ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ

Βιβλίο της Πασχαλίας Τραυλού: Θεοί από στάχτη, περίληψη και κριτική του βιβλίου.

Post by: 22/10/2018 0 comments

Πασχαλία Τραυλού

Θεοί από στάχτη

Εκδόσεις Διόπτρα

 

Αυτό το μυθιστόρημα είναι το πρώτο από την τριλογία που έγραψε η συγγραφέας, με θέμα τα βάσανα των ανθρώπων. Τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, έχουν κυκλοφορήσει τα εξής δύο μυθιστορήματα:

 • Θεοί από στάχτη (1ο)
 • Άνθρωποι από στάχτη (2ο στη σειρά)
 • Το μυθιστόρημα “Θεοί από στάχτη” είναι μια συγκλονιστική ιστορία για το ρατσισμό και τον έρωτα, το δικαίωμα στο όνειρο και τον αγώνα επιβίωσης των προσφύγων.
 • Ο Αρίστος είναι ένα φτωχό παιδί που εργάζεται στο υφασματάδικο και ραφτάδικο του Ευάγγελου Σεφεριάδη, στη Φώκαια της Μικράς Ασίας. Ερωτευμένος με την όμορφη Ελπινίκη, κόρη του αφεντικού του, ορκίζεται στον εαυτό του να την παντρευτεί, παρότι το αφεντικό δεν θέλει ούτε να ακούσει κουβέντα για αυτό το γάμο. Οι δύο ερωτευμένοι αποφασίζουν να κλεφτούν. Όμως, μια καθυστέρηση στην ημερομηνία, έχει δραματικές συνέπειες στη ζωή και των δύο.
 • Η ιστορία έχει άλλα σχέδια για τη ζωή των ερωτευμένων. Οι Νεότουρκοι φτάνουν στα μέρη τους και αρχίζει η λεηλασία και η σφαγή των Ελλήνων. Μετά βίας γλυτώνει ο Αρίστος και η Ελπινίκη, όταν όλη τους η οικογένεια σφαγιάζεται.
 • Πρόσφυγες στη Θεσσαλονίκη, το 1914, με δυσκολία καταφέρνουν να επιβιώσουν. Ο Αρίστος πιάνει δουλειά στο ραφτάδικο ενός σαράφη Εβραίου και, παρά τον αφορισμό του παπά για το λόγο αυτό, αρχίζει μια νέα ζωή στο πλευρό της Ελπινίκης, με την οποία αποκτά μια κόρη, τη Ροζαλία.
 • Μεγαλώνοντας, η Ροζαλία γίνεται μια κοπέλα πολύ διαφορετική από τις άλλες της γειτονιάς της και ονειρεύεται να κάνει μουσικές σπουδές στο Παρίσι. Έχει βρει τυχαία σε μια εφημερίδα τη φωτογραφία ενός μουσικού στο Παρίσι και τον έχει ερωτευθεί. Προκειμένου να φύγει για το Παρίσι και να σπουδάσει, καταστρώνει ένα ραδιούργο σχέδιο. Στο μεταξύ, πάνω από την Ευρώπη, ήδη πέφτουν βαριά τα σύννεφα του Ναζισμού. Τι θα γίνει η Ροζαλία; Θα προλάβει να γνωρίσει τον καλλιτέχνη, που για χάρη του αψήφησε τα πάντα;
 • Ένα εκπληκτικό μυθιστόρημα, με το άρωμα μιας άλλης εποχής. Με πολλή μαεστρία η συγγραφέας μάς μεταφέρει από την παραδεισένια Μικρά Ασία με τα ιστορικά της δράματα, στην πολύχρωμη από θρησκείες και εθνικότητες Θεσσαλονίκη ως το καλλιτεχνικό Παρίσι, που βρίσκεται στην καρδιά των γεγονότων.
 • Το να διαβάσει το μυθιστόρημα “Θεοί από στάχτη” είναι βιωματική εμπειρία. Η συγγραφέας περιγράφει τόσο ζωντανά την ιστορία της που δεν “συλλέγεις” ιστορικές πληροφορίες. Ζεις στις πόλεις που περιγράφει, τις ιστορικές στιγμές εκείνες που διαμορφώνουν την πλοκή της.
 • Δυνατοί και βαθιά ψυχολογημένοι οι χαρακτήρες των ηρώων της – πόσο διαφορετικοί μεταξύ τους – θα σε συναρπάσουν.
 • Παρακολουθώ χρόνια τώρα τα βιβλία της Πασχαλίας Τραυλού και οφείλω να πω ότι με ευχάριστη έκπληξη διαπίστωσα πόσο πολύ έχει εξελιχθεί η γραφή της. Το γράψιμό της είναι λογοτεχνικό, έχει ωριμάσει, το λεξιλόγιό της είναι πλούσιο, σε σημείο να απολαμβάνεις το βιβλίο σε πολλά επίπεδα: πλοκή, ήρωες, ιστορικές πληροφορίες, λυρική, αγαπησιάρικη γλώσσα. Και φυσικά, η πλοκή εμπλουτίζεται από πλήθος ιστορικών γεγονότων, πολιτικών προσωπικοτήτων και γεωγραφικών ιδιαιτεροτήτων, που η συγγραφέας, με μοναδικό τρόπο, πλέκει μέσα στη μυθοπλασία της.
 • Και, φυσικά, προεξέχει ο έρωτας, χωρίς φτηνά μελοδράματα. Το πάθος που τολμάει κι η αγάπη που γίνεται κίνητρο επιβίωσης, εμφανίζεται ξανά και ξανά, σαν μοτίβο της ιστορίας.
 • Θα το απολαύσεις σελίδα τη σελίδα. Θέλεις το χρόνο σου για να απορροφάς λέξεις, συναισθήματα και τις απρόσμενες στροφές της ιστορίας, που αλλάζουν το ανθρώπινο πεπρωμένο, όλα θα σε καθηλώσουν.

 

Ένα υπέροχο βιβλίο! (συνεχίζεται με την παρουσίαση την επόμενη Δευτέρα του δεύτερου βιβλίου της σειράς).

 

Πηγή: www.tsemperlidou.gr

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης