ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ

Βιβλίο του Αλέξανδρου Πούσκιν: Η κόρη του λοχαγού, περίληψη και κριτική του βιβλίου.

Post by: 11/02/2019 0 comments

Αλέξανδρος Πούσκιν

Η κόρη του λοχαγού

 

Εκδόσεις Σ.Ι. Ζαχαρόπουλος

 

Η νουβέλα 159 σελίδων του Πούσκιν με περίμενε υπομονετικά στη βιβλιοθήκη μου, χρόνια ολόκληρα να τη διαβάσω.

Μια και διανύουμε την εβδομάδα του Αγίου Βαλεντίνου, τι καλύτερο από το να σού παρουσιάσω μια ιστορία αγάπης, σαν εκείνες τις παλιές, που ξεκινούν από ένα τρυφερό βλέμμα και περνούν από σαράντα κύματα μέχρι να φτάσουν σε ένα αίσιο τέλος.

Διάλεξα αυτό το μυθιστόρημα, αν και θεωρείται νουβέλα, από τη σειρά Κλασική Λογοτεχνία των εκδόσεων Ζαχαρόπουλος και για ένα λόγο νοσταλγικό: ο Αλέξανδρος Πούσκιν ήταν ο αγαπημένος ποιητής του πατέρα μου.

Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου, ανακαλύπτεις ανθρώπινες ιστορίες, που η μοίρα τους, διαμορφώνεται από τα ιστορικά γεγονότα της εποχής τής Αυτοκράτειρας Αικατερίνης της Μεγάλης, στα 1770.

Σε μια αχανή χώρα, γεμάτη απέραντες επαρχίες, τόσο διαφορετικές μεταξύ τους, γεννιέται ο ήρωας του βιβλίου, ο Πιοτρ (Πετριούσα) Αντρέιτς Γκρινιόφ, που είναι και ο μόνος επιζών από εννιά αδέλφια.

Από έμβρυο ακόμα, τον έγραψαν οι γονείς του, ως λοχία στο σύνταγμα Σεμιονόφσκυ. Όταν, λοιπόν, γίνεται 17 ετών, ο πατέρας του, για να τον σκληραγωγήσει, αντί να τον στείλει στην Πετρούπολη, να υπηρετήσει στη φρουρά της πόλης, τον στέλνει στο οχυρό Ορενμπούργκ. Έτσι, μαζί με τα λίγα πράγματα που δίνουν στο γιο τους, οι γονείς του, του δίνουν και τον ιπποκόμο Σαβέλιτς να τον προσέχει και να τον περιποιείται.

Στη διαδρομή για το οχυρό, σταματούν σε ένα χάνι. Εκεί, ο αφελής Πιοτρ, χάνει εκατό ρούβλια σε μερικές παρτίδες μπιλιάρδο από έναν απατεώνα. Ο Σαβέλιτς αντιστέκεται, μα ο Πετριούσα θέλει να δώσουν οπωσδήποτε αυτά τα χρήματα στο λωποδύτη παίχτη του μπιλιάρδου.

Συνεχίζοντας το ταξίδι τους, πέφτουν σε μια χιονοθύελλα. Εκεί, συναντούν έναν άγνωστο που αναλαμβάνει να τους οδηγήσει σε ένα χάνι να ζεσταθούν. Ο Πετριούσα συνεχίζει τις αφελείς και αθώες πράξεις, ώσπου, πριν φύγουν από το χάνι, χαρίζει στον άγνωστο το παλτό του από λαγοτόμαρο. Παρά τις διαμαρτυρίες του ιπποκόμου, ο Πετριούσα επιμένει και το χαρίζει.

Φτάνοντας στο οχυρό του Ορενμπούργκ, ο στρατηγός-διοικητής αποφάσισε πώς δεν υπήρχε τίποτα για το νεαρό να κάνει στο οχυρό και τον έστειλε στο φρούριο Μπιελογκόρσκ, υπό το λοχαγό Μινόροφ, για να μάθει πραγματική πειθαρχία.

Έτσι, ξαφνικά, ο καλομαθημένος Πετριούσα βρίσκεται σε ένα μακρινό κάστρο στις κιργιζιανές στέπες. Η απέραντη και πλούσια αυτή επαρχία κατοικείτο από πολλούς ημιάγριους λαούς που, πριν από λίγο καιρό, μόλις, είχαν αναγνωρίσει την κυριαρχία των ρώσων ηγεμόνων. Οι αδιάκοπες εξεγέρσεις των κοζάκων, έκανε την κυβέρνηση να τους επιτηρεί με κάστρα. Δηλαδή, τι κάστρα; ξύλινα χωριά.

Φτάνοντας στο Μπιελγκόρσκ, ο Πετριούσα γνωρίζει το λοχαγό Ιβάν Κουτμίτς Μιρόνοφ, τη δυναμική γυναίκα του που θέλει να μαθαίνει τα πάντα, την Βασιλίσα Γιεγκόροβνα και την ευγενική τους κόρη, Μαρία Ιβάνοβα ή Μάσια, το χαϊδευτικό της.

Στο φρούριο βρίσκεται και ο Αλεξέι Ιβάνοβιτς Σβάμπριν, σταλμένος με δυσμενή μετάθεση στη στέπα, επειδή είχε πάρει μέρος σε μονομαχία πριν 5 χρόνια.

Ο Πετριούσα συμπαθεί τη Μάσια και επιδιώκει να τη βλέπει συχνά. Η Μάσια, του εμπιστεύεται ότι ο Σβάμπριν την πιέζει να παντρευτούν, αλλά εκείνη δεν θέλει να τον βλέπει στα μάτια της. Όμως, ένα ιστορικό γεγονός ανατρέπει την ομαλή ροή στον έρωτα που αρχίζει να διαμορφώνεται. Ένας κοζάκος του Ντον, ο Εμελιάν Πουγκατσιόφ, δραπετεύει από τη φυλακή και συγκροτεί μια εγκληματική συμμορία και παριστάνει το νέο τσάρο. Με τη συμμορία του, επιτίθεται στα χωριά, καίει, κλέβει, λεηλατεί και στρατολογεί κόσμο.

Μια σειρά από μάχες ξεκινούν, όπου ο Πουγκατσιόφ αποδεικνύεται ότι είναι ο οδηγός που τους πήγε στο χάνι τη νύχτα της χιονοθύελλας και που ο Πετριούσα τού χάρισε το λαγοτόμαρο παλτό του. Ότι ο Σβάμπριν είναι προδότης και παίρνει το μέρος των συμμοριτών.

Στις μάχες που ακολουθούν σκοτώνονται οι γονείς της Μάσια και η Μάσια γλυτώνει παριστάνοντας την άρρωστη ανιψιά του παπά του κάστρου. Οι συμμορίτες χάνουν τη μάχη, τελικά, αλλά ο Πετριούσα συλλαμβάνεται ως συνεργός του Πουγκατσιόφ. Ενώ μεταφέρει τη μνηστή του σε ήρεμο σημείο για να τη σώσει, αρνείται να αποκαλύψει το λόγο του ταξιδιού του κοντά στην περιοχή των ανταρτών, για να μην ανακατέψει το όνομα της καλής του και την καλέσουν σε ανάκριση. Έτσι, οδηγείται στο δικαστήριο, δικάζεται ως συνεργάτης των συμμοριτών και καταδικάζεται να πάει στη Σιβηρία.

Όμως, η αγαπημένη του Μάσια, ως κόρη του ηρωικού λοχαγού Μιρόνοφ, πηγαίνει και βρίσκει την Αυτοκράτειρα Αικατερίνη, της ζητάει χάρη και τον σώζει. Σειρά της.

Έτσι, ο έρωτας θριαμβεύει, παρά τις ανατροπές που φέρνουν τα γεγονότα της ιστορίας!

Μια υπέροχη ιστορία, ηρωική, ρομαντική, με υψηλά ιδανικά και πολύ χιούμορ.

Ο έρωτας εκφράζεται μέσα από το μεγαλείο της αφοσίωσης και της αυτοθυσίας, όχι μέσα από ερωτικά παιχνίδια και ελαφρότητες. Δοκιμάζεται από συγκλονιστικά γεγονότα και αντέχει.

Οι συμπτώσεις και οι ανατροπές που φέρνουν την δυστυχία στη ζωών των ανθρώπων, ο αγώνας για την ανάδειξη του καλού και η υπεράσπιση του δίκαιου, διαπερνούν την πλοκή από τις πρώτες ως τις τελευταίες σελίδες της ιστορίας.

Ένα μυθιστόρημα – ύμνος (νουβέλα, έστω!) στην αγάπη και στα υψηλά ιδανικά των ανθρώπων, που θριαμβεύουν, αν δεν υπάρχει στη μέση ιδιοτέλεια.

Μια υπέροχη περιπέτεια, όπου οι ήρωες ζεσταίνουν την καρδιά του αναγνώστη και δυναμώνουν την πίστη μας στην άφθαρτη ομορφιά του αγνού ερωτικού αισθήματος.

 

Πηγή: www.tsemperlidou.gr

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης