ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ

Βιβλίο της Κατερίνας Μανανεδάκη: Του Google η μάνα κάθεται, παρουσίαση και περίληψη του βιβλίου

Post by: 04/09/2017 0 comments

Κατερίνα Μανανεδάκη

Του Google η μάνα κάθεται

Εκδόσεις Λιβάνη

 

Ένα χιουμοριστικό, κοινωνικό, ξεκαρδιστικό και σύγχρονο μυθιστόρημα. Είναι το πρώτο της Κατερίνας Μανανεδάκη που διαβάζω και βρίσκω ότι συνδυάζει εξαιρετικά την κοινωνική καταγραφή της σύγχρονης ελληνικής κοινωνίας και το στεγνό, πικρό και εξαιρετικό χιούμορ! (χωρίς χιούμορ, όχι μόνο η ηρωίδα αλλά και όλοι μας θα κολυμπούσαμε σε πολύ σκοτεινά νερά).

 • Η ηρωίδα του βιβλίου είναι η Δέσποινα, κλασική σύγχρονη Ελληνίδα παντρεμένη με παιδιά… ή μάλλον, κλασικό πολυεργαλείο: σύζυγος, μητέρα, εργαζόμενη, “δούλα”, νοικοκυρά, γκρινιάρα και μονίμως θυμωμένη. Ο άντρας της, ο Γιάννης, τη “χρησιμοποιεί” έχοντας βολευτεί στο ρόλο του κουβαλητή, που όμως στο σπίτι δεν κάνει καμία δουλειά, ούτε ασχολείται με τη διαπαιδαγώγηση των τριών παιδιών τους.
 • Η Δέσποινα πνίγεται μέσα στα καθήκοντά της και στις ενοχές για το ρόλο που όλες οι Ελληνίδες βάζουν πάνω από όλα: το ρόλο της μάνας. Η Δέσποινα καταλαβαίνει ότι κρατάει χαλαρά τα λουριά στα τρία καμάρια της, τα οποία την εκμεταλλεύονται και αυτά εξ ίσου με τον άντρα της.
  Βυθισμένα στα μηνύματα του κινητού τους, στις εφαρμογές, στο διαδίκτυο, σε τσάτινγκ, κινέζικα πορνό-βίντεο που βλέπουν κρυφά, σε online παιχνίδια, τα παιδιά της ζουν στον κόσμο τους και προσπαθούν να τον κρατήσουν κρυφό μέσω της τεχνολογίας.
 • Με πολύ χιούμορ, η συγγραφέας σκιαγραφεί την απόγνωση της ηρωίδας της, που νιώθει αδυναμία να χειριστεί τα πολύπλοκα θέματα της ζωής της και να πάρει αποφάσεις για το γάμο της, τα παιδιά της, την επαγγελματική της ζωή. Το χιούμορ είναι πικρό, περιγράφοντας ανάλαφρα πολύ σοβαρά θέματα της σύγχρονης Ελληνίδας που έχει επωμιστεί πολλαπλούς ρόλους.
 • Η κοινωνία της Ελλάδας περνάει μπροστά από τα μάτια μας σαν ακτινογραφία: οι μεζονέτες, η οικονομική ανασφάλεια, τα αρνητικά της τεχνολογίας, η επαναστατικότητα των εφήβων, η απομόνωση μέσα στις σχέσεις, η γυναικεία φιλία, οι προκλήσεις πάνω στο θεσμό του γάμου, η ευκολία για να περάσεις στην απιστία μέσα από την κοινωνική δικτύωση, η συνεχής πίεση πάνω στη γυναίκα, οι κοινωνικές διαφορές ανάμεσα στις γυναίκες με βοήθεια στο σπίτι ή χωρίς.
 • Ένα μυθιστόρημα που χτίζεται σιγά-σιγά. Όσο προχωράει η ιστορία, τόσο αυξάνεται η αγωνία, οι ανατροπές, εμπλουτίζεται η πλοκή και οι ήρωες.
 • Πάνω από όλα, αυτό που αναδεικνύει το μυθιστόρημα “Του Google η μάνα κάθεται” είναι Η Ενοχή. Ναι. Η ενοχή της Δέσποινας και κάθε παντρεμένης Ελληνίδας. Η αμφιβολία της για το αν είναι αρκετά καλή σαν σύζυγος, εργαζόμενη, μάνα.
  Ευτυχώς που υπάρχει το χιούμορ της συγγραφέως για να γελάσουμε με καταστάσεις της κοινωνίας μας που έχουν ξεφύγει από τον έλεγχό μας.
 • Θα το διαβάσεις, θα περάσεις υπέροχα και θα βρεις μέσα στις σελίδες του έναν καθρέφτη με τον εαυτό σου, τον άντρα σου, τη φίλη σου, την κοινωνία που ζεις.
Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης