ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ

Βιβλίο της Μαρίας Καραβία: Παράπλευρες απώλειες, περίληψη και κριτική του βιβλίου.

Post by: 25/02/2019 0 comments

Μαρία Καραβία

Παράπλευρες απώλειες

Παιδικά χρόνια στην Αθήνα

της Κατοχής και του Εμφυλίου

 

Εκδόσεις Καπόν

 

Ένα τρυφερό οδοιπορικό στα δραματικά χρόνια που έζησε η Αθήνα στο δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο και στον εμφύλιο.

Η συγγραφέας Μαρία Καραβία, είναι καταξιωμένη δημοσιογράφος και έχει εργαστεί στις εφημερίδες Μεσημβρινή, Καθημερινή, στα περιοδικά Γυναίκα, Ένα και Εικόνες και στην ΕΡΤ.

Το βιβλίο, περιεκτικό και σύντομο, 143 σελίδων, είναι αυτοβιογραφικό. Όμως, η ματιά του δημοσιογράφου, το χάρισμα της συγγραφέως, τη χαρακτήριζε από την παιδική της ηλικία. Με αντικειμενική παρατηρητικότητα, μας περιγράφει μέσα από προσωπικές μνήμες, την Αθήνα της δεκαετίας του ΄40, τις γειτονιές της, τη χωροταξία της, τα γεγονότα που σημάδεψαν την οικογένειά της και την ίδια.

Παράπλευρες απώλειες, είναι σε ένα πόλεμο, οι απώλειες πέρα από τις μάχες. Η οικογένειά της (και η ίδια) πλήρωσε ακριβά τις άστοχες οβίδες που έστελναν οι Ελασίτες σε ένα αγγλικό τεθωρακισμένο, σταθμευμένο κοντά στο σπίτι της. Αντί να ευστοχήσουν, οι οβίδες χτύπησαν μοιραία το σπίτι της και πέτυχαν τα αγαπημένα πρόσωπα της γιαγιάς και της μητέρας της.

Ορφανή από μάνα, μεγαλώνει στα σπίτια θειάδων και με την ευεργετική τους αγάπη, ζει την ξενοιασιά των παιδικών και εφηβικών χρόνων.

Η βοήθεια της UNRA, οι κήποι της Αγίας Παρασκευής, το γεφύρι του Ιλισσού, το παλτό αστρακάν, οι βοσκοί του Υμηττού κοντά στο Παγκράτι, είναι μερικές μόνο από τις εικόνες της εποχής που μας περιγράφει στο βιβλίο της. Μα, το πιο σημαντικό είναι αυτό το δίχτυ της οικογένειας που αγκαλιάζει και στηρίζει όποιον έχει ανάγκη. Μια παρέλαση από θείες, θείους, ξαδέλφια και φίλους των γονιών (που έχουν βαρύτητα συγγενή), μια αλυσίδα αλληλεγγύης που δεν αφήνει κανένα αφρόντιστο, όταν τον καλεί η ανάγκη.

Ένα συναισθηματικό βιβλίο, γεμάτο ιστορίες που θα σε γεμίσουν με μια γλύκα στην ψυχή, παρότι στάζουν πίκρα, θάνατο, απώλειες, πείνα, φτώχεια.

Μέσα από τα κείμενα της Μαρίας Καραβία, παρελαύνουν και αληθινά πρόσωπα της αστικής κοινωνίας της Αθήνας, καθηγητές, μεταφραστές, διανοούμενοι, επώνυμοι, όπως ο Άγγελος Σικελιανός, ο αρχιεπίσκοπος Δαμασκηνός, ο Κόντογλου, όλοι μοιράζονται εξ ίσου τις αράδες από τις αναμνήσεις της συγγραφέως.

Ένα υπέροχο βιβλίο που θα διαβάσεις σε δύο απογεύματα και που θα σε κάνει πολύ πλούσιο σε συναισθήματα, ταξιδεύοντάς σε, σε μια πονεμένη Αθήνα, γεμάτη αξιοπρεπείς κατοίκους.

Πηγή: www.tsemperlidou.gr

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης