ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ

Βιβλίο της Νεκταρίας Αναστασιάδου: Στα πόδια της Αιώνιας Άνοιξης, περίληψη και κριτική του βιβλίου.

Post by: 20/05/2024 0 comments

Νεκταρία Αναστασιάδου

Στα πόδια της Αιώνιας Άνοιξης

Εκδόσεις Παπαδόπουλος

Εδώ πρόκειται για ένα βιβλίο που σε μυεί στο πνεύμα, στη γλώσσα και στην παράδοση των Ελλήνων της Πόλης.

Θα νιώσεις νοσταλγία για όσα πέρασαν και δεν ξανάρχονται ποτέ, για την αστική κοινωνία των Ελλήνων της Πόλης. Μια ιστορία που θα σε ξεναγήσει στη γλύκα που κρύβουν οι εκλεπτυσμένες παραδόσεις αλλά και η ιστορική και η σύγχρονη Κωνσταντινούπολη. Θα μάθεις πολλά πράγματα που έχουν ενσωματωθεί στη ζωή μας στην Ελλάδα, ενώ κάποια πράγματα έμειναν για πάντα στη γη που τα γέννησε.

Η κυρία Αθηνά είναι μια περήφανη, ασυμβίβαστη Πολίτισσα, η οποία, όταν την ρωτούν «από πού είστε;» απαντά «από το Βυζάντιο». Δεν παντρεύτηκε ποτέ, αρραβωνιάστηκε τρεις φορές, ερωτεύτηκε και δέχτηκε προξενιά που με κανένα δεν ταίριαξε. Ο ένας ήταν πολύ νέος, ο δεύτερος τσιγκούνης, ο τρίτος γυναικάς, ο άλλος την ήθελε για προκάλυψη, αφού είχε αλλάξει πλευρά και ήταν ερωτευμένος με έναν άντρα.

Και τι δεν έζησε η Αθηνά! Γεννημένη στην Κωνσταντινούπολη, έζησε τα Σεπτεμβριανά, τις απελάσεις του 1964, χούντες, και το πραξικόπημα του 2016, χρονιά που διαδραματίζεται η ιστορία του βιβλίου. Η Αθηνά, είναι επίσης άριστη νοικοκυρά, με τις συνταγές της, τις παραδόσεις της, τα σερβίτσια των γονιών της, τον αρωματικό καφέ και την πρόβλεψη των μελλούμενων, το γλυκό τριαντάφυλλο, τα μπουρέκια, αλλά και το κουτσομπολιό, την αυτοφροντίδα της, τα botoxάκια της. Ζει σε μiα παλιά πολυκατοικία που χρειάζεται χρήμα και εργασίες για να αναπαλαιωθεί.

Με τον αδελφό της τα έχει τσουγκρίσει αλλά προσπαθεί να έχει καλές σχέσεις με το γιο του, τoν Ζακ, τον ανιψιό της, αφού σε αυτόν σκοπεύει να αφήσει την ακίνητη περιουσία της, το διαμέρισμά της δηλαδή.

Η ιδιότυπη καθημερινότητά της εμπλουτίζεται από τη φιλία και τους καυγάδες με τους συγκάτοικους της πολυκατοικίας, των Κωστάκη, τη Ρίτα, τον Οσμάν, τη Νίνα και από τις αναμνήσεις της.

Πριν σαράντα χρόνια, η Ρίτα, που εργάστηκε ως υπάλληλος μέχρι τη σύνταξή της, στη Maritime Enterprises, ήταν ερωμένη του Ραφαήλ. Ο Ραφαήλ, το αφεντικό της, ήταν παντρεμένος και με πρόσχημα τα δύο του παιδιά, δεν χώρισε ποτέ προκειμένου να βρίσκονται μαζί, για χάρη της αγάπης τους. Όμως αυτό που δεν έμαθε ποτέ η Αθηνά είναι ότι ο Ραφαήλ, ξενοκοίταζε και άλλες γυναίκες, αφού ήταν ένας νάρκισσος. Όσο για τη γυναίκα του, έκανε πως δεν έβλεπε τα καμώματα του άντρα της, όντας μια συμβιβασμένη μαζοχίστρια.

Κάποια στιγμή, το 1976, ο Ραφαήλ παίρνει μετάθεση για την Αργεντινή και φεύγει. Πριν αναχωρήσει όμως, αφήνει ένα σημείωμα στο παλτό της Αθηνάς και της δίνει ραντεβού «σε 40 χρόνια, στην 1 Αυγούστου του 2016». Αυτό ήταν!

Η Αθηνά ζει σαράντα χρόνια με αυτήν την προσμονή, χωρίς ποτέ να έχει λάβει νέα από τον εραστή της, εν τω μεταξύ. Καθώς πλησιάζει ο καιρός της συνάντησης, η αγωνία της κορυφώνεται. Θα έρθει ο Ραφαήλ στο ραντεβού; Αρχίζει να τον αναζητά στο Facebook.

Στο μεταξύ, ο διάδοχος του Ραφαήλ στην εταιρεία ήταν ένας ανύπαντρος Οθωμανός, ο Αλβέρτος Μπαράζ. Ευγενής και μεγαλοπρεπής, στάθηκε στο πλευρό της όσο εκείνη ζούσε το δράμα του χωρισμού της με το Ραφαήλ, χωρίς όμως ποτέ να της εκφράσει αισθήματα.

Το μυθιστόρημα αυτό, χωρίς να έχει έντονη δράση, περιγράφει σε βάθος δυνατούς χαρακτήρες με προεξέχουσα την Αθηνά, η οποία περιμένοντας το πολυπόθητο ραντεβού, σερβίρει σπιρτόζικες συμβουλές και υφαίνει το μέλλον της γεμάτο ελπίδα.

Ταυτόχρονα, μπλέκεται σε καυγάδες, δολοπλοκίες και αγωνίζεται να απελευθερωθεί από κουρασμένες προκαταλήψεις, όπως ρατσισμό και θρησκευτική προκατάληψη.

Η ιστορία του βιβλίου αναμοχλεύει τις αλλαγές που φέρνει ο χρόνος στις πεποιθήσεις που κουβαλάμε από τη νεότητα, τις απογοητεύσεις, τις ακυρώσεις των σχέσεων αλλά και την ελπίδα που δίνουν οι δεύτερες ευκαιρίες.

Μπορεί το μυθιστόρημα να έχει αργό ρυθμό αλλά έχει μεγάλο εύρος. Η γλώσσα και η ατμόσφαιρα που με λεπτομέρειες χτίζει η συγγραφέας, διαμορφώνουν μια μοναδική ιστορία για τη φιλία και για τον έρωτα με τις πίκρες του.

Αληθινό, ενδιαφέρον, τρυφερό, αγαπησιάρικο βιβλίο. Το τέλος του, μετά από πολλές ανατροπές, δικαιώνει την αναμονή του αναγνώστη.

Θα το απολαύσεις, σελίδα τη σελίδα.

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης