ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ

Βιβλίο της Κλαίρης Θεοδώρου: Οι κόρες της βασίλισσας, περίληψη και κριτική του βιβλίου.

Post by: 18/05/2020 0 comments

Κλαίρη Θεοδώρου

Οι κόρες της βασίλισσας

Εκδόσεις Ψυχογιός

Ένα συναρπαστικό ταξίδι στο χρόνο και στην ιστορία είναι το μυθιστόρημα της Κλαίρης Θεοδώρου.

Η δυνατή ιστορία δύο δίδυμων αδελφών, της Ρόζας και της Μαργαρίτας, που τους χωρίζουν τα γεγονότα του αδελφοκτόνου εμφύλιου. Η τραγική τους μοίρα ξεκινάει από μωρά, όταν χωρίζονται από τους γονείς τους και μεταξύ τους. Καθεμιά, τραβάει το δικό της δρόμο, δύο παράλληλους βίους, έναν ανηφορικό γολγοθά.

Η μία αδελφή θα μεγαλώσει στις παιδουπόλεις της Φρειδερίκης στη Θεσσαλονίκη και θα υιοθετηθεί από μια οικογένεια Ελληνοαμερικανών στη Νέα Υόρκη. Η άλλη, θα μεγαλώσει στις παιδουπόλεις της Ρουμανίας και θα την αναλάβει κάτω από τα φτερά της μια Ρουμάνα καλλιτέχνιδα, η Αριάνα. Προσπαθώντας να επιβιώσουν οι δύο ηρωίδες του βιβλίου, θα έρθουν σε επαφή με άλλα πρόσωπα, τραγικές φυσιογνωμίες ενός άδικου πολέμου. Όσο αυτές προσπαθούν να ονειρευτούν ένα καλύτερο μέλλον  για τη ζωή τους, ο πατέρας τους τις αναζητά με κάθε μέσον. Στέλνει επιστολές στον Ερυθρό Σταυρό, στους διοικητές των παιδουπόλεων, αλλά τα ίχνη τους έχουν χαθεί.

Το μυθιστόρημα της Κλαίρης Θεοδώρου εκτυλίσσεται στο δεύτερο μισό του εικοστού αιώνα και καλύπτει όλα τα μεγάλα γεγονότα της εποχής.

Η πένα της αναδεικνύει το φαινόμενο των ορφανών παιδιών του πολέμου και φτάνει ως το κόκκαλο της κοινωνίας, που με τις μικρότητες και τα μικροσυμφέροντά της, προσπαθεί να εκμεταλλευτεί τη μοίρα άτυχων και ανίδεων παιδιών. Όλα τα πρόσωπα της ιστορίας είναι σημαδεμένα από τις φρικαλεότητες του πολέμου, από την φτώχεια και την πείνα, από το διχασμό, από την εκμετάλλευση.

Αν και παρακολουθούμε μόνο τις απεγνωσμένες επιστολές του, ο συντετριμμένος πατέρας, ο Δημήτρης, κατά τα άλλα βουβό πρόσωπο, αποτελεί την ραχοκοκαλιά του μυθιστορήματος. Είναι αυτός που βάζει όλη την ψυχή του, να ενώσει την οικογένεια που χώρισε ο πόλεμος.

Μπορεί το μυθιστόρημα να έχει τραγικά στοιχεία, αλλά δεν είναι μελό. Είναι γραμμένο με λεβεντιά και σεβασμό στους ήρωες και στην ιστορία τους. Με τους λεπτούς χειρισμούς ενός χειρουργού, σού παρουσιάζει τον βαθιά πληγωμένο κόσμο που έρχεται στην επιφάνεια.

Θα το διαβάσεις. Θα σου δώσει μια γροθιά, αλλά θα σου μάθει πως η ανθρωπιά πάντα βρίσκει το δρόμο της.

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης