνο με έναν τραυματισμό. Με την επιστροφή του, το 1914, ετοιμάζονται για γάμο στο Παρίσι.
Όμως, μαύρα μαντάτα έρχονται από την πατρίδα τους. Οι Έλληνες είναι υπό διωγμό, τα σχολεία τους κλείνουν, αρχίζουν σφαγές Ελλήνων και Αρμενίων και ο Γερμανός στρατηγός Λίμαν φον Σάντερς συνεργάζεται με τον Νεότουρκο υπουργό Ταλαάτ μπέη, πάνω σε ένα λεπτομερές σχέδιο εξόντωσης και αφανισμού των Ελλήνων.
Ανησυχώντας για την οικογένειά της και πριν καν γίνει ο γάμος, η Ιφιγένεια, παρά τις αντιρρήσεις του Μίλτου και του Ζαχάρωφ, παίρνει το Εξπρές Οριάν για την Κωνσταντινούπολη. Αυτή είναι η αρχή του δράματος για το ζευγάρι, αφού η Ιφιγένεια πηγαίνει κατευθείαν στο στόμα του λύκου.
Με το που φθάνει, συλλαμβάνεται και αρχίζουν τα βασανιστήρια, η ατίμωση, ο εξευτελισμός. Για καλή της τύχη, την ερωτεύεται ένας Νεότουρκος κρυπτοχριστιανός και, με κίνδυνο της ζωής του, τη σώζει και την παίρνει μαζί του στο Ερζερούμ, την παντρεύεται και τη φιλοξενεί στο σπίτι της οικογένειάς του.
Και εδώ, αρχίζουν τα τραγικά γεγονότα, οι σκληρές δοκιμασίες, όχι μόνο για την Ιφιγένεια, αλλά και για το σύνολο του πληθυσμού των αθώων Ελλήνων: εκτουρκισμόςκαι εξισλαμισμός ή θάνατος.
Τα βασανιστήρια, οι εξευτελισμοί, οι βαρβαρότητες που με ωμή φαντασία και θηριώδη ένστικτα βάζει σε εφαρμογή ο λαός που φθονεί και μισεί τον Έλληνα και θέλει με κάθε τρόπο να τον αφανίσει και να του αρπάξει το βιός, όλα αυτά ζωντανεύουν μέσα από τις ολοζώντανες περιγραφές του βιβλίου.
Γέροι, βρέφη, παιδιά, γυναίκες, παρθένες, σφαγιάζονται, απάγονται, ατιμάζονται. Περιουσίες δεσμεύονται, χωριά καίγονται, πλιάτσικα γίνονται και οι άνθρωποι σέρνονται σε πορείες, συχνά ζαλωμένοι σαν βόδια, σε “λευκό θάνατο”, για να μην φανεί ως γενοκτονία. Ποιος θα είναι τυχερός να ζήσει και ποιος θα αφήσει την τελευταία του πνοή στα ιερά χώματα; Οι δυο οικογένειες, του Μίλτου και της Ιφιγένειας, θα υποστούν μεγάλες απώλειες. Ο θάνατος είναι ο στόχος.
Το συγκλονιστικό μυθιστόρημα του Χάρη Τσιρκινίδη θα σου ραγίσει την καρδιά.
Πηγή: www.tsemperlidou.gr