ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ

Βιβλίο της Kristin Hannah: Ο κήπος του χειμώνα, παρουσίαση και περίληψη του βιβλίου

Post by: 24/10/2017 0 comments

Kristin Hannah

Ο κήπος του χειμώνα

Εκδόσεις Κλειδάριθμος

 

Ένα μυθιστόρημα για μια δυσλειτουργική οικογένεια. Οι δυο γονείς είναι ερωτευμένοι, ο πατέρας έχει αδυναμία στις κόρες του, αλλά η μητέρα είναι ψυχρή απέναντι στα παιδιά της. Οι κόρες έχουν κάνει, με τον τρόπο τους, πολλές προσπάθειες να προσεγγίσουν τη μητέρα τους, αλλά όλες αποδεικνύονται άπρακτες.

 • Ώσπου, κάποια στιγμή, ο πατέρας πεθαίνει. Πριν πεθάνει, ζητάει από τη γυναίκα του να προσεγγίσει τα παιδιά της μέσα από ένα παραμύθι για μια νεαρή Ρωσίδα που ζούσε σε μια μαγική πόλη.
  Η τελευταία επιθυμία του πατέρα αποτελεί το έναυσμα για την επανένωση της οικογένειας.
  Την αρχή του παραμυθιού την έχουν ακούσει πολλές φορές οι δύο κόρες της οικογένειας, η Νίνα και η Μέρεντιθ, αλλά ποτέ ολόκληρο το παραμύθι.
 • Το παραμύθι είναι η αληθινή σκληρή ιστορία της μητέρας, Άνια, που το 1941 ζούσε στο Λένινγκραντ και ονομαζόταν Βέρα. Ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος τη βρίσκει παντρεμένη με το λατρεμένο της Σάσα και μητέρα δύο μικρών παιδιών, της Άνια και του Λεφ.
 • Στη πολιορκία της πόλης από τους Ναζί, τον αμείλικτο χειμώνα του 1941, κάθε μάνα, όπως και η Βέρα, κάνει τα πάντα για να σώσει τα παιδιά της. Όμως, αυτό δεν είναι αρκετό. Το κρύο και η έλλειψη τροφής οδηγούν τη Βέρα σε δύσκολες αποφάσεις, όπως το να χωρίσει τα παιδιά της προκειμένου να τα σώσει. Ούτε αυτό αρκεί. Το σκορβούτο φέρνει την απώλεια και το θάνατο. Όταν καταφέρνει να φτάσει ανατολικά και να αναζητήσει τη λατρεμένη της κόρη και τον άντρα της, μια βόμβα σκάει μπροστά στα μάτια της και, σε δευτερόλεπτα, τα δύο αγαπημένα πρόσωπα που έμειναν στη ζωή της, εκτοξεύονται στο πλάι του δρόμου.
  Μια τέτοια, τραγική ανθρώπινη ιστορία, τόσο βαριά στην ψυχή, μόνο σαν παραμύθι μπορεί να ειπωθεί, για να προστατέψει από αβάστακτο πόνο την ηρωίδα που το έζησε.
 • Αυτή η λυτρωτική αφήγηση γίνεται η αφορμή για να δεθεί η μητέρα Βέρα με τις κόρες που γέννησε στην Αμερική. Οι ενοχές και το πένθος από την προηγούμενη ζωή της, την εμπόδιζαν να αγαπήσει τα παιδιά της νέας της οικογένειας, σαν να έπρεπε να τιμωρηθούν αυτά επειδή επέζησαν, ενώ τα πρώτα της παιδιά χάθηκαν τόσο άδικα.
 • Μητέρα και κόρες κάνουν μια καινούρια αρχή που θα οδηγήσει στην αποκάλυψη νέων στοιχείων για την οικογένεια, αυτή τη φορά πολύ πιο ευχάριστων. Δεν θα σου τις πω εγώ, θα τις βρεις μέσα στις σελίδες του μυθιστορήματος.
 • Η ιστορία της Ρωσίδας (τελικά) μάνας είναι συγκλονιστική. Σου αποκαλύπτει τις θηριωδίες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, σε σημείο να μένεις με ανοιχτό το στόμα και αγωνία για το παρακάτω. Φτάνει να έχεις υπομονή να φτάσεις στον αποκαλυπτικό πυρήνα του μυθιστορήματος, το παραμύθι που ξεκινάει κοντά στη σελίδα 290.
Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης