ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ

Βιβλίο της Σόφι Έργουιν: Οδηγός προικοθηρίας για κυρίες, περίληψη και κριτική του βιβλίου.

Post by: 29/05/2023 0 comments

Σόφι Έργουιν

Οδηγός προικοθηρίας για κυρίες

Εκδόσεις Ψυχογιός

 

Ένα σπιρτόζικο μυθιστόρημα που θα σας κάνει την καλύτερη παρέα στην παραλία. Διαβάζεις και το μυαλό σου ταξιδεύει στις ρομαντικές εποχές της βρετανικής αυτοκρατορίας. Με αριστοκρατικούς χορούς, με καπέλα και μακριές τουαλέτες, με κτηματίες, εμπόρους, αριστοκράτες. Η οικονομική κατάσταση της οικογένειας, εκεί, στα 1818, προσδιορίζει την κοινωνική της τάξη και τον γάμο των κοριτσιών με ανάλογης τάξης γαμπρούς. Η παραμικρή υπόνοια για παραστρατήματα στους καλούς τρόπους, προκαλεί θύελλα από κουτσομπολιά.

Κουτσομπολιά, χοροί και τζόγος είναι τα τρία χαρακτηριστικά της στενής κοινωνίας της εποχής προκειμένου να αποφύγει τη βαρεμάρα.

Σε αυτό το περιχαρακωμένο ταξικά περιβάλλον προσπαθεί να επιβιώσει η Κάθριν Τάλμποτ – Κίτι για τους φίλους της. Ο ευκατάστατος αρραβωνιαστικός της μόλις την εγκατέλειψε, αθετώντας το λόγο του για γάμο και η Κίτι χρειάζεται επειγόντως έναν σύζυγο με προίκα. Όχι μόνο για τα χρέη της οικογένειάς της αλλά και για να γλιτώσει από τη φτώχεια τις τέσσερις αδελφές της. Η Κίτι δεν βλέπει για ποιο λόγο να πρέπει να κυνηγούν τα πλούτη – και προίκα – μόνο οι άντρες.

Στο κυνήγι προικοθηρίας, έχει στη διάθεσή της μόνο οκτώ εβδομάδες για να γλιτώσει από τους δανειστές του πατέρα της. Η μόνη της διέξοδος είναι να τρυπώσει στα σαλόνια της λονδρέζικης ελίτ και να βρει έναν πλούσιο γαμπρό, έχοντας θέλγητρά της την ευστροφία, την επινοητικότητα και την υπόληψή της. Στο πλευρό της βρίσκεται η θεία Ντόροθι, η οποία κρύβει τα δικά της μυστικά από το παρελθόν, καθώς και ένα σκάνδαλο που συνόδευσε τη φυγή των γονιών της Κίτι, κάποτε, από το Λονδίνο στην επαρχία.

Σύντομα η Κίτι, ξεγελώντας για την καταγωγή της πολλές γηραιές κυρίες στα σαλόνια των χοροεσπερίδων, καταφέρνει να προσελκύσει το νεαρό Άρτσι, ο οποίος υποκύπτει στη γοητεία της. Όμως, ο μεγαλύτερος αδελφός του, ο έβδομος κόμης του Ραντκλιφ, ο λόρδος Τζαίημς, πρώην στρατιωτικός στους πολέμους κατά του Ναπολέοντα, αμέσως καταλαβαίνει τις προθέσεις της Κίτι για ένα πλούσιο γάμο και αποφασίζει να την εμποδίσει με κάθε κόστος.

Αρχίζει λοιπόν μια μάχη παραμερισμού της από το περιβάλλον του νεαρού Άρτσι. Ένας νέος αγώνας ξεκινάει για να βρεθούν εναλλακτικοί πλούσιοι γαμπροί μέσα στο διάστημα των οκτώ αυτών πολύτιμων εβδομάδων.Η Κίτι είναι αποφασισμένη, ούτε μια μέρα δεν πρέπει να πάει χαμένη, κανείς δεν θα την εμποδίσει, ούτε καν ο γοητευτικός λόρδος Ραντκλιφ που την παρακολουθεί στενά.

Πραγματικά, ένα ατμοσφαιρικό μυθιστόρημα, με μια ηθική που σήμερα φαίνεται ξεπερασμένη αλλά ακόμα ισχύει, ταξικές συγκρούσεις, ερωτικούς διαξιφισμούς, το βιβλίο αυτό τα έχει όλα… έρωτα, απόρριψη, κυνήγι του χρήματος, καλό σκοπό (να σωθούν οι αδελφές της ηρωίδας και το σπίτι της από τα χρέη) και το πιο ευφυές στοιχείο του βιβλίου, την αντιστροφή των ρόλων. Το χρήμα που επιδίωκαν οι άντρες, επιδιώκει δυναμικά, μέσα στο βιβλίο, μια γυναίκα χωρίς πολλές προφάσεις.

Παρά τον συναισθηματικό και ιστορικό του χαρακτήρα, το μυθιστόρημα «Όδηγός προικοθηρίας για κυρίες» έχει πολλή αγωνία, συνεχείς ανατροπές και έναν έρωτα που ανατέλλει αργά-αργά για να ευχαριστήσει κάθε αναγνώστρια.

Ό,τι καλύτερο για το καλοκαίρι σας, αφού τα έχει όλα.

 

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης