ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ

Βιβλίο του Alexandre Dumas: Κόμης Μοντεχρίστος, Α’ τόμος περίληψη και κριτική του βιβλίου.

Post by: 15/05/2023 0 comments

Alexandre Dumas

Κόμης Mοντεχρίστος

Α’ Τόμος

Εκδόσεις Gutenberg

Ένα από τα πιο συγκλονιστικά μυθιστορήματα είναι το διάσημο βιβλίο «Ο Κόμης Μοντεχρίστος» του Αλέξανδρου Δουμά. Το έχω διαβάσει όταν ήμουν μικρή σε συμπυκνωμένη έκδοση αλλά αυτή εδώ η έκδοση είναι η πλήρης, χωρίς περικοπές, πλούσια σε πλοκή, χαρακτήρες και διαλόγους.

Η μετάφραση, απόδοση, οι σημειώσεις και η εξαιρετική εισαγωγή που σε βάζουν μέσα στο πνεύμα της εποχής είναι του Ωρίωνα Αρκομάνη. Όσο για την εκτύπωση και τα τυπογραφικά είναι υψηλής ποιότητας. Χαίρεσαι να ξεφυλλίζεις τις 1073 σελίδες του πρώτου τόμου.

Η ιστορία είναι πασίγνωστη: η Εδμόνδος Νταντές, νεαρός πετυχημένος ναυτικός, φυλακίζεται για ένα έγκλημα που δεν διέπραξε. Στη φυλακή, ο συγκρατούμενός του, κάνει λόγο για έναν αμύθητο θησαυρό, θαμμένο στο νησί Μοντεχρίστο. Ο Εδμόνδος δραπετεύει, βρίσκει το θησαυρό κι αποφασίζει να εκδικηθεί αυτούς που τον αδίκησαν.

Η απληστία, η προδοσία, ο φθόνος, η αδικία και, τελικά, η εκδίκηση είναι οι ακρογωνιαίοι λίθοι πάνω στους οποίους πλέκεται η συναρπαστική πλοκή του μυθιστορήματος.

Βρισκόμαστε στη Μασσαλία, ναυτικό λιμάνι της Γαλλίας το 1815. Ο Ναπολέων έχει νικηθεί, έχει γίνει παλινόρθωση της μοναρχίας, και όποιος συνωμοτεί να ξαναφέρει το Βοναπάρτη από την εξορία στην εξουσία, θεωρείται προδότης.

Στη δίκη των ανεμοστρόβιλων αυτών των πολιτικών αλλαγών, βρίσκεται μπλεγμένος, άθελά του, ο Εδμόνδος Νταντές. Είναι ένας νεαρός επιτυχημένος ναυτικός, που μόλις έχει ανοιχτεί μπροστά του μια μεγάλη ευκαιρία εξέλιξης, να γίνει καπετάνιος. Όμως τέσσερεις άνθρωποι τον φθονούν, γιατί είναι καλό παιδί, ερωτευμένο και πετυχημένο, ένας τρίτος τον μισεί προκειμένου να υπερασπίσει από προδοσία τον πατέρα του και ο τέταρτος επειδή ενώ γνωρίζει όλη την αλήθεια, είναι δειλός και δεν την αποκαλύπτει. Ενωμένοι με τις φθονερές τους κατηγορίες ότι είναι βοναπαρτικός και συνωμοτεί κατά της μοναρχίας, τον καταδιώκουν άδια. Συλλαμβάνεται την ημέρα των αρραβώνων του με την όμορφη Μερσέντες και φυλακίζεται στο φρούριο του Ιφ.

Οι μόνοι που τον στηρίζουν είναι η αρραβωνιαστικιά του Μερσέντες, το αφεντικό του, ο εφοπλιστής κύριος Μορέλ και ο πατέρας του. Εχθροί του είναι οι ανταγωνιστές του, ο λογιστής του καραβιού, Νταγκλάρ, ο Φερνάντο που διεκδικεί την όμορφη Μερσέντες και ο εισαγγελέας Ντε Βιλφόρ που, φυλακίζοντας τον αθώο Νταντές, γλιτώνει τον πατέρα του από κατηγορίες για προδοσία, καλύπτοντάς τον. Στην απομόνωση της φυλακής, ο Νταντές μένει 14 χρόνια, όπου και γνωρίζει έναν αβά. Ο αβάς, ένας μορφωμένος καθολικός, μαθαίνει τον Εδμόνδο επιστήμες, γλώσσες και ιστορία, καθιστώντας τον από έναν από έναν καλόψυχο και αμόρφωτο ναυτικό, σε έναν εκλεπτυσμένο άνθρωπο του κόσμου. Ο αββάς ισχυρίζεται ότι ξέρει ένα νησί στο οποίο είναι κρυμμένος ένας μυστικός θησαυρός, αλλά όλοι τον περνούν για τρελό. Όταν ο Νταντές καταφέρνει να αποδράσει με έναν ευφυή τρόπο, φτάνει στο νησί Μοντεχρίστο και ανακαλύπτει ότι πράγματι υπάρχει ο θησαυρός.

Πανίσχυρος με τον τεράστιο θησαυρό στην ιδιοκτησία του, ο μεταμορφωμένος Νταντές αναζητάει τους παλιούς του φίλους και εχθρούς, ειδικά τους τελευταίους, με στόχο να τους εκδικηθεί.

Όμως αυτό που ανακαλύπτει τον πικραίνει ακόμα περισσότερο αφού η Μερσέντες έχει παντρευτεί τον εχθρό του Φερνάντο και έχουν μεταμορφωθεί από φτωχούς σε πλούσιους αριστοκράτες, ο Νταγκλάρ έχει γίνει πλούσιος και πετυχημένος, και ο εισαγγελέας έχει ανέβει τα σκαλιά της αριστοκρατίας. Ο πατέρας του έχει πεθάνει από την πίκρα του και ο ευεργέτης του, κύριος Μορέλ, κινδυνεύει από χρεοκοπία.

Ο Νταντές βάζει μπροστά το σχέδιό του, αρχικά ευεργετώντας την οικογένεια Μορέλ και, στη συνέχεια, χτίζει γνωριμίες με τους απογόνους των εχθρών του, ώστε να τον δεχτούν στις οικογένειές τους, καθότι είναι πάμπλουτος, μυστηριώδης, κοσμοπολίτης και γενναιόδωρος. Ένας μεταμορφωμένος νεαρός άντρας 33 ετών που κανείς δεν μπορεί να αναγνωρίσει.

Ο πρώτος τόμος ολοκληρώνεται καθώς το σχέδιο έχει μπει σε εφαρμογή αλλά οι μεγάλες συμφορές δεν έχουν προκληθεί ακόμη στους εχθρούς του Νταντές, οι οποίοι ζουν μέσα στην αλαζονική τους αμεριμνησία και με ήσυχη συνείδηση…

Ο Αλέξανδρος Δουμάς σκιαγραφεί τη Γαλλία της εποχής, με το διχασμό και τον εμφύλιο σπαραγμό μεταξύ βοναπαρτικών και βασιλικών. Η ιστορία του, μας περιγράφει με λεπτομέρειες τις ακραίες διαφορές των τάξεων, ανάμεσα στον φτωχό λαό και στις εκλεπτυσμένες απολαύσεις της αριστοκρατίας.

Σε όλα τα κοινωνικά στρώματα κινούνται οι ήρωές του. Η πένα του δημιουργεί τρισδιάστατους χαρακτήρες, από φοβισμένα ανθρωπάκια μέχρι ευτυχισμένους ερωτευμένους που δεν ζητούν περισσότερα από τη ζωή κι από μοχθηρούς φιλόδοξους πολίτες μέχρι πλάσματα στο έλεος της εξουσίας.

Όλοι διαδραματίζουν ένα κομβικό ρόλο στην πλοκή, η οποία σου κόβει με τις ανατροπές στην ανάσα, παρά το ότι γνωρίζεις από παλιά την ιστορία του βιβλίου.

Ο Κόμης Μοντεχρίστος είναι ένα αριστούργημα-σύμβολο μιας εποχής.

Την επόμενη Δευτέρα, θα παρουσιάσω το δεύτερο τόμο του μυθιστορήματος του Αλέξανδρου Δουμά.

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης