ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ

Βιβλίο της Lisa Grunwald: Whatever makes you happy, περίληψη και κριτική του βιβλίου.

Post by: 05/10/2020 0 comments

Lisa Grunwald

Whatever makes you happy

Εκδόσεις Random House

Τώρα που φθινοπώριασε, χρειαζόμαστε ένα βιβλίο που να μας ανεβάζει ψυχικά!

Ανακάλυψα στη βιβλιοθήκη μου αυτό το υπέροχο μυθιστόρημα (στα αγγλικά) και λειτούργησε σαν φάρμακο σε μια ζόρικη στιγμή του φθινοπώρου.

Ένα πολύ σημερινό βιβλίο, που παρουσιάζει τις γυναίκες που «ψάχνονται», γιατί κάποια στιγμή, ενώ έχουν όλα όσα χρειάζεται μια γυναίκα για να είναι ευτυχισμένη, αυτές θέλουν «κάτι διαφορετικό».

Σου θυμίζει κάτι αυτό;

Στο βιβλίο, ηρωίδα είναι η Σάλλυ, συγγραφέας, η οποία προσπαθεί να γράψει το τέταρτο στη σειρά βιβλίο της, με τίτλο «Η ιστορία της Ευτυχίας». Η Σάλλυ είναι παντρεμένη εδώ και 14 χρόνια με το γιατρό Μάικλ και αγαπιούνται από μικρά παιδιά. Έχουν δυο κόρες, που για αυτό το καλοκαίρι, φεύγουν δυο μήνες στην κατασκήνωση.

Η Σάλλυ δεν μπορεί να συγκεντρωθεί να γράψει το νέο της βιβλίο. Όλα της φταίνε, για όλα ψάχνεται. Ο Αριστοτέλης, ο Επίκουρος, οι διαφημίσεις που προωθούν μηνύματα ευτυχίας, η ζωή της, τα ρητά και τα τσιτάτα ευτυχίας τριγύρω, παντού, την αποπροσανατολίζουν. Ο εκδότης της, της ζητάει κεφάλαια από το βιβλίο, που όμως η Σάλλυ όχι μόνο δεν έχει γράψει, αλλά έχει ρίξει και καφέ στον υπολογιστή της, χαλώντας τον.

Έτσι καταλήγει πάλι στην ψυχολόγο της, απελπισμένη, αφού δυσκολεύεται να ολοκληρώσει το βιβλίο της, οι κόρες της βρίσκονται για δύο μήνες μακριά της, ξανάρχισε να καπνίζει, προσπαθεί, χωρίς αποτέλεσμα, να καθαρίσει το διαμέρισμα των γονιών της και δημιούργησε ερωτική σχέση με τον καλλιτέχνη Lucas Ross, που την εμπνέει, δίνοντάς της πίστη στον εαυτό της ότι μπορεί να κάνει τα πάντα. Μόνο που, ούτε η έμπνευση του Lucas τη βάζει να στρωθεί στη δουλειά. Για όλα έχει μία δικαιολογία.

Διλήμματα και ερωτηματικά που όλα τα ζευγάρια ζουν στις μακροχρόνιες σχέσεις τους. Όμως η συγγραφέας Lisa Grunwald, γράφει σε πρώτο πρόσωπο, με ευφυή παρατηρητικότητα, σκέψεις που φτάνουν στα μύχια της ψυχής και ένα ανάλαφρο, νεανικό ύφος που σε γοητεύει.

Η συγγραφέας ξετυλίγει την ψυχή της ηρωίδας της, που πλήττει ή ζει το δράμα της ρουτίνας, τόσο ευδιάκριτα στον αναγνώστη, που γίνεται για όλους ολοφάνερο τι της φταίει, εκτός από την ίδια την ηρωίδα που το ζει.

Όπως γράφει η ηρωίδα σε ένα σημείο του βιβλίου της για την ευτυχία: «Σχεδόν όλοι οι άνθρωποι που ξέρω, σχεδόν όσον καιρό τους ξέρω, σκέφτονται ότι έχουν ανάγκη από κάτι άλλο.»

Ή το άλλο: «Για μένα ευτυχία είναι αυτό που έχει μια άλλη γυναίκα».

Ή «Αν η ευτυχία είναι η στιγμή, πώς να είσαι ευτυχής, αν η στιγμή είναι χάλια;»

Το διαβάζεις όχι μόνο γιατί έχει όμορφη πλοκή και ψυχολογικό βάθος, αλλά και γιατί περνάς ευχάριστα, ξέροντας ότι αυτά συμβαίνουν παντού, αλλά η συγγραφέας τα περιγράφει με το δικό της, μοναδικό ύφος και λεπτό, σαρκαστικό χιούμορ.

Απλά, εξαιρετικό! (το διάβασα στα αγγλικά)

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης