ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ

Βιβλίο της Ελίφ Σαφάκ: Ο μαθητευόμενος αρχιτέκτονας, περίληψη και κριτική του βιβλίου.

Post by: 15/06/2020 0 comments

Ελίφ Σαφάκ

Ο μαθητευόμενος αρχιτέκτονας

Εκδόσεις Ψυχογιός

Ένα συγκλονιστικό μυθιστόρημα, γεμάτο με τα μυστήρια και τη μαγεία της Ανατολής που θα το σύγκρινα με τις “Χίλιες και μια νύχτες”, εμπλουτισμένο παράλληλα και με τους πολιτικούς προβληματισμούς της συγγραφέως.

Ολόκληρος ο κόσμος της Οθωμανικής αυτοκρατορίας του 1550, βρίσκεται σε μικρογραφία μέσα στις σελίδες αυτού του φιλόδοξου βιβλίου. Ιστορικές περιγραφές, εξωτικές εικόνες, θεσπέσιες μυρωδιές, θρησκευτικές δοξασίες, παρέλαση λαών, δεισιδαιμονίες, πλέκονται μέσα σε μια υπέροχη ιστορία ανθρωπιάς, βαθύτατα συναισθηματικής.

Η πλοκή της Σαφάκ είναι πανέμορφη, γεμάτη ήρωες – αρχέτυπα, συνεχείς ανατροπές που ξεδιπλώνουν πληροφορίες για το Σουλτάνο και μυστικά του παλατιού, του χαρεμιού, του φτωχού λαού. Η ώριμη, πια, πένα της Σαφάκ, παίρνει θέση απέναντι στα γεγονότα της χώρας της, θέτει ερωτήματα.

“Κάθε άνθρωπος έχει το δικό του κισμέτ, γιατί ο Θεός δεν δίνει ποτέ δεύτερη φορά την ίδια μοίρα”. Το βιβλίο μάς εξιστορεί το κισμέτ του Τζαχάν, του νεαρού Ινδού που έρχεται στην Ινσταμπούλ, ως εκπαιδευτής ενός μικρού λευκού ελέφαντα, που λέγεται Τσότα, και γίνεται μαθητευόμενος αρχιτέκτονας του Σινάν. Μέσω του Πρώτου Βασιλικού Αρχιτέκτονα Σινάν (αληθινού προσώπου, Αρμένιου αρχιτέκτονα που έχτισε 300 κτίρια στη Βασιλεύουσα) ανεβαίνει τα αξιώματα της Βασιλικής Αυλής και συναντιέται με την όμορφη πριγκίπισσα Μιχριμάχ. Όμως στο δρόμο του, το κισμέτ του συναντάει προδότες που συνωμοτούν, Ρομά που βρίσκονται πάντα και παντού, αξιωματούχους που εκβιάζουν, βεζίρηδες που μηχανορραφούν και νταντάδες που κρύβουν μυστικά και υφαίνουν παγίδες.

Ο Τζαχάν είναι ο ήρωας, γεμάτος περιέργεια και δίψα για ζωή, αγαθή καρδιά και αγάπη για τα ζώα. Με τη στάση του θα προκαλέσει τους εχθρούς του και θα κάνει λάθη που θα του δημιουργήσουν μπελάδες. Κι ο πιο μεγάλος του μπελάς είναι ο έρωτας που κρύβει στην καρδιά του για την όμορφη Μιχριμάχ.

Ο τρόπος που ξετυλίγει την αφήγησή της η Σαφάκ κρύβει μια τέχνη και μια δύναμη. Δεν βιάζεται να αποκαλύψει, αλλά ούτε γράφει κάτι περιττό. Αποκαλύπτει την ιστορία ελέγχοντας την εξέλιξή της με μαεστρία. Η ομορφιά της ψυχής και ο ανθρωπισμός παρουσιάζονται στον αναγνώστη, με σεβασμό και πολλή αγάπη.

Ένα υπέροχο βιβλίο που θα σε κάνει να αγαπήσεις κάθε του σελίδα. Είναι απόλυτο must για το καλοκαίρι. Ιδιαίτερη μνεία στην εκπληκτική μετάφραση της Άννας Παπασταύρου! Τι επιλογή λέξεων! Αν και μεταφρασμένο, το κείμενο είναι τόσο υπέροχο! Λογοτεχνικό!

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης