ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ

Βιβλίο του Χαλίλ Γκιμπράν: Ο Προφήτης, περίληψη και κριτική του βιβλίου.

Post by: 09/08/2021 0 comments

Χαλίλ Γκιμπράν

Ο Προφήτης

Η τέχνη της Ειρήνης

Εκδόσεις Παπασωτηρίου

Μερικά βιβλία έχουν τη δύναμη να σε επηρεάζουν θετικά, ανεξάρτητα από τη φάση ζωής που βρίσκεσαι.

Πρωτοδιάβασα τον «Προφήτη» του Χαλίλ Γκιμπράν σε ηλικία 18 ετών. Τότε μου είχε ανοίξει ορίζοντες πνευματικότητας που ούτε καν είχα φανταστεί.

Όταν, πολλά χρόνια αργότερα, συνάντησα το βιβλίο σε μια υπέροχη εικονογραφημένη έκδοση με σκληρό, μεταξωτό εξώφυλλο, αποφάσισα να δώσω μια δεύτερη ευκαιρία στον εαυτό μου να έρθει σε επαφή με τα διδάγματα του Γκιμπράν.

Αυτή η πανέμορφη έκδοση των εκδόσεων Παπασωτηρίου (που δυστυχώς δεν υπάρχουν πια), βρισκόταν στα ράφια της βιβλιοθήκης μου και με περίμενε. Ώσπου μια μέρα, ένιωσα το κάλεσμα και, με τον ενθουσιασμό του πρωτάρη, ξεκίνησα το διάβασμα, δεκαετίες μετά την πρώτη φορά.

Το βιβλίο περιλαμβάνει αρκετά έργα του μεγάλου στοχαστή, «Ο Προφήτης», «Ο Κήπος του Προφήτη» και μια ανθολογία από 4 ακόμα έργα του Γκιμπράν: «Ο Τρελός», «Ο Πρόδρομος», «Άμμος και Αφρός», «Ο Περιπλανώμενος».

Ακόμα και σήμερα, το έργο του Λιβανέζου συγγραφέα ασκεί μια μαγεία πάνω στον αναγνώστη. Οι απόψεις του για την εσωτερική γαλήνη, την αγάπη, τη χαρά, τη λύπη, την ελευθερία, το καλό και το κακό, τη θρησκεία, την προσευχή, το θάνατο, οδηγεί τον αναγνώστη στον άυλο, αόρατο κόσμο της ψυχής.

Ο άνθρωπος που έζησε ταπεινά στην εξορία του, φεύγοντας άρον-άρον από το Λίβανο και βρίσκοντας άσυλο στις ΗΠΑ, γράφει με σύμβολα και ιστορίες διαχρονικές, που ενώνουν την αραβική με τη δυτική κουλτούρα. Οι ήρωές του είναι αναζητητές, ταξιδιώτες, μάγισσες, δάσκαλοι και μαθητές.

Τα μηνύματα του Γκιμπράν επουλώνουν τις πληγές μεταξύ πνεύματος και ρεαλισμού. Ακόμα και όσοι στέκονται διστακτικοί στα διδάγματα των θρησκειών, θα ανακαλύψουν ένα περιβόλι από σκέψεις που θα τους ανεβάσουν ψυχικά και πνευματικά, και θα έρθουν σε επαφή με το Θεό που υπάρχει μέσα τους.

«Είστε πολύ, μα πολύ μεγαλύτεροι από όσο γνωρίζετε και τα πάντα είναι καλά», μας παρηγορεί μέσα από τα κείμενα του «Προφήτη».

Ένα βιβλίο συγκλονιστικό. Δεν προορίζεται για να το διαβάσεις, αλλά για να σε οδηγήσει να εξετάσεις την ψυχή σου, κάνοντάς της χώρο για περισσότερη γαλήνη, ομορφιά και αγάπη για τον άνθρωπο.

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης