ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ

Βιβλίο της Τζέην Ώστεν: Λογική και Ευαισθησία, περίληψη και κριτική του βιβλίου.

Post by: 06/01/2020 0 comments

Τζέην Ώστεν

Λογική και Ευαισθησία 

Εκδόσεις Σμίλη

 

Μια και η Τζέην Ώστεν, από διαχρονική συγγραφέας έγινε τα τελευταία χρόνια τόσο σύγχρονη και της μόδας, αποφάσισα να τη διαβάσω και πάλι.

Διάλεξα τη “Λογική και Ευαισθησία”, ένα έργο που έχει μεταφερθεί στον κινηματογράφο, γιατί το βασικό χαρακτηριστικό του μυθιστορήματος είναι οι χαρακτήρες και οι αξίες τους, παρά η δράση που σου κόβει την ανάσα.

Την ιστορία της Ώστεν διαπερνά ο προβληματισμός, κατά πόσον στη ζωή είναι σημαντικό να ακολουθούμε το δρόμο των συναισθημάτων μας (ευαισθησία) ή να υπακούμε στη φωνή της λογικής (Λογική).

Η συγγραφέας, αναλαμβάνει με την ιστορία της να απεικονίσει τη ζωή των αστών στη Βρετανία, την εποχή της Αντιβασιλείας, πάνω σε βασικά ηθικά διλήμματα και αντικρουόμενες ηθικές αξίες. Η σωστή ηλικία γάμου, η περιφρόνηση των κοινωνικά κατώτερων, η θέση της γυναίκας, η κοινωνική κατακραυγή για απλά πράγματα, η ανάδειξη των καλών τρόπων σε αξία ζωής, η αχαριστία, η ατιμία, η υποκρισία, η έλλειψη θάρρους, η αντιπάθεια ανάμεσα στα αδέλφια από διαφορετικούς γάμους, η αθέτηση του λόγου ενός άνδρα, το κοινωνικό κουτσομπολιό, είναι μερικά κοινωνικά θέματα από όσα αναδεικνύει το βιβλίο.

Η Τζέην Ώστεν περιγράφει την ιστορία της με χιούμορ, σαν, όταν έγραφε το βιβλίο, να είχε ένα μόνιμο χαμόγελο στα χείλη.

Η ιστορία της οικογένειας Ντάσγουντ εστιάζεται στις δύο μεγαλύτερες αδελφές, την συναισθηματική Μάριαν και τη λογική (και πρωτότοκη) Έλινορ. Και οι δύο αδελφές είναι γόνοι μια αστικής οικογένειας. Μια θεία, κληρονόμησε την περιουσία της στον αδελφό τους (από τον πρώτο γάμο του πατέρα τους), τον Τζων Ντάσγουντ. Όταν λίγο αργότερα ο πατέρας τους πεθαίνει, ζητάει από τον μεγάλο (και ετεροθαλή) αδελφό, να τακτοποιήσει, φροντίσει, εξασφαλίσει τις αδελφές του (από το δεύτερο γάμο του πατέρα τους). Εκείνος πρόθυμα το κάνει και, λίγους μήνες αργότερα, πρόθυμα αναιρεί το λόγο του, μετά από μια κουβεντούλα με τη γυναίκα του. Ο τρόπος που η ύπουλη γυναίκα του τον μεταπείθει, στηρίζεται σε ένα αριστοτεχνικό διάλογο που έχει γράψει η Τζέην Ώστεν.

Έτσι, η δεύτερη οικογένεια του Τζων Ντάσγουντ, η χήρα και οι τρεις κόρες του, μένουν με τα απολύτως απαραίτητα. Για καλή τους τύχη, ένας εξάδελφος της κυρίας Ντάσγουντ, τους παραχωρεί το Αγροτικό του σπίτι (Cottage) με πολύ μικρό ενοίκιο. Οπότε, οι τρεις κόρες και η μητέρα, αναγκάζονται να μετακομίσουν.

Οι δύο μεγαλύτερες κόρες, η Έλινορ και η Μάριαν, ερωτεύονται, κάθε μία με το δικό της τρόπο. Η Μάριαν, εκδηλωτική, εξωστρεφής, πλημμυρισμένη από πάθος και αισθήματα για τον Γουΐλλομπυ, τον ερωτεύεται καθώς εκείνος την ενθαρρύνει με τη στάση του. Την Μάριαν, όμως, αγαπάει διστακτικά, τίμια και με πολλά διλήμματα λόγω διαφοράς ηλικίας, και ο συνταγματάρχης Μπράντον.

Η Έλινορ, από την άλλη, ερωτεύεται πιο συγκρατημένα τον Έντουαρντ, έναν δειλό και ευχάριστο νεαρό που και αυτός ενθαρρύνει την κοπέλα με τη στάση του.

Όμως, πίσω τους, οι δύο άντρες κρύβουν μυστικά που δεν έχουν εξομολογηθεί. Κι ενώ όλος ο κόσμος γνωρίζει την αγάπη της νεαρής και ασυγκράτητης Μάριαν, αναγγέλλεται ο γάμος του αγαπημένου της Γουΐλλομπυ με μια πλούσια νεαρή νύφη, αφού, τελικά, ο γαμπρός είναι χρεωμένος.

Ο Έντουαρντ, από την άλλη, έχει κρύψει από την Έλινορ ότι έχει δώσει, κρυφά, λόγω τιμής, κάτι σαν αρραβώνα, σε μια παιδική του αγάπη, τη Λούσυ.

Και οι δύο κοπέλες νιώθουν μια μεγάλη προδοσία. Η μεν Μάριαν έχει συντριβεί, η δε Έλινορ υποφέρει κρυφά, γιατί πρέπει να σταθεί και στο πλευρό της ντροπιασμένης, συντετριμμένης αδελφής της.

Ευτυχώς, μετά από όλα αυτά τα μαρτύρια, οι δύο αδελφές ανακαλύπτουν τον εαυτό τους και αναμορφώνονται. Και τότε, η μοίρα τους στέλνει, σαν ανταμοιβή, στη μεν Μάριαν τον συνταγματάρχη που τον αποδέχεται με ανοιχτή καρδιά, στη δε Έλινορ, τον Έντουαρντ που, για καλή του τύχη, τον άφησε η Λούσυ, μόλις η μητέρα του Έντουαρντ τον αποκλήρωσε.

Μια υπέροχη ιστορία γεμάτη γλύκα και πίκρα ταυτόχρονα, από μια ταλαντούχα συγγραφέα που, αν και γυναίκα την εποχή του 1800, ήξερε με μεγάλη οξυδέρκεια να διαβάζει την ψυχή των ανθρώπων, τις αξίες και τις ανάγκες τους.

Ένα αριστούργημα που θα φτάσει στην καρδιά σου.

Πηγή: www.tsemperlidou.gr

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης