ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ

Βιβλίο της Παμ Τζενόφ: Τα εξαφανισμένα κορίτσια του Παρισιού, περίληψη και κριτική του βιβλίου.

Post by: 01/11/2021 0 comments

Παμ Τζενόφ

Τα εξαφανισμένα κορίτσια του Παρισιού

Εκδόσεις Μίνωας

Δυνατό, καθηλωτικό, συγκινητικό, ατμοσφαιρικό. Ένα εκπληκτικό ιστορικό μυθιστόρημα για τον ηρωισμό και την αλήθεια, για τη θυσία και την υποκρισία. Διαδραματίζεται στα ζοφερά χρόνια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και ρίχνει φως στην ομίχλη των μυστικών υπηρεσιών και των εγκλημάτων τους απέναντι στους δικούς τους ανθρώπους, που «χρειάζεται να θυσιαστούν οι λίγοι – χωρίς την έγκρισή τους όμως – για να σωθούν οι πολλοί».

Η συγγραφέας, Παμ Τζενόφ, έχει εργαστεί στο Πεντάγωνο και ως διπλωμάτης στα θέματα του Ολοκαυτώματος στην Πολωνία, οπότε γνωρίζει πολλά. Μπορεί τα πρόσωπα και η μυθοπλασία να είναι, όντως, προϊόν της φαντασίας της, όμως στηρίζεται σε αληθινά ιστορικά γεγονότα. Ειδικά, στον ηρωισμό νεαρών γυναικών κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Η ιστορία, αφορά μια ομάδα νεαρών γυναικών, γύρω στα 20, που στρατολογούνται στη Βρετανία για να ταξιδέψουν στην κατεχόμενη Γαλλία και να δράσουν ως μυστικοί πράκτορες, ασυρματίστριες σε συνεργασία με αντιστασιακούς της Γαλλίας. Οι κοπέλες αυτές, στρατολογούνται από την SOE, μια μυστική υπηρεσία που δρα υπό τις διαταγές της M16. Ως μυστικοί πράκτορες, δεν αναφέρονται πουθενά τα ονόματά τους. Στην κατεχόμενη Γαλλία, τις περιμένουν επίσης οι Γερμανοί για να τις εξολοθρεύσουν με το πρόγραμμα «νύχτα και καταχνιά», χωρίς δηλαδή να καταχωρηθούν πουθενά τα ονόματά τους. Ο κίνδυνος για τη ζωή τους είναι τεράστιος.

Το μυθιστόρημα εκτυλίσσεται σε δύο εποχές, στο 1946, όταν ο πόλεμος έχει τελειώσει και στο 1944, όταν λαβαίνουν χώρα οι επιχειρήσεις.

Η Γκρέις Χίλι, Αμερικανίδα, που έχει χάσει τον άντρα της τον καιρό του πολέμου, βρίσκει στη Νέα Υόρκη μια παρατημένη βαλίτσα, κάτω από ένα παγκάκι. Την ανοίγει για να δει το περιεχόμενό της και βρίσκει ένα φάκελο γεμάτο φωτογραφίες 12 γυναικών, ντυμένων στρατιωτικά. Οι φωτογραφίες εξάπτουν την περιέργειά της και θα αρχίσει μια έρευνα για να τις εντοπίσει. Η έρευνά της την οδηγεί στην Έλανορ Τριγκ, Βρετανίδα, Πολωνικής καταγωγής, αρχηγό ενός δικτύου γυναικών πρακτόρων που επιχειρούσαν κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Προσπαθώντας η Γκρέις να λύσει το μυστήριο που κρύβεται πίσω από τις φωτογραφίες, ο αναγνώστης θα ανακαλύψει μια συναρπαστική ιστορία θαρραλέων γυναικών με συντροφικότητα, που θα τον ταξιδέψουν σε επικίνδυνες αποστολές, αγωνία,  κινδύνους και, επιπλέον, την συγκάλυψη των ηρωισμών τους από τις μυστικές υπηρεσίες που τις χρησιμοποιούν για να αποπροσανατολίσουν τον εχθρό.

Όμως η Γκρέις, δεν το βάζει κάτω. Η εξυπνάδα της, η καλή της τύχη και η επιμονή της, θα την οδηγήσουν στη λύση του μυστηρίου που θα ικανοποιήσουν απόλυτα τον αναγνώστη.

Η πένα της Τζενόφ είναι ζωηρή, μυστηριώδης ή αποκαλυπτική, με συνεχείς εναλλαγές και αγωνία, που σε κάνει να συνεχίζεις το βιβλίο, χωρίς να το αφήνεις από τα χέρια σου.

Το τέλος, που δεν το φαντάζεσαι, θα σε ανταμείψει με την κάθαρση των συναισθημάτων. Θα σε αφήσει με μια γλύκα και ένα αίσθημα δικαιοσύνης, αφού σε περάσει από την αγωνία, τα ερωτηματικά, την αγανάκτηση, το φόβο, την ανησυχία.

Ένα υπέροχο βιβλίο για τους ανθρώπους που ενεργούν πέρα από το μπόι τους και για τα συστήματα που προσπαθούν να τους ισοπεδώσουν. Ακόμα περισσότερο, ένας ύμνος για τις γυναίκες που, σε μια εποχή σκότους και πολέμου, ήταν έτοιμες να δώσουν τη ζωή τους για την ιδέα της νίκης πάνω στους Ναζί και την απελευθέρωση της Ευρώπης.

Respect!

 

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης