ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ

Βιβλίο της Μπεν Πάστορ: Σκοτεινή Κραυγή, περίληψη και κριτική του βιβλίου.

Post by: 09/05/2022 0 comments

Μπεν Πάστορ

Σκοτεινή Κραυγή

Εκδόσεις  Μίνωας

 

Έχω αδυναμία στις ιστορίες που διαδραματίζονται στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και έχω διαβάσει δεκάδες από αυτές.

Το μυθιστόρημα «Σκοτεινή Κραυγή» είναι από τα καλύτερα που έχω διαβάσει. Η συγγραφέας Μπεν Πάστορ έχει γράψει μια σειρά μυθιστορημάτων, με ήρωα τον Γερμανό αξιωματικό Μάρτιν Μπόρα. Η «Σκοτεινή Κραυγή» είναι το τρίτο στη σειρά. Είναι ένα ατμοσφαιρικό, έξυπνα σχεδιασμένο μυθιστόρημα, καλοφτιαγμένο και πρωτότυπο, αστυνομικό, ιστορικό και ταυτόχρονα ψυχολογικό.

Η αγωνία του αναγνώστη διατηρείται αμείωτη ως την τελευταία σελίδα. Δεν μπορείς να το αφήσεις από τα χέρια σου, μέχρι να σε λυτρώσουν οι αποκαλύψεις του ευφυή αξιωματικού για τους φόνους της ιστορίας.

Στα 1944, όταν οι Σύμμαχοι αρχίζουν τον αγώνα για την απελευθέρωση της Ιταλίας, η Ρώμη ζει τις τελευταίες μέρες της ναζιστικής κατοχής. Μια γενική αναστάτωση επικρατεί στην πόλη. Βομβαρδισμοί των συμμάχων, επιθέσεις από την αντίσταση, συλλήψεις και μαζικές εκτελέσεις Εβραίων ή αμάχων και μια ένταση δημιουργεί συγκρούσεις ανάμεσα στο γερμανικό στρατό, στην Γκεστάπο, στους SS.

Σε αυτό το σημείο παρακμής της κοινωνίας συμβαίνουν δύο φόνοι που χρειάζονται διαλεύκανση: ο θάνατος μιας γραμματέως της γερμανικής πρεσβείας και η διπλή δολοφονία μιας κυρίας της καλής κοινωνίας που βρίσκεται δολοφονημένη και γυμνή στο κρεβάτι, μαζί με έναν καρδινάλιο του Βατικανού, επίσης δολοφονημένο.

Ο Μάρτιν Μπόρα, αξιωματικός της Βέρμαχτ αναλαμβάνει να διαλευκάνει τις δύο υποθέσεις και το σκάνδαλο, σε συνεργασία με τον επιθεωρητή της ιταλικής αστυνομίας Σάντρο Γκουίντι. Συμπτωματικά, γνώριζε προσωπικά τον καθολικό καρδινάλιο, γερμανικής καταγωγής, με τον οποίο δρούσαν μυστικά κατά του Τρίτου Ράιχ.

Η περιγραφή του κεντρικού ήρωα του βιβλίου, συνταγματάρχη Μπόρα είναι συγκλονιστική. Πρόκειται για ένα τρισδιάστατο χαρακτήρα, αυτοπειθαρχημένο, πιστό στη γυναίκα του, η οποία όμως τον εγκαταλείπει, ψυχικά και σωματικά καταβεβλημένο από την απώλεια του αδερφού του αλλά και ενός άκρου του (του χεριού του) από μια χειροβομβίδα.

Η πλοκή του βιβλίου συμπληρώνεται από τα παιχνίδια εξουσίας ανάμεσα σε γερμανούς αξιωματικούς, από τη διπλή ζωή των Ιταλών που είναι προδότες, τους παρτιζάνους ιδεολόγους και τον απλό λαό που πεινάει και προσπαθεί να επιβιώσει σε μια χώρα που υποφέρει από την ακρίβεια και την έλλειψη προϊόντων.

Αυτός ο ιστορικά ζοφερός περίγυρος ενσωματώνεται με απίστευτα ιστορικά στοιχεία (ακόμα και λεπτομέρειες για τα Γερμανικά παράσημα παραθέτει η συγγραφέας) στην ιστορία του Μάρτιν Μπόρα.

Ένα υπέροχο αστυνομικό θρίλερ σε ιστορικό πλαίσιο που θα ενθουσιάσει και τον πιο απαιτητικό αναγνώστη.

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης