ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ

Βιβλίο της Έλενας Φερράντε: Το νέο όνομα

Post by: 02/05/2017 0 comments

Έλενα Φερράντε

Το νέο όνομα

Η τετραλογία της Νάπολης / βιβλίο δεύτερο

Εκδόσεις Πατάκη

Μετάφραση Δημήτρη Δότση

 

Αυτό είναι το δεύτερο μυθιστόρημα της τετραλογίας της Έλενας Φερράντε. Όπως και το πρώτο της, το “Η υπέροχη φίλη μου”, το καινούριο, “Το νέο όνομα”, έχει την υπογραφή της ωμής πραγματικότητας.

  • Οι δύο φίλες, η Λενού και η Λίνα που τις παρακολουθούμε από μικρές να μεγαλώνουν στις φτωχογειτονιές της Νάπολης, ακολουθούν δύο διαφορετικούς δρόμους. Η μία είναι η συγκρατημένη, προσεκτική, καλή μαθήτρια, που τα συναισθήματά της βρίσκονται κάτω από έλεγχο και η άλλη, η έξυπνη, παρορμητική, συναισθηματική που τα συναισθήματά της κατευθύνουν τη ζωή της.
  • Η Λίνα, με τον πλούσιο γάμο της με τον Στέφανο, ζει σε ένα ωραίο διαμέρισμα, με αυτοκίνητο και ηλεκτρικές συσκευές σε μία δεκαετία που η Ιταλία ζει στη φτώχια. Η Λενού, με το ζόρι καταφέρνει να τελειώσει το γυμνάσιο και να αναζητήσει μια καλύτερη τύχη στο Πανεπιστήμιο της Πίζας, διεκδικώντας μια υποτροφία.
  • Αυτό που αλλάζει τις ζωές και των δύο κοριτσιών, είναι εκείνο το καλοκαίρι στην Ίσκια, όπου η παρορμητική Λίνα θα πάει για διακοπές, πληρώνοντας και τα έξοδα της Λενούς, με τα χρήματα του άντρα της, του Στέφανο.Εκεί, η Λίνα θα ερωτευθεί το Νίνο, αυτόν που πάντα άρεσε στη φίλη της, η οποία όμως δεν το παραδέχτηκε ποτέ. Όπως όλες οι πράξεις της Λίνας, έτσι και ο έρωτάς της, καταλήγει σε ένα οικογενειακό δράμα. Και τι δεν θα σκαρφιστεί για να βρεθεί μόνη με το Νίνο, όσο ο άντρας της δουλεύει πίσω στην πόλη. Παράλληλα, οι συνεχείς συγκρούσεις με τον άντρα της, οδηγούν τον Στέφανο στην αγκαλιά της υπαλλήλου του, της Άντας.
  • Εκείνο το καλοκαίρι θα σημαδέψει τη ζωή όλων: η φιλία των κοριτσιών δέχεται ένα μεγάλο πλήγμα, η Λίνα ανακαλύπτει τον έρωτα και η Λενού το σεξ, η οικογένεια της Λίνας αρχίζει να διαλύεται, με την ξαφνική εγκυμοσύνη της από τον Νίνο.
  • Τα δυο κορίτσια θα απομακρυνθούν, με την πικραμένη Λενού, όμως, να θριαμβεύει στο πανεπιστήμιο.Στο δεύτερο βιβλίο της Φερράντε, παρακολουθούμε τη ζωή των δύο κοριτσιών στα είκοσί τους. Πόσο διαφορετικά εξελίσσεται η κάθε μία σύμφωνα με το χαρακτήρα της. Στη Λενού οι έρωτες παίζουν δευτερεύοντα ρόλο, ενώ η μόρφωση τον πρώτο. Στην ατίθαση Λίνα, πρώτο ρόλο παίζουν οι εναλλαγές της διάθεσής της, ο έρωτας, η οικογένεια και ο μικρόκοσμός της. Πάθη, μίση και εμπάθεια σαν εκκρεμές, τη στέλνουν μια στην κορυφή της ευτυχίας και μια στον πάτο της απελπισίας. Ο Νίνο, ο Στέφανο, ο Έντσο, ο Μικέλε και ο Μπρούνο, πυροδοτούν τις εκρήξεις υπερηφάνειας, υποταγής ή έρωτα της ασυμβίβαστης ηρωίδας του βιβλίου.
  • Αντίθετα, οι σχέσεις της Λενούς δεν έχουν εξάρσεις, ο Νίνο ήταν το απωθημένο της, ο Πιέτρο και ο Φράνκο είναι ένα θετικό στοιχείο, μια θετική επιρροή στη ζωή της.
  • Όσο η ζωή της Λίνας κατεβαίνει ένα-ένα τα σκαλιά της εξαθλίωσης, τόσο η ζωή της Λενούς εξελίσσεται προς το καλύτερο, σε σημείο να γίνει συγγραφέας και να εκδώσει το πρώτο της βιβλίο. Τη στιγμή αυτή ξαναμπαίνει ο Νίνο στη ζωή της. Με αυτή τη στροφή της μοίρας, ολοκληρώνεται το δεύτερο βιβλίο της τετραλογίας της Φερράντε.
  • Υπέροχο, καλογραμμένο, δυνατό, γεμάτο βία και ωμότητα. Η Φερράντε ξεσκεπάζει τους ήρωές της και τους παρουσιάζει γυμνούς ως το κόκκαλο.
  • Μέσα, όμως, από αυτή την ωμότητα, αναδεικνύεται η τρυφερότητα με την οποία η συγγραφέας αγκαλιάζει την πονεμένη πλευρά των ηρώων της. Τους ξεσκεπάζει χωρίς να τους κρίνει. Τους παρακολουθεί με κατανόηση και τους βγάζει στο φως για να μας θυμίσει πως ο δρόμος της ζωής μας είναι συνυφασμένος με τις αποφάσεις, τα πάθη και τις επιλογές μας.
  • Ένα αριστούργημα!
Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης