ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ

Βιβλίο της Λίλι Γκράχαμ: Η Γερμανίδα, περίληψη και κριτική του βιβλίου.

Post by: 29/01/2024 0 comments

Λίλι Γκράχαμ

Η Γερμανίδα

Εκδόσεις Μίνωας

Συγκλονιστικά ανθρώπινο, το ιστορικό αυτό μυθιστόρημα με ενθουσίασε. Δεν μπορείς να το αφήσεις από τα χέρια σου, θέλεις να φτάσεις στο τέλος. Θα ξενυχτήσεις, αλλά θα σου αφήσει έντονες αναμνήσεις. Χειμώνας είναι, έτσι περνάμε όμορφα τα βράδια, διαβάζοντας ένα δυνατό μυθιστόρημα.

Θέμα του είναι η ιστορία δύο δίδυμων παιδιών που προσπαθούν να διαφύγουν από τη ναζιστική Γερμανία του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και να βρουν μια ήρεμη ζωή στην Δανία.

Όμως ο πόλεμος που ανατρέπει τη ζωή τους και τη βάζει σε κίνδυνο, τους ακολουθεί παντού, αφού κηρύσσεται και στη Δανία.

Όλα ξεκινούν όταν, στα δεκαπέντε τους χρόνια, επιστρέφοντας από το σχολείο, βρίσκουν μια συνάδελφο της μητέρας τους να τους προειδοποιεί να μη γυρίσουν σπίτι, αν θέλουν να σωθούν. Οι Ναζί έχουν ήδη συλλάβει τους γονείς τους και, όπως θα μάθουν αργότερα, τους έχουνε στείλει στο Άουσβιτς.

Τα δυο αδέρφια, η Άστα και ο Γιούργκεν, προσπαθούν να δραπετεύσουν κάνοντας το επικίνδυνο ταξίδι προς τα σύνορα μέσα από τα δάση της Γερμανίας και τη θάλασσα προς τις σωτηρία, εκεί όπου βρίσκεται η θεία τους, η Τρίνε. Αν και είναι αδελφή του πατέρα τους, τη γνωρίζουν ελάχιστα.

Όμως το ταξίδι γίνεται ένας εφιάλτης. Στριμωγμένοι μέσα σε ένα φορτηγό μαζί με άλλους Εβραίους, προσπαθούν να ξεφύγουν από το κρύο και, σύντομα, από άγρια σκυλιά και στρατιώτες που τους καταδιώκουν μέσα στη νύχτα.

Η Άστα καταφέρνει να ξεφύγει, αλλά ο Γιούργκεν πέφτει στα χέρια τους. Η μόνη της ελπίδα είναι να ξαναβρεί το χαμένο δίδυμο αδερφό της, όταν, εξαθλιωμένη, καταφέρνει να φτάσει στη Δανία και να βρει τη θεία της που βρίσκεται στο χωριό Έλσινορ, μακριά από την πόλη.

Ένας συνοριοφύλακας, ο Κάλε, βρίσκει τον τραυματισμένο Γιούργκεν και τον σώζει, εξευτελίζοντας τον αξιωματικό των Ναζί Σμιτ, ορκισμένο πλέον εχθρό τους. Του ξέφυγε η μικρή Άστα στο δάσος και τώρα ο αδερφός της. Αυτό κι αν είναι προσβολή.

Ο Σμιτ είναι αμείλικτος και ζει για να τους βρει και να πάρει την εκδίκησή του.

Υπέροχο βιβλίο, σαν ένα ταξίδι στην εμπόλεμη Ευρώπη του 1938 και του 1943. Πολλά στοιχεία του βασίζονται σε αληθινά γεγονότα, όπως η «Λέσχη Ραπτικής Έλσινορ», μια αντιστασιακή οργάνωση στη Δανία, που έσωσε τη ζωή χιλιάδων Εβραίων, βοηθώντας τους να δραπετεύσουν στην ουδέτερη Σουηδία.

Ένα ακόμα αληθινό στοιχείο μέσα από την πλοκή του βιβλίου, είναι η αναφορά μιας Γερμανίδας δασκάλας ότι τα κρανία των Εβραίων είναι μικρότερα και «κατώτερα» από τα κεφάλια της άρειας φυλής.

Το μυθιστόρημα θα σάς κάνει την καλύτερη παρέα γεμίζοντάς σας με αγωνία, ανησυχία και, συχνά, οργή. Για μένα είναι, ίσως, από τα καλύτερα μυθιστορήματα για τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο που έχω διαβάσει.

Μην το χάσετε!

Φωτό από: https://depositphotos.com/gr/

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης