ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ

Βιβλίο της Λίλι Γκράχαμ: Το παιδί του Άουσβιτς, περίληψη και κριτική του βιβλίου.

Post by: 25/10/2021 0 comments

Λίλι Γκράχαμ

Το παιδί του Άουσβιτς

Εκδόσεις Μίνωας

Μια ακόμα σπαρακτική ιστορία από αυτές που βασίζονται στη σκληρή πραγματικότητα του στρατοπέδου συγκέντρωσης του Άουσβιτς.

Το μυθιστόρημα της Λίλι Γκράχαμ βασίζεται στην αληθινή ιστορία ενός βρέφους που γεννήθηκε τόσο αδύναμο και μικροσκοπικό, που δεν μπορούσε να κλάψει.

Όλη η Ευρώπη είναι αναστατωμένη το 1942 με τους διωγμούς, τις μεταγωγές με τρένα των Εβραίων σε στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Η Εύα Aντάμι από την Πράγα, επιβιβάζεται σε ένα τρένο για το Άουσβιτς, προσπαθώντας να βρει τα ίχνη του μεγάλου της έρωτα, του άντρα της Μίχαλ. Φτάνει στην κόλαση των Ναζί και προσπαθεί να επιβιώσει στο χιόνι, στη λάσπη και στη βία, δουλεύοντας στις σκληρές εργασίες που τους αναθέτουν οι Ναζί, με μόνη τροφή μια σούπα από φλούδες πατάτας. Ενώ προσπαθεί να βρεθεί μακριά από την προσοχή του θηριώδους και μοχθηρού Χίντερσλος, ταυτόχρονα ψάχνει και για τα ίχνη του Μίχαλ.

Το μοναδικό της στήριγμα είναι η Σόφη Βάις, μια αυστριακή συγκρατούμενη, με την οποία δένεται με στενή φιλία. Όπως η Εύα ψάχνει τον Μίχαλ, η Σόφη ψάχνει τον μικρό γιο της, τον Τόμας. Οι δύο γυναίκες προστατεύουν μία την άλλη, προσπαθώντας να κρατήσουν ζωντανή την ελπίδα ότι θα καταφέρουν να ζήσουν και να διηγηθούν την ιστορία τους.

Στο μεταξύ, η Εύα μένει έγκυος και οι ζωές και των δύο βρίσκονται σε κίνδυνο. Κάθε λεπτομέρεια, κάθε μικρή απόφαση, κάθε γύρισμα της τύχης, μπορεί να οδηγήσει στη ζωή ή στο θάνατο.

Ένα δυνατό, συγκλονιστικό μυθιστόρημα, που πλημμυρίζει συναισθήματα και δημιουργεί συνεχή αγωνία. Πικρό, γεμάτο με ιστορικές αλήθειες και λεπτομέρειες για τη ζοφερή εποχή που κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει.

Πολύ καλή η μετάφραση της Φωτεινής Πίπη.

Το συστήνω ανεπιφύλακτα, είναι καλογραμμένο δίνοντας έμφαση στις ηρωίδες και στον χαρακτήρα τους. Η σκοτεινή ατμόσφαιρα, η τρέλα, το μίσος της εποχής των στρατοπέδων, έρχονται σε αντιδιαστολή με τις ειρηνικές αναμνήσεις για τον έρωτα, την αγάπη για τη μουσική και τις καλές τέχνες. Οι συγκρούσεις ζωής και θανάτου, ειρήνης και πολέμου, βίας και τέχνης, έρχονται στο προσκήνιο με τρόπο μαγικό. Το πριν και το μετά περιγράφονται σαν η συγγραφέας να ήταν παρούσα στην εποχή.

Θα σε συγκλονίσει!

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης