ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ

Βιβλίο της Κατλίν Φράιτακ: Το σπίτι του Φαροφύλακα, περίληψη και κριτική του βιβλίου.

Post by: 07/08/2023 0 comments

Κατλίν Φράιτακ

Tο σπίτι του Φαροφύλακα

Εκδόσεις Μίνωας

 

Ένα τόσο υπέροχο, γλυκό και γεμάτο ανθρωπιά ιστορικό μυθιστόρημα. Ένας ύμνος στην ελευθερία, στη φιλία, στην ανάγκη για αυτοέκφραση.

Η ιστορία διαδραματίζεται σε δύο χρονικές περιόδους, στο 1992 και στο 1962, στη Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας (την πρώην Ανατολική Γερμανία). Τρεις φίλοι, διψασμένοι για ελευθερία, θα προσπαθήσουν να αποδράσουν από ένα απολυταρχικό καθεστώς και να καταφύγουν στη Δύση.

Τα εμπόδια είναι τεράστια, γιατί η ομάδα θέλει να αποδράσει, διασχίζοντας 40 χιλιόμετρα μέσα από τη θάλασσα της Βαλτικής. Έχει να αντιμετωπίσει το κρύο, τον πάγο, τα ρεύματα, τους οπλισμένους συνοριοφύλακες, τους σπιούνους του καθεστώτος, τους προδότες.

Στην αρχή το μυθιστόρημα κυλάει αργά και ήρεμα, αλλά μετά, η ένταση αρχίζει να ανεβαίνει και η αγωνία χτυπάει κόκκινο.

Η Φράντσι αφήνει στο διαμέρισμά της στο Αμβούργο και έρχεται στο φάρο του Λίστροφ, στον οποίο κάποτε εργαζόταν ο πατέρας της ως φαροφύλακας και τώρα, στα 1992, έχει μετατραπεί σε ενοικιαζόμενα δωμάτια. Έχουν περάσει τρία χρόνια από την πτώση του τείχους του Βερολίνου και οι δύο Γερμανίες έχουν ενωθεί. Η επίσκεψη της Φράντσι στο φάρο σχετίζεται με την αναζήτηση της έμπνευσης, που αναζητά, προκειμένου να γράψει το νέο της βιβλίο. Καθώς η καύτρα του τσιγάρου της πέφτει στο ξύλινο πάτωμα, ανακαλύπτει μέσα σε μια εσοχή ένα ημερολόγιο. Το ημερολόγιο της Έλζε από το 1962, τότε που το να φύγεις από τη χώρα ήταν σχεδόν έγκλημα. Έγκλημα ήταν και το να ακούς αμερικανική τζαζ, γιατί θεωρείτο δηλητήριο του δυτικού ιμπεριαλισμού. Την εποχή εκείνη, η Έλζε ζούσε στο φάρο μαζί με τον πατέρα της, έναν άνδρα μυστικοπαθή που της έκρυβε πολλές πληροφορίες για το θάνατο της μητέρας της.

Μέσα από το ημερολόγιο, η Φράντσι ανακαλύπτει τη φιλία της Έλζε με τη Λούλου και τον φίλο της Λούλου, τον Ότο. Όλοι τους ασφυκτιούν σε σημείο που να προτιμούν να διασχίσουν την χιονισμένη θάλασσα της Βαλτικής περπατώντας πάνω στον πάγο, από το να μείνουν άπρακτοι, υπομένοντας τις συνωμοσίες και το φόβο…

Όμως το ημερολόγιο φέρνει στο φως πολλές ιστορίες και κρυμμένα μυστικά που, κατά ένα τρόπο, κάνουν τη Φράντσι να γνωρίσει καλύτερα τον εαυτό της και να αναζητήσει τα μυστικά της δικής της οικογένειας.

Για την εποχή και την ατμόσφαιρα της Ανατολικής Γερμανίας, δεν έχουν γραφτεί τόσα πολλά μυθιστορήματα. Αυτό εδώ θα σε συναρπάσει με την ανατριχίλα του, αλλά και την ανθρώπινη δύναμη ψυχής που αναζητά την ελευθερία, την ανθρώπινη επαφή και την αυτοέκφραση. Ενδιαφέροντες και τόσο ξεχωριστοί, οι τρεις βασικοί χαρακτήρες, σε συναρπάζουν με τις δυνάμεις και τις αδυναμίες τους.

Κράτα το μαζί σου στην παραλία, υπέροχη παρέα.

 

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης