ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ

Βιβλίο της Λένας Μαντά και της Κλαίρης Θεοδώρου: Φίλια Πυρά, περίληψη και κριτική του βιβλίου.

Post by: 20/02/2023 0 comments

Λένα Μαντά – Κλαίρη Θεοδώρου

Φίλια πυρά

Εκδόσεις Ψυχογιός

Ένα καθηλωτικό μυθιστόρημα που, σαν ανεμοστρόβιλος, σε συνεπαίρνει και σε απορροφά μέσα στις σελίδες του.

Ναι, η ιστορία είναι αστυνομική από το αστυνομικό συγγραφικό δίδυμο Λένας Μαντά και Κλαίρης Θεοδώρου. Εγώ, όμως, πιο πολύ το βλέπω ως ένα κοινωνικό μανιφέστο κατά της βίας, της οικογενειακής κακοποίησης και του bullying, που κορυφώνεται μέσα από μία σειρά (όχι έναν και δύο) φόνους.

Η πλοκή, συχνά σε κάνει να ανατριχιάζεις και να σε πιάνει το στομάχι σου από την αγωνία.

Υπάρχουν οι καλοί (το αστυνομικό δίδυμο Νόρα Δενδρινού και Νικόλας Παναγιωτίδης), οι κακοί (ο Νώε, που σε ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση με πανελλαδική εμβέλεια, προσπαθεί να εξαλείψει ένα είδος ανθρώπων από τη γη), πολλοί γρίφοι, κωδικά ονόματα, τεχνολογικά μυστικά, ψευδώνυμα και πολλά μυστήρια που δεν αφήνουν τον αναγνώστη να πάρει ανάσα.

Οι συγγραφείς αποκαλύπτουν την κοινωνική τραγωδία σταγόνα-σταγόνα, λίγο-λίγο και ακόμα και αν είσαι ο πιο ευφυής, θα δυσκολευτείς να συνδέσεις τα κομμάτια ενός δύσκολου και βίαιου παζλ, για να λύσεις τους γρίφους του μυθιστορήματος.

Έξι αγόρια στην ηλικία της εφηβείας, απαγάγονται μέσα σε λίγες ημέρες, ένα-ένα, και αρχίζει ο δημόσιος βασανισμός και η δολοφονία τους. Και τα έξι έχουν ένα κοινό παρελθόν. Ο δολοφόνος τους, έχει δώσει κωδικά ονόματα στα παιδιά αυτά, δανεισμένα από τη Φύση: το Παγόνι, η Αλεπού, το Φίδι, το Γουρούνι, η Καμηλοπάρδαλη, ο Λύκος.

Οι αστυνομικοί που αναλαμβάνουν την εξιχνίαση του εγκλήματος, με έκπληξή τους ανακαλύπτουν ότι έχουν μια συνάφεια με τα παιδιά που εξαφανίζονται. Ο δολοφόνος, έχει ένα χαρακτηριστικό που στην εγκληματολογία ονομάζεται «Δολοφονικό Σύμπλεγμα Θεού». Έξι μέρες δημιουργίας και, μετά, ανάπαυσης; Πάντως σίγουρα ακολουθούν δεκατρείς ημέρες αγωνίας.

Καθώς συγκρούονται μετωπικά με τον δράστη, οι αστυνομικοί ζουν τις δικές τους ανθρώπινες ιστορίες, γεμάτες με προσωπικές αγωνίες, ανταγωνισμούς, φιλίες που γκρεμίζονται, έρωτες που ξετυλίγονται και δυνατές στιγμές σεξ.

Όλοι οι αστυνομικοί που αποτελούν την ομάδα ερευνών, χαρακτηρίζονται από τον ηρωισμό, την αυτοθυσία του επαγγέλματός τους και την ευφυή αμφισβήτηση των δεδομένων. Ψάχνουν για εκείνο το παραθυράκι, το λάθος ή την παράλειψη που θα τους οδηγήσει στο δράστη.

Όπως ανέφερα και πρωτύτερα τα «Φίλια Πυρά» δεν είναι απλά ένα αστυνομικό μυθιστόρημα. Είναι και κοινωνικό και περιπετειώδες και ερωτικό και τόσο σημερινό.

Θα απολαύσετε τις συνεχείς ανατροπές του με το μυαλό, με την ψυχή σας και με τη φαντασία σας. Και δεν θα σταματήσετε παρά αφού φτάσετε στο τέλος, αφού μέχρι να φτάσετε εκει, τα γεγονότα θα σας κόβουν την ανάσα.

Ό,τι πρέπει για να σας κάνει παρέα το τριήμερο που θα χαλαρώσετε και θα θελήσετε να απολαύσετε ένα πλούσιο και συνταρακτικό μυθιστόρημα.

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης