ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ

Βιβλίο της Κατερίνας Μανανεδάκη: Ίδια η μάνα σου έγινες, περίληψη και κριτική του βιβλίου.

Post by: 04/09/2023 0 comments

Κατερίνα Μανανεδάκη

Ίδια η μάνα σου έγινες!

Εκδόσεις Ψυχογιός

Γραμμένο με μεγάλες δόσεις χιούμορ, το μυθιστόρημα της Κατερίνας Μανανεδάκη θα σε κάνει να περάσεις πανέμορφα και να ταυτιστείς με την ηρωίδα, τη Χριστίνα.

Ο ευχάριστος τρόπος που η συγγραφέας παρουσιάζει όλα τα κοινωνικά θέματα γύρω από τις σχέσεις, την εργασία και την οικογένεια, κρύβουν πίσω τους σκληρές αλήθειες, αναπόφευκτες για όλους μας.

Επειδή εμείς οι Έλληνες έχουμε βραχεία μνήμη και εύκολα ξεχνάμε, το βιβλίο αυτό που γράφτηκε το 2013 μας θυμίζει πώς ήταν όταν ζούσαμε στην εποχή των μνημονίων. Από απολύσεις μέχρι σεξουαλικές παρενοχλήσεις στη δουλειά, από πολυτέλειες που σύντομα δεν είχαν νόημα, μέχρι εντάσεις μέσα στις οικογένειες και στις φιλίες που προκάλεσε η οικονομική κρίση.

Παρατηρώντας την κοινωνία σε βάθος με τη μαεστρία ενός χειρουργού, η Μανανεδάκη αναδεικνύει ανάλαφρα τα αποσπάσματα που κάνουν τη ζωή επιπόλαια ή πικρά απογοητευτική.

Το ύφος είναι σπαραξικάρδιο, θα γελάσεις, θα ενοχληθείς, θα εξοργιστείς και θα διαπιστώσεις πώς, καμιά φορά, όταν όλα πάνε στραβά σε έναν τομέα, όλα πάνε όμορφα σε κάποιον άλλο. Όμως τη ζωή σού ζητάει να κάνεις επιλογές, κάτι να κρατήσεις και κάτι να αφήσεις.

Όπως η Χριστίνα. Απολύεται από τη δουλειά της σε μια εποχή που τα έξοδα της κόρης της Κίρκης – που την έχουν στα πούπουλα – βρίσκονται στα ύψη, ενώ ταυτόχρονα και ο Ντίνος, ο άντρας της, έχει χάσει κι αυτός τη δουλειά του. Δύσκολο το πέρασμα από τις πολυτέλειες, στη διαδικασία του να κόβεις έξοδα, να επιστρέφεις το εταιρικό αυτοκίνητο, να αναλάβεις μόνη σου τις δουλειές του σπιτιού, τη στιγμή που μέχρι χτες τις έκανε η οικιακή βοηθός. Το μόνο φως στο σκοτάδι της απογοήτευσης, είναι η χαρά του φλερτ και των νέων ευκαιριών για έρωτες που, αν τους δεχτεί, θα ανανεώσουν τη Χριστίνα. Η απότομη προσγείωση της Χριστίνας, του άντρα και της κόρης της, δίνουν ευκαιρία να ανατρέξουμε και μείς στα δικά μας προβλήματα που συχνά κουκουλώνουμε με την αφθονία των υλικών αγαθών.

Πολύ καλογραμμένο βιβλίο, θα σου παρουσιάσει και τις δύο πλευρές της ζωής, τη σοβαρή και την αστεία πάνω στο ίδιο μοτίβο.

Φωτό από: https://gr.depositphotos.com

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης