ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ

Βιβλίο της Παμ Τζενόφ: Η γυναίκα με το γαλάζιο αστέρι, περίληψη και κριτική του βιβλίου.

Post by: 25/07/2022 0 comments

Παμ Τζενόφ

Η γυναίκα με το γαλάζιο αστέρι

Εκδόσεις Μίνωας

 

Μου αρέσουν πολύ τα βιβλία της Αμερικανίδας Παμ Τζενόφ. Γράφει για ανθρώπινες ιστορίες που διαδραματίστηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης και για τους διωγμούς των μειονοτήτων στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Σε αυτό εδώ το μυθιστόρημα, η συγγραφέας διάλεξε μια συγκινητική ιστορία φιλίας που διαδραματίζεται στην κατεχόμενη από τους Γερμανούς, Πολωνία.

Μια νεαρή πολωνή, η Έλλα, ορφανή από πατέρα, που αναγκάζεται να ζει με την φίλη των Γερμανών κατακτητών μητριά της, καθώς περπατάει στους δρόμους της Κρακοβίας, βλέπει κάτω από τη σχάρα του υπονόμου ένα κορίτσι. Το κορίτσι είναι μια Εβραιοπούλα, η Σάντι,  η οποία μαζί με τον πατέρα της και την έγκυο μητέρα της, βρίσκουν καταφύγιο στο δίκτυο των υπονόμων που εκτείνονται κάτω από την πόλη.

Αν δεν ήταν ο υπόνομος να τους φιλοξενήσει, τα τρένα θα τους έπαιρναν από το γκέτο και οι ναζί θα τους πήγαιναν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Μια ανθρώπινη φιλία ξεκινάει ανάμεσα στα δύο κορίτσια, καθώς η εύπορη Έλλα αποφασίζει να βοηθήσει τη Σάντι. Οι κίνδυνοι του πολέμου τις απειλούν, τόσο στην επιφάνεια όσο και στις στοές των υπονόμων του. Τίποτα δεν μένει κρυφό στην κατεχόμενη Πολωνία και οι δύο φίλες θα έρθουν αντιμέτωπες με το θάνατο, προσπαθώντας να σώσουν ανθρώπινες ζωές και να βοηθήσουν στον αγώνα κατά του κατακτητή.

Μια συγκλονιστική ιστορία για τους ανθρώπινους δεσμούς, την απώλεια, την ελπίδα, τον αγώνα για επιβίωση και ελευθερία, τη θυσία για ένα μεγαλύτερο σκοπό, σε μια από τις πιο σκοτεινές στιγμές της ανθρωπότητας.

Εξαιρετικό βιβλίο με πολύ ανατρεπτικό τέλος που συγκινεί τον αναγνώστη. Στηρίζεται σε αληθινά γεγονότα που συνέβησαν στην Πολωνία, στην πόλη Λβιβ, όπου μια ομάδα Εβραίων κρυβόταν στο δίκτυο υπονόμων για να γλιτώσει το θάνατο από τα αέρια. Και, πράγματι, επέζησαν.

Ένα μήνυμα ελπίδας για τη ζωή, μια καλοφτιαγμένη ιστορία για όσους κατάφεραν να επιζήσουν, μια πλοκή χτισμένη πάνω σε μυστικά που λειτούργησαν σωτήρια για όσους τα έκρυψαν.

Πολύ καλή η μετάφραση της Αναστασίας Δεληγιάννη.

Σου το συστήνω!

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης